WOLVEGA ALS OPWARMER VOOR BOEIEND WEEKEINDE DRAFSPORT

WOLVEGA – Met acht koersen heeft Wolvega zaterdag niet bepaald het vetste programma te bieden, maar op één van de snelste banen van Europa wordt ook dan felle strijd geleverd. En waar elders tref je beroemde namen als Joe Frazier, Van Basten, Romario en Wicky de Viking in één programma bijeen?

Krent in de drafpap

Een lekkere krent in de drafpap is onder meer de tweede draverij met deelname van enkele recente winnaars die elkaar op basis van hun winsom wel vaker treffen: Radja Jet (Cees Kamminga), Soulmate (Stefan Schoonhoven) en Rhea Jari (Rick Wester). De recent door dit trio neergezette tijden geven ook geen uitsluitsel omtrent de kansen, al was Soulmate vorige week in de ‘hoofdklasse’ wel opvallend snel met zijn derde plek achter Indian Boy. Rhea Jari is de meest regelmatige. In haar laatste tien starts won ze zeven keer en werd ze twee maal tweede, een mooie aanbeveling voor een ‘bankpaard’, zoals dat in jargon zo fraai heet.
De grote slokop van de laatste jaren als het gaat om het winnen van koersen, Hugo Langeweg jr, is zaterdag absent in Friesland en dat biedt anderen de kans ook weer eens op het virtuele podium te staan. Good old Arend de Wrede bijvoorbeeld, de man die in het verleden grote triomfen vierde en precies veertig jaar geleden al als leerlingpikeur actief was op de vaderlandse banen. De Ureterper boekte in die periode prachtige successen, maar moet recentelijk wat langer wachten tussen de zeges door. Toch zou hij zaterdag de openingskoers weleens kunnen winnen met de veelbelovende Vitesse Charisma, die bij haar laatste optreden al zeer dicht bij de zege was. De merrie is een dochter van de schimmel Celetta, die die huidskleur echter maar één keer heeft doorgegeven aan een kind: de nooit in de baan verschenen Next Boy Bont.
De derde draverij is voorbehouden aan jeugdige dravers, waarbij de favoriet moeilijk valt aan te wijzen. Een koers later is de keuze bij een amateurdraverij al net zo lastig met minstens drie paarden die aanspraak mogen maken op de bloemen. De nog nooit buiten de prijzen eindigende Liberte Toujours komt voor de eerste maal in actie met kampioen Fred Handelaar, Trixie Dragon won al eens eerder met Hilda Hofstra en heeft even rust genoten, maar de meeste indruk maakt recentelijk een ander paard van bestuurslid Tjalco de Witte: Timber Dragon. De laatste vijf keer dat Robert Paardekooper achter de merrie zat, kon hij vier keer met een zege naar Wassenaar terugkeren.

Interessant is het te zien hoe Tubbe BE zich gaat weren in de vijfde koers. De raskortebaner van Stal De Groningers boekte onlangs met Karen Schagen een verrassende en vooral heel snelle zege in Duitsland en komt nu met zijn nieuwe trainer Henk Grift in actie. Voorheen had de ruin soms wat moeite met afstanden boven de mijl, tot dusverre won de Zweed dan ook alleen maar sprintkoersjes over 1100 meter in Alkmaar. Maar mogelijk heeft hij zijn leven in dat opzicht verbeterd. Dan liggen er nog mooie koersjaren voor hem in het verschiet, want de ruin is pas zeven jaar oud. Hij treft hier vanuit de banden, die startwijze moet hem liggen, overigens behoorlijke tegenstand. Zo moet hij onder meer twintig meter voorsprong bij de start geven aan The Black Pimp met nieuwbakken beroepstrainster Mieke van der Meer uit Oosterwolde.
Een mooi veld treedt aan in de voorlaatste draverij die gaat over een afstand van ruim drie kilometer. Voer voor de echte kilometervreters dus, zoals Orta Luce met Jos van Koolwijk. De laatste winst van de ruin dateert weliswaar van vorig jaar augustus in de langste draverij van Europa, de 4,5 kilometer van Alkmaar, maar met een knappe vijfde plek in het Gouden Paard bewees de inmiddels tien jaar oude draver onlangs al weer in vorm te geraken. Hij moet nu afrekenen met de snelle Come on As met Henk Grift en vooral Uncle Joe’s Jet, de hengst die op jeugdige leeftijd een hoofdrol speelde in Duitsland. Hij kon de laatste tijd niet meer winnen, maar startte dan ook in vaak extreem zware velden. Dit lijkt hem met Rick Wester in de sulky meer op het lijf geschreven, al klopte de hier met Stefan Schoonhoven startende Nana W hem ook al eens. Leeftijdgenoot Robin Bakker krijgt in de slotkoers met Victoria de favoriet voor zich.