URBAN HANOVER IMPONEERT MET SUPERTIJD OP DRAFBAAN WOLVEGA

WOLVEGA – De zege van Urban Hanover met Stefan Schoonhoven was op voorhand al een beetje te verwachten, maar het kostte de favoriet meer moeite dan gedacht.

Felle tegenstand

Vooral het weerwerk van Fast was daarbij opvallend, want de Zweedse ruin zette de latere winnaar vrijwel voortdurend onder druk. Tot verbazing van rijder Kurt Roeges sprong Fast in leidende positie echter weg, waarna Urban Hanover de koppositie weer kon overnemen. “De mijl is eigenlijk wat te kort voor hem”, aldus de winnende rijder Stefan Schoonhoven. “Urban Hanover heeft liever de middenafstand, nu moest het de hele weg vol gas.” De hengst die in de Vierjarigenstakes op Duindigt ooit alleen maar te kloppen bleek door de Duitse Derbywinnaar Unforgettable was al twee keer eerder onder de 1.15 gedoken, maar de getoonde 1.14,1 was desalniettemin opzienbarend.
Het meeste geld viel er te verdienen in een aflevering van de Bronzen Stakes, waarin Teun Schermer een eerste prijs van bijna 3500 euro mocht oprapen. De ruin ontpopt zich tot een mooie aanschaf voor de voormalige profbokser Bas van Duivenbode, die destijds slechts 700 euro neer hoefde te tellen voor de toch zeer fraai gefokte draver. “Zijn hoofd en bouw stonden me aan. Dan moet je niet nadenken, maar doen”, aldus de Amsterdammer over een van zijn succesvolste aankopen ooit.
In de stayerskoers voor de topklasse zette Olympic As van de voormalige Olympische springkampioen Alwin Schockemohle opnieuw de toon. De schimmelhengst bleef net buiten bereik van de aanstormende Nathan Streamline.
Uiver D verbeterde in handen van Joop Pool in de openingskoers met speels gemak zijn record. De zoon van de Zweedse topmerrie Classica Wind werd door de nog altijd opvallend op dreef zijnde Joop Pool naar de bloemen gereden.
De ‘zaakwaarnemer’ van Henk Hamming uit Oudeschoot blijft daarmee hoog geklasseerd op de pikeursranglijst, die inmiddels traditioneel wordt aangevoerd door Hugo Langeweg jr. De Schagerbrugger scoorde zelf met de driejarige Woodland Valley, die in de beginnersklasse niet veel tegenstand kende.
Een zeldzaam fenomeen in Wolvega was een koers over 1100 meter, die werd gewonnen door Talisman K met Cees Kamminga. De ruin lijkt net op tijd in vorm om straks voor eigenaar Martini Stables op ‘thuisbaan’ Groningen succes te vieren.
Meer Gronings succes was er middels Victoria, door stal De Groningers zelf gefokt met hun voormalige tophengst Shellcracker. De voorheen nog wat krachteloze merrie werd naar de tweede winst in haar loopbaan gereden door Ruud Pools.
De deels door eigenaar Harry Jager getrainde Solid Partner sloeg toe met de talentvolle leerlinge Digna de Beer. De Bovensmildese investeert al meerdere jaren in het oppikken van kennis over de sport, zo was ze eerder actief in Italië bij Bert Mollema. Het was haar eerste Nederlandse zege.
The Rocket Bet met Simon Woudstra spijkerde zijn record zaterdag flink bij. De hengst verhuisde zijn koersloopbaan onlangs van Duitsland, waar hij al een hele reeks zeges boekte, naar Nederland.
De minst verrassende winst van de dag was die van Rhea Jari met Rick Wester, hoewel de Alkmaarder nog felle tegenstand kreeg van de heroptredende Tim Trot en To the Point. Rhea Jari won inmiddels zeven van haar laatste tien starts, een mooi moyenne.