TOPASS MEDO PROFITEERT VAN BEULSWERK FAVORIETENDUO

WOLVEGA

Topass Medo is de knappe winnares geworden van Wolvega’s Wintercircuit, waarbij voor de winnende combinatie ruim 4500 euro lag weggelegd. De merrie profiteerde optimaal van het schrikbarend hoge tempo dat in de aanvangsfase werd neergelegd door de favorieten.

Topass Medo subliem [] De Duitse spurter Infineon greep met Thomas Panschow zoals verwacht de leiding, maar moest daarbij een behoorlijk jasje uitdoen. Zeker toen een andere zegekandidaat, Urbie J, de leider nog tot hernieuwde spoed maande op het moment dat Panschow het tempo wat wilde drukken. Beide koppaarden sloopten elkaar en vanuit het veld kon Cees Kamminga vervolgens toeslaan. De zes jaar oude merrie heeft inmiddels bijna tachtig mille verdiend, onder meer door winst in de Grote Prijs Unitrot. Hoewel Kamminga maar mondjesmaat koersen ziet voor de dochter van Jofferprijs-winnares Celeritas Medo, blijft ze voorlopig gewoon actief. “Misschien moet ik eens naar Zweden kijken voor haar.”
De stal van Cees Kamminga steekt in uitstekende vorm en dat bewees de Willemsoorder met meerdere zeges. Radja Jet bevestigde zijn knappe tweede plek in het Gouden Paard door als groot favoriet te winnen. Volgens de trainer zijn de successen mede te danken aan de renovatie van zijn entrainement. Zo heeft hij sinds kort de beschikking over een trainingsstrip, waar dravers rechtuit kunnen worden getraind waardoor ze niet met bochtenwerk worden belast. “Ik heb onder andere gekeken bij trainers in Zweden en Frankrijk om te zien hoe zij de strip gebruiken. Ik denk dat ik nu de juiste balans heb gevonden.”
Ook Teun Schermer profiteert hiervan, want de ruin van oud-bokskampioen Bas van Duivenbode pikt regelmatig zijn koersen mee. Voor een veilingkoopje van slechts 700 euro blijft hij opmerkelijk presteren.
De openingskoers werd een prooi voor Friendly Boszorg met Kurt Roeges. Trainer en eigenaar Appie Bosscha uit het Friese Langezwaag schoof twee weken eerder nog enkele aanbiedingen op de hengst terzijde en zal daar, met de tweede winst op rij, nog geen spijt van hebben gehad.
Roeges won later nog een tweede koers met de Zweedse ruin Fast, die momenteel ouderwets in vorm is. De pupil van Sierdje Schokker was ooit eigenlijk al afgeschreven, tot men in een Duitse kliniek de oorzaak van zijn medische problemen vond.

Naast Bosscha was er meer reden tot juichen in het Langezwaagse. Sjoukje Wagenaar reed met de vierjarige Vito Corleone naar een knappe winst, waarbij de ruin in de stromende regen een opmerkelijk rappe tijd neerzette. Dat smaakt naar meer, wist Wagenaar na de koers. Ze wil met de uit de kluiten gewassen ruin in de zomermaanden zelfs een uitstapje naar Frankrijk maken. “Kan hij mooi onze vakantie terugverdienen”, klonk het optimistisch.
Freek van den Berg reed een van zijn spaarzame ritjes en boekte met dank aan Vicky Star een overwinning. Het was de eerste winst in de loopbaan van de merrie, die snelheid genoeg heeft, maar zich nogal eens een foutje permitteert.
Spectaculair was de triomf van Timber Dragon met Robert Paardekooper. De merrie lag bij het inrijden van de slotronde nog in ogenschijnlijk kansloze positie en ook de Wassenaarse amateur had een succes reeds uit zijn hoofd gezet. Toen de combinatie uiteindelijk toch nog de ruimte kreeg om in de aanval te gaan, wist deze op sensationele wijze te winnen. De dochter van General November stak recentelijk al in grootse vorm, getuige drie zeges in successie.
Uiteraard was er ook weer een zege voor Hugo Langeweg jr, die nu voor de derde maal op rij won met de Amerikaanse merrie Blackberry. De aan de andere kant van de oceaan al snel gekwalificeerde (en net zo snel geblesseerde) draver, won spelenderwijze en met een straatlengte voorsprong. Het blijft voorlopig gissen naar haar werkelijke kracht, want nog niet één keer behoefde ze voluit te gaan.
Net als in de finale van Wolvega’s Wintercircuit ging ook de slotkoers in een bloedstollend hoog tempo. De winst ging naar de door John de Leeuw gereden Olympic As. De bruinschimmel is gefokt door de voormalige Olympische springkampioen Alwin Schockemohle, die nog altijd eigenaar is van de tienjarige. Met wat rugwind overschrijdt hij in zijn loopbaan nog de twee ton en vanwege zijn kleur zal hij misschien zelfs in de fokkerij een bepaalde aantrekkingskracht hebben.
Tijdens de kwalificaties hadden enkele toppaarden, zoals oud-Derbywinnaar Sholty Boko en het Italiaanse fenomeen Genny di Jesolo, al aangetoond wat de mogelijkheden van de baan waren.