UFO KIEVITSHOF ONGENAAKBAAR IN SEMIKLASSIEKE GOUDEN PAARD

WOLVEGA/ZATERDAG – Ufo Kievitshof was zaterdag onmiskenbaar de sterkste in het Gouden Paard, een koers die Hugo Langeweg jr nu voor de tweede maal op rij aan zijn palmares toevoegde.

Patent op Gouden Paard Het Gouden Paard is een koers waar de ‘Langewegjes’ patent op lijken te hebben. Hugo senior won de koers onder meer drie keer met het fenomeen Paul Trot, maar ook met een andere latere dekhengst, Vasterbo Tomorrow. Hugo junior was vorig jaar in deze semiklassieke koers al de sterkste met dank aan Starfighter LM.
Op Ufo Kievitshof stond zaterdag geen maat. De nummer twee van de Duitse Derby van 2005 maakte medio 2006 zijn rentree na een forse blessure en schreef sindsdien de ene na de andere topkoers op zijn naam, zoals het Criterium der Vierjarigen en de Willem H Geersenprijs. Tijdens de dag van de Prix d’Amérique beleefde Langeweg jr echter zijn ‘finest moments’ door voor een grote menigte op de baan van Vincennes te winnen. Voor trainer Langeweg senior zijn dat ook de koersen waar voor de toekomst naar wordt gekeken: “In Nederland hebben dit soort paarden helaas gewoon niet de startgelegenheid. Laatst in Vincennes haalden we in enkele dagen 50.000 euro aan prijzengeld op, daar moeten we in Nederland honderd koersen voor winnen.” De Schagerbrugger voegde daar met een veelbetekenende knipoog aan toe dat dat laatste hem in 2007 in ieder geval ook wel weer gaat lukken.
Voor de Schagerbrugse stal was het trouwens een ouderwetse topdag, want Langeweg jr had in de vierde koers van de dag ook Vouriante al naar de winst gereden. De voorheen wat drukke merrie van eigenaar Eijgelaar uit Sneek begint het koersen steeds beter te snappen en liep ruim een halve seconden van haar besttijd af.
Even later reed de regerende kampioen ook nog Trevor Baldwin naar de eerste winst in zijn loopbaan.

De subtoppers kwamen in de tweede Kwartetkoers van de dag aan de start. De winst ging naar de zevenjarige Soulmate van Dirk Knoops, die voor de tweede maal dit jaar naar de winst werd gereden door Stefan Schoonhoven.
De openingskoers werd gewonnen door Vive la Liberte, een vierjarige hengst over wie al goede geluiden de rondte deden na een mooie proef op Wolvega. De zoon van de snelle merrie La Gloire werd door trainer Cees Kamminga hoogstpersoonlijk naar de winst gereden.
Ook de tweede koers werd een prooi voor een Friese trainer. Voor Appie Bosscha, die zijn paarden momenteel goed in vorm heeft, reed de van een welverdiende vakantie teruggekeerde Ruud Pools Utah Blues naar de eerste winst in zijn nog korte loopbaan. De ruin bleek onlangs na enkele maanden rust al sterk verbeterd.
De door het vakblad Draf & Rensport getipte favorieten deden voor het merendeel hun plicht. Zo ook Tepee River van amateurrijder Piet Solleveld. De ruin staat dit jaar nog op ‘drie uit drie’, al maakt hij het vanwege een gebrek aan een scherpe eindsprint soms nog erg spannend. Dat was dit keer niet anders, want de verschrikkelijk snel eindigende Renegate B met Martin Blankendaal kwam nog heel snel naderbij.
Age Posthumus heeft de dravers van Tjalco de Witte uit het Friese Jutrijp in puike conditie, want wekelijks vliegt er wel een Dragon-draver als eerste over de meet. Deze week was dat Trigger Dragon, met de gelukkig weer steeds vaker in ons land actieve 29-jarige Patrick van Ooyen. De Witte is met collega Wiebe Hofstra nog altijd druk in de weer met de televisieplannen rond de drafsport. “Een groei van 10.000 naar 20.000 echte liefhebbers van de sport moet dan toch mogelijk zijn?”
Joop Pool blijft opvallend presteren aan de kop van het pikeursklassement. Zaterdag boekte de waarnemer van de geblesseerde Henk Hamming een nieuwe zege, dit keer met laatbloeier Sultan of Swing van veterinair Erik Leusink (actief aan de Dierenkliniek te Wolvega) uit Nijeholtpade. Favoriet Paxmen ging in deze koers van de benen.