PACIFIC VALLEY OUDERWETS OP DREEF IN DRUKBEVOLKT ALKMAAR

ALKMAAR/ZONDAG – Met tien draverijen werkte Alkmaar een puike koersmeeting af, waarbij het nummer in de hoogste klasse werd gewonnen door Pacific Valley met Hiltje Tjalsma. “Zijn prestaties zijn onvoorspelbaar en het is maar niet uit te vinden wat daar de oorzaak van is”, aldus de uit Blauwhuis afkomstige amatrice.

Al jaren een topper [] De ruin liet dit jaar de strijd om het Gouden Paard, een dag eerder in Wolvega afgewerkt, aan zich voorbij gaan. Vorig jaar was hij in die koers nog vierde, hetgeen aangeeft dat de op Texel bij de familie Van Heerwaarden gefokte ruin een draver is van bovenmodale kwaliteiten. Dat bewees hij eerder ook al in het Italiaanse Treviso, toen hij in het Kampioenschap der Vijfjarigen in de buurt bleef van latere Europese toppers als Kleyton. Hiltje Tjalsma heeft geen idee waar de grillige prestatiecurve van de ruin vandaan komt. “Geen idee, vorige keer viel hij in Wolvega nog zwaar tegen, nu wint hij eigenlijk makkelijk…”
Net als een dag eerder was ook in Alkmaar Hugo Langeweg jr één van de dominante figuren. De Schagerbrugger die eind van dit jaar in Australië en Nieuw Zeeland op jacht gaat naar de mondiale rijderstitel, opende met een sterke zege van Blackberry. De Amerikaanse merrie raakte na een mislukt dekavontuur van Liverman Hanover alsnog aan het koersen, nadat ze in haar geboorteland Amerika vanwege knieproblemen al aan een vroegtijdig einde van haar loopbaan leek te zijn gekomen.
Precies 65 minuten later mocht Langeweg jr weer voorrijden, dit keer met Typical Meadow. De hengst met zijn zo fraaie loop won voor de vijfde keer op rij en begint al aardig in de buurt te komen van zijn recordserie. Aan het begin van zijn loopbaan won hij liefst negen maal op rij.
Jan van Dooyeweerd won de koers voor paarden zonder enige winsom van importantie met Eye Catcher. “Een nogal groenig paard, waarvan ik denk dat hij op de grotere banen wat beter uit de voeten kan, al viel dit mij zeker niet tegen”, aldus de Hoofddorper, die later plaatsgenoot John de Leeuw de slotkoers zag winnen met Unknown Horse, die na te zijn geholpen aan een ontstoken kies weer is opgebloeid.
Ook Jaelle Grolloo is een Nederlandse draver met een aanvankelijk Duitse registratie. Ruud Pools bewees weer lekker fris te zijn na een weekje zonnebaden en boekte zijn tweede winst in het weekeinde. Pools is momenteel meer dan ooit aangewezen op gastritjes, nadat zijn verbintenis met Cees Kamminga als vaste rijder ten einde kwam, maar vooralsnog heeft dat geen invloed op de successen van de oud-kampioen uit Heiloo.
Broer Aad Pools was eveneens succesvol. De Uitgeester reed de acht jaar oude merrie Anica Lass opnieuw naar een soepele zege. Het wordt steeds raadselachtiger waarom eind december geen goed bod loskwam voor de merrie tijdens de Buitenzorg-veiling.
Verrassend was zonder meer de zege van Rocky Starlake, die door Robin Bakker voor part time trainster Susan Wiedijk naar de winst werd gereden. De Heiloose was na de zege stomverbaasd. “Ik heb hem deze week nog aan het strand gewerkt, maar toen leek het eigenlijk helemaal niet zo geweldig. Hier ben ik dus heel blij mee”, aldus de specialiste in het montégenre.
Heiloo leverde nog een winnende combinatie, want naast Ruud Pools en Susan Wiedijk kon ook de daar werkzame trainster Lindsey Pegram bloemen ophalen. Ze deed dat met Trotting Paul van Harry van der Heide, een enthousiaste liefhebber die jaarlijks mede verantwoordelijk is voor de populaire grasbaanmeeting in Leek.
Bij de amatrices is Annemiek Beekman het seizoen goed begonnen in de jacht op prolongatie van haar nationale titel. Ze boekte een zege met Utana Promise, die op alle banen uit de voeten kan, maar desondanks pas toe was aan de derde winst uit haar loopbaan.