PUBLIEKSLIEVELING ROMEO BEEMD ‘FAMILIELID’ VAN AMÉRIQUE-WINNAAR

koersen 4 februari 2007

ALKMAAR – De Alkmaarse drafbaan is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. De publieke opkomst was de eerste koersmeetings uitstekend en over belangstelling van paarden mocht niet worden geklaagd. Ook zondagmiddag staan er weer tien koersen op de agenda.

Het merendeel van de draverijen gaat over 2060 meter, bijvoorbeeld de openingskoers waarin jeugdige paarden op jacht gaan naar hun eerste overwinning. Van de tien deelnemers was Windeselle Ling al eens dicht bij een zege. De hengst bleef toen achter een Franse import steken, maar zou met Krista Timmer hier weleens haar eerste winst kunnen boeken. Concurrentie zal de Heemskerkse ongetwijfeld krijgen van haar wekgever Tom Kooyman, die met Vicky Chaperal aantreedt. De Limmer steekt in puike vorm, getuige drie zeges op een avond in Duitsland, eerder deze week. Het uitstapje van de Noord-Hollander was een beetje noodgedwongen, nu Alkmaar slechts één keer in de twee weken kan koersen. De Duitse baan van Dinslaken is qua grootte vergelijkbaar met die van Alkmaar, alleen is de ligging van de bochten iets anders en reikt het prijzengeld tegenwoordig ook niet meer tot het Alkmaarse niveau. Alleen met een ‘wagen volgeladen’ valt er voor Nederlandse trainers dus nog positief rendement uit de uitstapjes te halen.
In de tweede draverij komt Karel Gerrits in actie met Verginia Beemd, die al liet zien een rappe tijd in de benen te hebben en met de Helmondse amateur een bedreven rijder achter zich weet. Unexpected Well won hier echter zijn laatste koersen, al treft de ruin het niet met zijn startpositie. Zijn markante rijder Adri van Wijngaarden zal mogelijk hopen op een ‘schrapper’ in het eerste gelid, waardoor zijn uitgangspositie wat florissanter wordt.
Over de favoriet voor de derde koers, vernoemd naar de winnaar van de Prix d’Amérique van afgelopen zondag Offshore Dream, hoeft niet lang te worden nagedacht. Romeo Beemd is de fraaie schimmel die voor dit soort karweitjes over 1100 meter zijn hoeven niet omdraait. Er bestaat trouwens wel een overeenkomst tussen grootverdiener Offshore Dream van de Franse levende legende Pierre Levesque en Romeo Beemd, die meer koersen won dan zijn Franse tegenhanger, maar dat deed op veel lager niveau. In de stamboom van beide paarden is Speedy Somolli terug te vinden. De inmiddels 83-jarige Amerikaanse draftrainer Howard Beissinger vertelde onlangs nog over zijn eerste ontmoeting met de hengst, in 1975, waarbij hij gefascineerd werd door het vermogen van Speedy Somolli, die later de vermaarde Hambletonian zou winnen. Als dekhengst leverde hij vele toppaarden, al bevruchtte hij niet al te makkelijk. Via Zweden belandde hij in Duitsland, waar hij helaas nauwelijks meer in staat bleek voor nakomelingen te zorgen.
In de vierde koers mag Josette Pools met Anica Lass op jacht naar een derde zege op rij, de Uitgeestse heeft haar zinnen gezet op de nationale titel bij de leerlingen. Een kampioenschap dat bij de amatrices dit jaar ook een open karakter gaat krijgen. Regerend kampioene Annemiek Beekman komt in de vijfde draverij in actie met Syrene Promise, maar het heeft er alle schijn van dat Hiltje Tjalsma dit seizoen ook een rol van betekenis gaat spelen. Met de Duitse merrie Chanou heeft de uit Blauwhuis afkomstige vriendin van trainer Rob de Vlieger een kanspaard voor de kar.
Het is overigens een druk avondje voor de amateurs, want ook de zevende draverij is bestemd voor deze categorie. Virgine Sea is met veelvoudig kampioen Fred Handelaar hier een redelijk zekere keuze, maar misschien gaat Jessica Langeweg de recente successenreeks van broer Hugo wel een verlengstuk geven met Undercover S. De hengst van Alkmaarder Janus Schouten en Pettemer Jeroen Rampen trof het met zijn specifieke loop de laatste keer niet met de wat zware baanomstandigheden. Dat zal zondag beter zijn. Langeweg jr, de voorbije week met zowel Ufo Kievitshof als Professional enige tienduizenden euro’s voor zijn eigenaren oprapende in het drafsportmekka Vincennes, mag een koers later met Unique Boko op jacht naar de bloemen. De laatste maal ging het mis met de combinatie op deze baan, maar dat misstapje kan hij nu in een overigens zeer sterk bezette koers met onder meer regerend Paradepaard Orion Dijkhoeve rechtzetten.
Ook in de slotkoers heeft de Schagerbrugger winstkansen met dank aan Velvet Boko van Cees de Groot. De Alkmaarder is achter de schermen alweer druk doende van de 4,5 kilometer van Alkmaar (26 augustus) een nieuw succes te maken.
De eerste koers is zondag om 13.30 uur.