Kampioenen in de bloemen op Alkmaarse Drafbaan

21 januari 2007

ALKMAAR – Met tien koersen op de agenda heeft de Alkmaarse drafbaan zondag een mooi en vol programma te bieden. Tijdens de meeting worden de baankampioenen van het afgelopen jaar in het zonnetje gezet. Daarnaast is het de eerste maal dat via internetwedden ‘gespeeld’ kan worden op de draverijen op het ovaaltje.

Na een aanloopperiode van meerdere jaren is immers eerder deze week dan toch de reddingsboei voor de sport in het water geworpen door middel van de start van internetwedden op de paardensport. Niet alleen zijn er verwachtingen omtrent een eventuele omzetstijging (belangrijk voor de levensvatbaarheid van de banen), daarnaast denkt men dat er ook nieuw publiek wordt aangeboord. “Mensen die aanvankelijk alleen maar achter de computer spelen, zullen het op termijn toch ook eens ‘live’ willen meemaken,” is de hoop vanuit de sport. Het is één van de vele initiatieven die dit jaar gestalte krijgt. Tijdens Jumping Amsterdam zal in de daar verkrijgbare uitgave Eurosportronde de sport eveneens zo’n tien pagina’s aandacht krijgen.
Zondag worden in Alkmaar de kampioenen gehuldigd, waarbij Tom Kooyman twee maal voor het voetlicht verschijnt. De tegenwoordig in Lynden actieve Limmer was zowel bij de trainers (tweede werd Andries van der Blonk) als bij de rijders (gevolgd door Andries van der Blonk) oppermachtig. Kooyman komt zelf overigens niet in actie, komende zondag. Getuige twee overwinningen eerder deze week in Duitsland is met de vorm van zijn dravers echter niets mis en dat biedt bijvoorbeeld kansen aan rechterhand Krista Timmer. De talentvolle Heemskerkse rijdt diverse paarden en zou dit jaar hoge ogen kunnen gooien in het leerlingenklassement. Ze rijdt onder meer Victory Lin, een zusje van oud-Derbywinnaar Rise and Shine. De merrie begint in de vierde koers met twintig meter voorsprong op de concurrentie.
Ook de zesde koers start vanuit de banden. Mogelijk kan Topper Swagerman (Flip van Dijk) hier een rol in spelen. Klaas Swagerman uit Andijk was vorig jaar de meest succesvolle eigenaar in Alkmaar, maar de 58-jarige meubelhandelaar weet dat de concurrentie van United Spirit (Fred Handelaar), publiekslieveling Satchmo of John (Wim Brouwer) en Procol Harum (Karel Gerrits) wel erg sterk is. Handelaar moest vorig jaar op de ranglijst bij de amateurs in Alkmaar overigens genoegen nemen met een tweede plek achter de Zandvoortse Annemiek Beekman, die in deze koers met Tyvonne Promise een outsider rijdt.
De achtste koers is opgedragen aan het Alkmaarse Paradepaard van vorig jaar, Orion Dijkhoeve. De populaire ruin komt zelf één koers later in actie in een wel heel sterk veld. Orion Dijkhoeve heeft zich gedurende zijn loopbaan ontpopt als een karakterpaard pur sang. Aanvankelijk versleten als weinig talentrijk, maakte hij bij Bas Crébas in Emmeloord alsnog furore. De familie Dijksterhuis uit Tolbert heeft er jarenlang veel plezier aan beleeft en nog altijd is Orion Dijkhoeve (fokker Jan van Dijk zag eerder ook al Nicky Dijkhoeve Paradepaard worden), een uitstekend prestatiepaard. In dit veld stuit hij echter op Tito Boko, één van de beste paarden in ons land momenteel. De klasserijke ruin kwam één keer eerder op Alkmaar in actie en won toen vrij eenvoudig, de baan zal dus geen probleem zijn voor de pupil van nationaal kampioen Hugo Langeweg jr.
In de slotkoers komt nog zo’n crack aan de start met Unique Star, die met Lindsey Pegram echter een ongelukkige startpositie heeft gekregen in het tweede gelid. Het oppakken van de zegereeks na een tweede plaats onlangs, lijkt dus geen opgelegd pandoer.
De echte toppaarden komen in actie in de montédraverij, met onder meer de geweldenaar