Wolvega trapt boeiend nieuw drafjaar af met acht koersen.

WOLVEGA, ZATERDAG
eerste start, 14.00 uur

De wintermaanden zijn voor de sport vaak de moeizaamste omdat slechts twee banen tijdens deze maanden geschikt zijn om de drafsport onderdak te bieden. Dat zijn het later dit jaar te renoveren Alkmaar en de hypermoderne piste van Wolvega.

Nieuw aanvangstijdstip!

Op de Friese piste wordt zaterdag op het nieuwe aanvangstijdstip van 14.00 uur begonnen. Een van de kwalitatief leukste koersen is zonder meer de zevende, onderdeel uitmakende van Wolvega’s Wintercircuit. Hierin vertrekken meerdere paarden die deel uitmaken van de vaderlandse (sub)top, aangevuld met de Duitsers Jack Daniels, Joan Jackson en Victory As. Laatstgenoemde is een zeven jaar oude merrie, die de laatste keer nog geklopt werd door Hans Bot’s Joan Jackson, maar daarvoor met onderbrekingen als gevolg van een peesblessure meerdere zeges op rij boekte. Ze zal nu na haar laatste optreden mogelijk wat verbeterd zijn en daardoor een belangrijke kandidate voor de winst.

De vaderlandse afvaardiging wordt aangevoerd door seriewinnaar Tito Boko (Hugo Langeweg jr), die de laatste keer werd geklopt door Urbie J. De ruin van Gerard Jetten uit Gersloot was vorig jaar dé revelatie van het seizoen en is mede daarom één van de kandidaten op de ‘shortlist’ voor de verkiezing van Draver van het Jaar 2006. Hij won het Kampioenschap der Vierjarigen en verdiende bijna veertig mille in eigen land. Overigens mag in deze koers ook de weer in grootse vorm gekomen Topass Medo niet worden vergeten.

Het levert niks extra’s op, maar het is altijd leuk om te kunnen zegge dat je de eerste winnaar van het nieuwe seizoen bent. De kans is aanwezig dat Ruud Pools samen met Urania Stardust van fokker Jan Scheffer die rol op zich gaat nemen. Het halfzusje van oud-Derbywinnaar Nigel Stardust (die vorig jaar afscheid nam van de actieve sport) maakte vorige keer een galoppade, maar is nu weer in handen van haar vaste rijder Ruud Pools. Die was met de merrie nog nooit buiten de eerste drie aankomenden te vinden in veertien verschillende starts. In dit veld heeft de combinatie normaliter dus een ‘eerste kans’, zoals dat zo mooi heet.

Op Wolvega wordt meteen hierna een montédraverij afgewerkt en deze met name in Frankrijk bijzonder populaire vorm van drafsport brengt wat opvallende namen aan de start.
De voornaamste daarvan is Joker de Rozoy, de Franse hengst die in zijn gehele loopbaan al bijna drie ton wist te winnen en inmiddels bij Arnold Mollema ook als dekhengst een reputatie aan het verwerven is. Hij won op alle grote Franse banen en toonde daar ook aan onder het zadel met de betere paarden van zijn generatie mee te kunnen. Van Ophelia Fashion, vorig jaar ook nog actief in Vincennes, is dat minder bekend. De merrie wordt gereden door de net van vakantie teruggekeerde Nick Hollenberg, een van de spaarzame montérijders die ons land rijk is.

Een interessante debutant in het genre is Uschi Rich, net als Joker de Rozoy een kind van de Franse tophengst Viking Way. De merrie liet op jeugdige leeftijd al veel goede dingen zien voor de kar, waarbij trainer Hugo Langeweg in haar zelfs een kandidate zag voor de grote koersen. Met Susan Wiedijk heeft ze één van de meest talentrijke montérijdsters op haar rug zitten. De Heiloose boekte vorig jaar de ene na de andere zege. Race Vredebest (Pamela Westgeest) en Rosa de Legume (Mirjam van het Maalpad) wonnen al eens een dergelijke koers, laatstgenoemde deed dat in Duitsland waar het niveau van de koersen onder het zadel iets lager aangeslagen moet worden.

Hoe moeizaam het programma ook volliep, er staan iedere koers wel steeds opvallende paarden aan het vertrek. Zoals in de derde draverij Wizzy J, de schimmelmerrie die het als tweejarige al opvallend goed deed. De fraai gefokte Yankee of Rapida en Sultan of Swing zijn in deze draverij andere opmerkelijke deelnemers. In de eerste kwartetkoers van het jaar, de vierde koers, geldt dat voor Vouriante met Hugo Langeweg jr. De merrie, van moederszijde nauw verwant aan de voormalige topper Hinde Buitenzorg, maakte onlangs op deze baan een opmerkelijk snelle rentree in een tijd waar de andere deelnemers (met uitzondering van Ultra van Ranum) alleen maar likkebaardend naar mogen kijken.

De favoriet van de vijfde koers is met de ogen dicht aan te wijzen: Rhea Jari. De merrie is bezig aan een imponerende serie eerste en tweede plaatsen en wordt zoals gewoonlijk gereden door Rick Wester. De Alkmaarder beleefde na een polsblessure een sterk tweede halfjaar van 2006 en heeft het in zich de komende jaren een van de uithangborden van de vaderlandse drafsport te worden. In werkgever Arnold Mollema heeft hij in dat opzicht een prima leermeester.

Traditioneel is de Supertriokoers een van de beter gedoteerde koersen, hetgeen wekelijks wel zorgt voor meerdere paarden die in puike vorm steken. Alleen de recente seriewinnaars Sugar Melon (Chiel Wildhagen), Treasure Trail (Stefan Schoonhoven), Velma Medraz (Hugo Langeweg jr) en Liberte Toujours (Ruud Pools) zorgen al voor bijna een handvol zegekandidaten. Het aanwijzen van de favoriet is dan ook niet eenvoudig. Dat ligt anders in de slotkoers, waarin Siem Schermer met John Maurix de laatste tijd dermate in vorm is dat hij hier wederom voor de winst moet gaan.