Prachtige jaarafsluiting drafseizoen met Margret Groot-dag

ALKMAAR – Op de Alkmaarse drafbaan wordt komende donderdag een uitstekend bezette meeting afgewerkt. Er staan in totaal elf mooie koersen op de agenda en dat hadden er net zo goed een paar meer kunnen zijn. Indien het publiek net als vorig jaar massaal naar Alkmaar stroomt, heeft de Noord-Hollandse baan een mooie afsluiter te bieden.

De dag staat mede voor een groot deel in het teken van Margret Groot, de Heerhugowaardse die op zo bewonderenswaardige wijze terugknokte van een valpartij tijdens een trainingsrit. Waar anderen mogelijk een kniezend bestaan zouden hebben geleden, zorgde de oud-leerlingpikeur met gedrevenheid voor een opvallende terugkeer in de sport, zo haalde ze onder meer haar diploma als koetsier.

De meeting biedt de ontknoping in de diverse klassementen, hoewel sommige daarvan uiteraard reeds zijn beslist na zo’n veertig koersdagen. Bij de trainers doorbreekt Tom Kooyman, die de vruchten plukt van een veel uitgebreidere stal, de jarenlange hegemonie van Cees Hetteling en Hugo Langeweg. Ook bij de rijders is Kooyman de meest succesvolle pikeur. De laatste jaren ging de titel bijna traditioneel naar Ruud Pools, maar die heeft het afgelopen jaar beduidend minder koersen afgewerkt op het ovaaltje, zodat zelfs Wormerveerder Frans van der Blonk hem voorafgaat.

Spannend is het nog wél in de competitie voor montérijdsters. Daarmee krijgt de Margret Groot-prijs donderdag extra cachet, want hierin gaan Angeline Batist (met favoriete Shanity Fibber) en Susan Wiedijk (met outsider Twin Star Fili) met een identiek aantal punten van start. Kortom: de hoogst eindigende zal hier vermoedelijk de ranglijst als winnares aanvoeren.

Bij de leerlingpikeurs is de strijd reeds in het voordeel beslist van Wim van der Mespel, die er echter op gebrand zal zijn nog een paar ritten te winnen. Hij heeft nog altijd een achterstand op Lissette de Munnik in het landelijke klassement en zou de marge kunnen verkleinen door één of meerdere van zijn vier starts in winst om te zetten.

Vooral een zege met Solo G zou sympathie van het publiek opleveren. De ruin is immers gefokt door Margret Groot, die met haar voormalige succespaard Herby Lobell enkele goede dravers op de wereld zette. “Maar de merrie geniet nu toch vooral van een mooie oude dag. De jaartjes beginnen te tellen en ik wil vooral dat ze nog een paar leuke jaren meemaakt. Voor de koets doet ze het ook heel leuk”, aldus de Heerhugowaardse die nog bijna wekelijks te vinden is op de Alkmaarse drafbaan. “In de montékoers rijden bijna allemaal meiden die ik vroeger in de koers ook tegenkwam.”
Het Paradepaard van 2006 is al enkele weken bekend. Orion Dijkhoeve, één van de vele dravers in ons land met een compleet eigen website. Met Bas Crébas komt de ruin in actie in de achtste koers, waarin ook cracks als Sir Kali (Hugo Langeweg), Sasja Lady (John de Leeuw) en natuurlijk de markante schimmelruin Romeo Beemd in actie komen.

Ook bij de amateurs en amatrices is de strijd op Alkmaar nog geheel open. Annemiek Beekman, Fred Handelaar en Hilda Hofstra hebben nog titelkansen. Het trio komt in actie in de tweede koers, de beide amatrices bekampen elkaar ook nog eens in de zevende draverij waarin enkele toppaarden in actie komen. Onder hen Ryan G Boko met eigenaar John van Nierop. Het broertje van de inmiddels overleden Derbywinnaar Paul W Boko is natuurlijk een voortreffelijke draver, maar zijn laatste (zeldzame) starts in Alkmaar ging het vaak mis. De laatste zege op het ovaaltje dateert daarom alweer van 2004. Bovendien staan er met Bolets Creb en Johan enkele andere toppaarden in het veld.

Op het programma staat nog een tweede nummer voor de nationale subtop, een stayerskoers over ruim 2700 meter met cracks als Ustan Medo (Tom Kooyman), Typical Meadow (Hugo Langeweg jr) en Rosa de Legume (Ruud Pools). Een prachtig veld met nog een hele rij outsiders, zoals Satchmo of John met de in uitstekende vorm stekende Lindsey Pegram.

Meer dan tien paarden kunnen er normaliter niet in een koers geplaatst worden en dan is het vaak al dringen op het sfeervolle baantje. Een in het verleden vaak toegepaste oplossing om toch meer paarden aan het vertrek te krijgen is een seriedraverij. Deze wordt met de Anpava-koers weer van stal gehaald. De best geëindigde paarden in twee heats komen in de tiende koers in actie voor een door sponsoring extra opgewaardeerde finale. Bovendien komen na loting op de baan wederom vijf koersen in aanmerking voor ophoging van het prijzengeld met 495 euro. En dat is in de huidige situatie van de sport nog altijd ‘best geld’, om het in goed West-Fries te zeggen.

De eerste van de elf te verrijden koersen begint donderdag om 13.30 uur. De jeugd heeft gratis toegang.