Wie volgt Tycho of Pass op als winnaar van grote kerst prijs?

Met drie meetings in twee weken is het programma in Wolvega flink gevuld. De koersdag op 26 december oogt daarbij het meest aantrekkelijk door de aanwezigheid van de Grote Kerstprijs. Wie wordt de opvolger van Tycho of Pass, die na zijn zege als gevolg van een hoefscheur niet veel meer van zich liet horen, maar momenteel hard aan een terugkeer op het hoogste niveau werkt?

Meer dan vijf mille valt er te verdelen in de koers die intussen wel een semiklassieke status heeft. Hij staat immers al sinds jaar en dag op de kalender. In 1978 won Nuttert Norton bijvoorbeeld met Mees Dapper, waarbij de destijds bijna onklopbare Kees Verkerk werd afgetroefd. In het verleden was de Grote Kerstprijs overigens vooral een topkoers op de voormalige baan van Hilversum, inmiddels heeft Wolvega wat dat betreft het rijk alleen.

Dat heeft op tweede Kerstdag een uitstekend veld met vijftien combinaties tot gevolg, waarbij enkele van de sterkste vaderlandse dravers acte de présence geven. De echte toppers bevinden zich in het achterste band, met veertig meter achterstand op de koppaarden. Onder die voorste starters in het eerste band bevinden zich de stalgenoten Tepee River (Ronald de Beer) en Ulriek Ravestein (André Bakker) uit het succesvolle entrainement van Jeroen Engwerda. Tepee River won zijn laatste drie koersen op rij op deze baan, maar treft nu feitelijk wel voor de eerste maal de nationale top. Bovendien kwam hij nog niet eerder in actie over de langere afstand.

In het ‘middelste band’, met een achterstand van twintig meter op de koppaarden, vertrekken twee van de hoofdrolspelers uit de 4,5 kilometer van Alkmaar: de toenmalige winnaar Orta Luce en Souteneur, een duo dat de vorm van ‘hartje zomer’ momenteel een beetje ontbeert. De aandacht zal daarom meer uitgaan naar de in een bloedvorm verkerende Speedy Arsey met Jan van Dooyeweerd, een paard dat overigens zelden op de Friese piste in actie komt. Ook Super Keller (Stefan Schoonhoven) mag niet op de tickets ontbreken, al heeft de ruin in het verleden aangetoond eigenlijk liever een iets kortere afstand te prefereren.

Neemt niet weg dat hij onlangs in Groningen zelfs Rhythm and Speed wist af te troeven over de langere afstand en die merrie moet met Robin Bakker dinsdag nog eens twintig meter meer toegeven bij de start. De overige paarden in dit derde band verdienen daarom de voorkeur, zoals de voormalige winnaar van de Grote Prijs der Lage Landen Starfighter LM met Hugo Langeweg jr. De hengst steekt na zijn knappe vijfde plek in de Prijs der Giganten onverminderd in goede vorm, getuige zijn recordverbetering onlangs in Frankrijk. Trainer Hugo Langeweg zocht dat land dit jaar toch al veelvuldig op met één van zijn voornaamste toppaarden.

Joker de Rozoy volgde juist de omgekeerde route. De hengst combineert zijn dekdiensten nog met een beperkt aantal koersen. Met Huib van den Heuvel zou hij hier reclame voor zichzelf kunnen maken. Trainer Arnold Mollema kruipt zelf achter Olympic As, de schimmelhengst die soms uitschieters naar boven heeft. De laatste keer werd hij echter geklopt door de ook aanwezige Irish Fire, die met Peter Strooper aan een come back bezig lijkt. Kortom: een mooi veld en eigenlijk een garantie voor een nieuwe topnaam op de lange erelijst, die voorafgaande aan Tycho of Pass ook Passing Renka (2004, Mariska Huel), Ottey Boko (2003, Hugo Langeweg jr) en Komet November (2002, Peter Strooper) mocht bijschrijven. Er zijn mindere namen denkbaar…

De overige koersen zijn niet alle even optimaal bezet, maar bieden vaak uitstekende dravers aan het vertrek. In de eerste draverij vertrekt Treasure Trail, die sinds hij een aantal moeizame kwalificatieproefjes overleefde nog weinig verkeerd deed. Vervolgens komt er een koers voor jeugdige, nog onervaren dravers, waarbij overigens wel Vega Boko, een halfzusje van de hierboven al gememoreerde Ottey Boko.

Hilda Hofstra lijkt (wederom) op weg naar de nationale titel bij de amatrices. De oud-Ureterpse heeft met Ukano Limburgia in de derde koers de mogelijkheid weer wat uit te lopen op Annemiek Beekman, hoewel die met Utana Promise zelf beslist ook niet kansloos is.

Een koers later rijdt Hugo Langeweg jr de favoriete met de nog ongeslagen Victory My Way. De Schagerbrugger zou met een beetje wind in de rug nog tot 150 zeges op vaderlandse bodem kunnen komen, al mag hij dan niet veel kansen meer laten liggen. Zijn score is overigens al hoogst opmerkelijk voor iemand van zijn leeftijd. De Schagerbrugger vierde donderdag jongstleden zijn 23e verjaardag, maar heeft reeds een erelijst om trots op te zijn.

Echte toppers staan er in de vijfde koers, waarin natuurlijk vooral Victory As de aandacht trekt. De Duitse merrie uit de stal van Marcel Hauber gaat proberen haar dit jaar ongeslagen status in ons land te verdedigen, al kwam ze ook maar één keer in actie buiten de Duitse landsgrenzen. De klasserijke draver is ijzersterk teruggekomen van een peesblessure, waardoor ze lange tijd bij haar Groningse eigenaren (de familie Roggen) in het land stond. In haar beste vorm is ze hier niet te kloppen.
Dat geldt vermoedelijk ook voor Radja Jet in de Supertriokoers. De ruin won vijf van zijn laatste zes koersen, betere geloofsbrieven zijn eigenlijk niet denkbaar.

De finale van Wolvega’s Kerst Circuit staat als zevende koers op de rol, waarbij seriewinnares Urania Stardust (Cees Kamminga) op jacht moet naar vier paarden die bij de start twintig meter voorgift krijgen. Over langere afstand vermoedelijk geen probleem, maar met Liberte Toujours en Utah Forest in het eerste band een heikele opgave…

Ook de laatste koers van de dag is zonder meer een leuke, met seriewinnaars als Unique Boko (Hugo Langeweg jr) en de zelfs in Zweden winnende Seahawk Dragon (Ruud Pools) elkaar bekampen. Kortom, Wolvega biedt een meer dan leuke meeting voor wie er tussen half twee en vijf uur even tussenuit wil…