Stal van Dooyeweerd doet greep in gevulde prijzenruif

De slotmeeting van Duindigt was met hulp van de Businessclub flink gesponsord. Voor Jan van Dooyeweerd kwam dat mooi uit, want zijn paarden hebben momenteel ‘de vorm van de dag’. Liefst drie keer won de Hoofddorper.

Meest belangrijke zege voor Van Dooyeweerd was die van Uruguay River in de Stakeskoers met een eerste prijs van 2800 euro. De ruin van de markante Koos Minck uit Lisserbroek wisselt topprestaties af met hopeloos mislukte koersen, maar is op pure klasse tot veel in staat.

Ook Speedy Aresy wil soms haar nukken hebben, maar doet het de laatste tijd dermate goed dat Van Dooyeweerd met haar toch vooral het vizier op het buitenland heeft gericht. Zondag rekende de merrie met speels gemak af met de toch niet malse tegenstand. Een eerder uitstapje naar Frankrijk mislukte weliswaar, toch lijkt het grote geld voor de merrie juist daar te lonken. In deze koers bleef de ogenschijnlijk zwaarste opponent, Titus Boko, overigens op stal.

Zege nummer drie boekte Van Dooyeweerd met Ukano Limburgia, die eigendom is van enkele vaste bezoekers van het Haarlemse café De Kleine Hout.
Succesvol was de meeting ook voor thuistrainer Carel Roodenrijs, die aan het begin van de middag Vip Weber zijn ongeslagen status zag conserveren. De fraai gefokte hengst behoefde in handen van Rob van Toor zijn record niet eens te benaderen.

Zelf won de sinds 1980 op Duindigt werkzame Roodenrijs met Valerie MG van eigenaar Arie Abspoel, voor wie hij ook al de talentrijke Pantani trainde. Valerie MG was in haar loopbaan steeds bij de eerste twee aankomenden te vinden.

De openingskoers ging ook al naar een Zwaanshoekse stal, omdat Rob de Vlieger knap won met Uit Randalis. De merrie van fokker en eigenaar Albers troefde daarbij toch wel verrassend seriewinnares Mac Myra af.

In de Daan Kooman-prijs ging Vina Boko met Hugo Langeweg jr ouderwets tekeer. De merrie raffelde een mijlskoersje af in 1.15,7 en troefde daarmee een andere klassieke winnares – Ulriek Ravestein – af. Vina Boko was na haar zege in de Troost Derby nauwelijks meer in actie geweest, maar bewees in grootse vorm te steken. Ze miste op een haar na haar record. De merrie behoort tot het selecte gezelschap dat dit jaar op alle vier de ‘grotere banen’ van ons land een koers wist te winnen. Ook de laatste zege van de dag ging naar Langeweg jr, die de weer in zijn oude vorm gekomen Typical Meadow naar de bloemen reed.

De enige amateurkoers van de dag werd een Nootdorps onderonsje tussen de als tweede eindigende Wim Brouwer (Vriend Vryenesse) en de winnende Nico Post met Terminator. Echtgenote Melanie van de Zuid-Hollandse amateur is deels verantwoordelijk voor de training van de ruin van tuinder Cees van Eijk uit Pijnacker.

Giel van der Togt boekt met zijn kleine cavalerie opmerkelijke successen. Op de kleine Nootdorp-piste cirkelde hij nu Veronie Wollem naar de zege.
Voorlopig wordt er op Duindigt niet meer gekoerst. De poorten gaan op 11 maart 2007 weer open voor jaargang 101…