Fred handelaar sterkste in Wolvega’s amateurtitelstrijd

Waar Peter Strooper normaliter zijn paarden een lange winterrust geeft, is hij nu nog volop ‘in de running’. Met twee overwinningen en een tweede plaats boekte de internationaal opererende trainer en pikeur bijna het maximale rendement uit zijn starts.

De negen jaar oude Irish Fire draait al meerdere jaren mee aan de top van het vaderlandse drafwezen, maar zijn carrière is er een met horten en stoten. Zijn laatste echt grote zege boekte hij in de het Kampioenschap Nederlandse Paarden van 2004, maar daarvoor had hij al prachtige resultaten geboekt in het Franse Enghien, La Croise Laroche en het Zweedse Jagersrö. Strooper probeert de puike vorm van dit moment nog even uit te buiten. “Want zo kan het geen kwaad nog even door te koersen…” Over de stayersafstand zette de ruin de snelste tijd van de dag neer.

De Callantsoger opende zijn succesvolle dag, vooral opvallend vanwege het late tijdstip in het seizoen, met een zege van de driejarige hengst Lilli’s Way, die aan het begin van het seizoen duidelijk nog de nodige kracht ontbeerde.

Streekgenoot Hugo Langeweg jr bleef in Wolvega niet achter. Eerst won hij met de merrie Vouriante, die haar record fraai aanscherpte in de eerste start dat ze ‘op de benen bleef’. De merrie van eigenaar Eijgelaar uit Sneek is een dochter van de merrie Go Fine Mountain, een halfzus van de voormalige topdraver Hinde Buitenzorg.

Meer aandacht kreeg de tweede winst van de Schagerbrugger. Hij zette de rentree van Tito Boko op makkelijke wijze in winst om. “De ruin heeft lang last gehad van een peesblessure, maar hij komt nu weer gezond uit de koers en ik denk dat hij weer helemaal terug is”, aldus Langeweg jr.

De kwaliteiten van Fred Handelaar staan, met vijftien nationale amateurtitels, buiten kijf. De Heerenvener kroop voor de eerste maal achter de rug van Seahawk Dragon en won met de hengst Wolvega’s Amateurrijders Kampioenschap. De niet al te forse draver won eerder dit seizoen ook al in het Zweedse Jagersrö.

Tears of Fire en Hiltje Tjalsma vormen een ‘klikkende combinatie’. Drie keer nam de amatrice inmiddels plaats achter de ruin en even zo vaak was het raak met het halfbroertje van Rise and Shine die weer helemaal hersteld is van een in de zomer opgelopen blessure.

Soulmate won dit jaar al zes maal, maar de laatste zege van de hengst dateerde alweer van juli, vandaar dat de door Stefan Schoonhoven gereden draver absoluut niet als favoriet van start ging. De winst in de derde koers was dan ook dé verrassing van de middag, hoewel vanuit Nijeberkoop al werd gemeld dat de vorm van de hengst weer stijgende was.

Bij de tweejarigen stelde French Song met Cees Kamminga haar kandidatuur voor de Grote Unitrot Prijs. De merrie werd voor het eerst gereden met een dicht hoofdstel en is volgens de Willemsoordse trainer volgend jaar in de gaten te houden in de Duitse klassiekers.

Utah Forest, uit een moederlijn die ook de topmerrie Ottey Boko voortbracht, grossierde de laatste tijd in tweede plaatsen. Met Ronald de Beer liep ze nu, met een mooi startnummer, een recordtijd op de klokken én schreef ze de tweede winst uit haar loopbaan op haar naam.

Voor Michael Schmid was er een knappe zege met Trixie Dragon in het Supertrio. De nummer drie op de Duitse pikeursranglijst is steeds regelmatiger actief in ons land. Het was, na de winst van Seahawk Dragon, de tweede triomf voor fokker en eigenaar Tjalco de Witte.