Amateurrijders strijden om eigen kampioenschap in Wolvega

Op de baan van Wolvega worden tien koersen verreden. Niet alle koersen zijn even ‘volwassen’ bezet, een beeld dat jaarlijks wederkeert deze tijd van het jaar. Dat hoeft niks af te doen aan de spanning. Niet voor niets was ooit een ‘match á deux’ vaak één van de grootste trekpleisters van een drafdag.

Van een echt hoofdnummer is geen sprake, maar natuurlijk springt Wolvega’s Amateurrijderskampioenschap er wel bovenuit. De veelvoudig nationaal kampioen Fred Handelaar komt in actie met Seahawk Dragon, terwijl de enige man die de laatste tijd de hegemonie van de Heerenvener wist te breken, Martin Blankendaal, vertrekt met Selena Deka uit de stal van zijn buurman Patrick de Haan. Er zijn echter meerdere kapers opde kust, zoals alleskunner Procol Harum met Karel Gerrits.

Een van de wekelijkse topnummers is nog altijd de Supertriokoers. Met twee seriewinnaars aan het vertrek lijken de favorieten voor de hand te liggen, maar Treasure Trail (Stefan Schoonhoven) en Unreal Dragon (met de Duitser Michael Schmid) zullen het in dit evenwichtige veld zeker niet cadeau krijgen. Bovendien is met name Treasure Trail niet altijd de makkelijkste geweest, de ruin had ooit zelfs vijf pogingen nodig om de kwalificatietijd te belopen.
Paarden van veel groter kaliber komen in de zevende koers aan de start. Rosa de Legume won zelfs in Vincennes, Topass Medo zegevierde ooit in de Grote Prijs Unitrot en Rhythm and Speed heeft de Gouden Zweep reeds op haar palmares staan.

En dan zijn we er nog niet, want ook de in bloedvorm stekende Bolets Creb is actief, net als Irish Fire (voormalig winnaar van het Kampioenschap van Nederland), de fraaie schimmel Olympic As en de Franse grootverdiener Joker de Rozoy, net als Olympic As uit de stal van Arnold Mollema. Hij wordt nu gereden door de oud-kampioen op de kortebaan Huib van den Heuvel, een pikeur met een geweldige staat van dienst. Helaas komt hij nog maar zelden in ons land in actie.

Veerle Wollem is haar loopbaan uitstekend begonnen met twee zeges op rij, waarbij duidelijk is dat de merrie best nog wat sneller kan dan ze nu twee keer deed. Met trainer en rijder Cees Kamminga treft ze nu in de openingskoers net als een week eerder een weinig florissant startnummer, maar ze moet in staat worden geacht om de in vorm komende Lilly’s Way voor te blijven.

Ook Victor Boko won al eens twee keer op rij. Hij kreeg toen wat rust omdat hij eigenlijk nog niet aan koersen toe was, maar wilde er na zijn rentree nog niet veel van weten. Als de oorzaak daarvan inmiddels bekend is, kan hij zo weer voorin meedoen.

In de tweede koers wordt de strijd in het amatricekampioenschap in volle hevigheid voortgezet. Zowel Hilda Hofstra (Trigger Dragon) als Tyvonne Promise (Annemiek Beekman) rijden een kansrijke deelnemer, zonder nu echt meteen favoriet te zijn. Daarvoor staan er zeker nog vier andere paarden in deze koers die kunnen winnen, zoals seriewinnaar Tears of Fire met Hiltje Tjalsma. Dit duo heeft als aanbeveling dat het nog nooit eerder werd geklopt.
Dat laatste geldt een koers later bijna ook voor Siem Schermer met de talentvolle Rick Wester. Deze combinatie scoorde ‘vier op zes’ en lijkt net iets betrouwbaarder dan Fast met Kurt Roeges.
Via een koersje voor de beginnersklasse (met de ongeslagen Jaelle Grolloo in handen van Tom Kooyman en een halfzusje van Ottey Boko, de door Peter Strooper te rijden Vega Boko) komen we bij de vijfde koers. Die is bestemd voor de tweejarigen en een duel tussen Wizzy J (John de Leeuw) en French Song (Cees Kamminga) ligt hier voor de hand.

In de slotdraverij is er de lang verwachte rentree van Tito Boko met Hugo Langeweg jr. Sinds augustus 2004 won de ruin aan de lopende band en was hij nooit meer buiten de eerste drie aankomenden te vinden. Trainer Hugo Langeweg zocht zelfs naarstig naar startmogelijkheden in het buitenland voor deze crack. Maar hoe is zijn vorm na negen maanden geen echte koers meer te hebben gereden? Het antwoord volgt zaterdag.