Wild Chestnut en Wish To Win doen naam eer aan op Duindigt

Net als een dag eerder op Wolvega was ook op de meeting van Duindigt een Stakesonderdeel vanwege het verhoogde prijzengeld het meest interessante. Wild Chestnut (Robin Bakker) en Wish to Win (Rob van Toor) waren het meest succesvol tijdens een winderige koersmiddag.

De eerste Stakeskoers werd een prooi voor Wish to win met Rob van Toor, die meteen de kop nam en voor de concurrentie niet meer te beschieten was. Een mooi gastritje voor de Hagenaar dus namens eigenaar Gerrit Buitelaar, die een dag eerder ook al een ander fokproduct (Voorinja, eveneens van de merrie Korina Berg) had zien winnen. Wish to win was een klasse te sterk voor haar leeftijdgenoten en lijkt komend jaar in de klassiekers een rol te kunnen spelen.

De tweede afdeling werd in een hoger tempo afgelegd en een prooi voor Wild Chestnut, die daarmee reclame maakte voor Freiherr As, de dekhengst die overigens nog altijd actief is in de koersen. Enkele weken geleden was Wild Chestnut al het eerste winnende kind van de vedette, nu was het opnieuw Robin Bakker die in de slotfase de lang leidende Wight Summerland (Hugo Langeweg jr) terugwees.

Langeweg jr gooide er zondag trouwens maar weer eens een dubbele zege tegenaan, hetgeen zijn 136e seizoenzege opleverde, bijna een evenaring van zijn persoonlijke record (138) van 2005. De Schagerbrugger moet haast wel door een mysterieus virus worden overvallen, wil hij dat record niet flink aanscherpen ondanks zijn talrijke buitenlandse starts.

De belangrijkste winst van de regerende kampioen greep hij met de voormalige nummer twee van de Duitse Derby, Ufo Kievitshof. Gezien de omstandigheden zette de hengst een formidabele tijd neer waar men in de overige koersen slechts jaloers naar kon kijken. De winnaar van het Criterium der Vierjarigen lijkt de komende jaren één van de hoofdrolspelers op onze banen te worden. Hij won inmiddels vijf keer op rij, vaak in bijzonder sterke velden.
Zijn tweede zege boekt Langeweg jr met Victory My Way van de Helmondse familie Gerrits, die destijds ook al uiterst succesvol waren met de vader van de merrie, Koos van Camstra. Aan de winst kleeft dus ook nog een emotioneel tintje, vooral omdat de dekhengst niet zo bijster veel kinderen heeft rondlopen.

Ujedee Hanover won de eerste koers met Wim van der Pijl in een tijd die al aangaf hoe zwaar de omstandigheden waren in Wassenaar. De hengst liep nog nooit zo’n matige kilometertijd in zijn overigens nog korte loopbaan, maar boekte er wonderwel wel zijn tweede zege mee.

Vriend Vryenesse boekte zijn zesde seizoenzege in handen van Tom Kooyman, die meent dat de ruin zich in hoog tempo aan het ontwikkelen is tot een echte crack. Hij is een zoon van Derbywinnaar Eibert Vryenesse, over wie Hugo Langeweg ooit sprak: ‘een keiharde knol, die net dat ietsje meer heeft dat bij anderen ontbreekt’.

Ronald Hauber is de vaste trainer en stuurman van de paarden van Wim Honselaar uit Woudenberg. De 62-jarige liefhebber heeft nog altijd zo’n tien paarden in bezit en zag daar nu de beste Super ML Limburgia van winnen in een overigens, qua aantal deelnemers, mager bezet veld subtoppers.
De voorlaatste koers werd een prooi voor Timber Dragon met Robert Paardekooper. Hoewel de merrie in alle voorspellingen werd ‘meegenomen’ bleek ze op de totalisator toch nog een verbluffende uitbetaling van meer dan twintig euro op te leveren.

Waarschijnlijk rekende men er niet op dat ze na haar vijf zeges in Alkmaar ook op Duindigt, waar de merrie toch al voortdurend ereplaatsen beliep, uit de voeten kon.

De afsluitende montékoers werd een overwinning voor misschien wel ’s lands beste montédraver van dit moment. Swiebertje Kes rekende met Susan Wiedijk overduidelijk af met de concurrentie.

Komende zondag sluit Duindigt het seizoen af, waarbij het publiek vrij entree krijgt.