Vamp Victory en Valeur Le Blanc tonen zich toppers in Wolvega

WOLVEGA, ZATERDAG – Op de Friese piste van Wolvega waren de surprises maar mondjesmaat aanwezig. Zelfs de Stakeskoersen voor driejarige paarden gingen naar twee dravers die zich vooraf al als favoriet hadden gemeld.

Laatbloeiers slaan toe in Wolvega [] Het meeste viel er voor de driejarigen te verdienen in Wolvega’s Driejarigen Winter Stakes, met in twee afdelingen meer dan tien mille aan prijzengeld. In de eerste versie, uitsluitend voor merries, ging de winst naar Vamp Victory met Jan van Dooyeweerd. “Jammer dat ze het in de klassieke koersen niet kon waarmaken”, aldus haar rijder die de merrie net als vorig jaar met een eindzege even winterrust kon geven. Destijds won ze de Breeders Crown Merries voor haar koudereces.

Bij de hengsten en ruins ging de winst naar een iets grotere verrassing. Valeur le Blanc had weliswaar zijn eerste twee koersen gewonnen, maar de pupil van Voorhouter Dolf Rieken trof nu pas echte tegenstand van kaliber. De zoon van Rieken’s voormalige succesmerrie Olivia le Blanc klaarde het karwei voorbeeldig en scherpte in handen van Ronald de Beer zijn record nog aanzienlijk aan.

Dat de stal van Cees Kamminga in steeds grotere vorm komt, bewees de trainer al in de openingskoers waarin hij Unarda Butcher naar de bloemen reed. De merrie verhuisde tijdens een lange rustperiode naar Willemsoord, waar ze in haar tweede start nu toesloeg.

Twee koersen later was het opnieuw raak voor Kamminga, die voor de Wolvegase Stal Wollem toesloeg met Veerle Wollem. De merrie won met haar debuutzege mee nu twee keer op rij.

De Willemsoorder wilde blijkbaar de wetmatigheid niet onderbreken, want twee koersen later was het opnieuw raak. Nu met Radja Jet, bezit van de naar Scandinavië vertrekkende Thijs de Jong. De ruin is zoals bekend een zoon van Fulmar Jet, één van de eerste succespaarden van zowel De Jong als Kamminga. Laatstgenoemde is nu bezig een bijzonder pechvol jaar, mede het gevolg van het feit dat onverlaten eerder dit jaar een groot aantal paarden uit de stal lieten ontsnappen, toch nog een positief einde te geven.
In de tweede afdeling van Wolvega’s Kerstcircuit (finales op zaterdag 26 december) maakte Ruud Pools niet onverwacht zelfs nog het kwartet vol voor de stal van Kamminga. Het halfzusje van Derbywinnaar Nigel Stardust werd de snelste winnares van de dag.

Spendics Treasure heeft in zijn loopbaan al eerder laten zien in staat te zijn tot zeer snelle ritjes, maar de ruin blijft nogal onrustig in de koers. John de Leeuw toonde aan een meester te zijn achter dat soort ‘probleemgevallen’, want de Hoofddorper kroop als gastrijder voor de eerste keer achter hem en won direct na een koers waarin het tumult in het veld duidelijk werd geschuwd. Eigenaar van Spendics Treasure is sinds kort Henk Mulder, de Beemsterling die samen met Jules Smit de Derbywinnaar Floris Bos al bezat en later ook Happening die koers nog eens zag winnen.

Hans van der Pijl kwam voor de tweede keer in korte tijd een voor hem zeldzaam uitstapje naar Wolvega maken en voor de tweede maal leverde dat met de grappig genaamde Voorinja een zege op. “Eigenaar Buitelaar heeft zijn paarden altijd prima in orde, daar kom ik graag voor naar Wolvega”, klonk het over de dochter van de wel heel snelle merrie Korina Berg, die destijds tot 1.13,0 kwam.

Arnold Mollema liet het rijden in verband met een opspelende rugkwetsuur over aan anderen. Dat leverde voor Rick Wester een mooie winst op met Siem Schermer. De ruin van John Maurix uit Ylst blijft onverminderd succesvol, ook al wordt de tegenstand met het klimmen van zijn winsom steeds zwaarder.