Umberto Newport haalt uit tijdens Diamanten Stakes

WOLVEGA, ZATERDAG – Hoofdnummer tijdens de goed bezochte meeting op de drafbaan van Wolvega was de Diamanten Stakes. Hierin bewees Umberto Newport nogmaals zijn stormachtige ontwikkeling, nadat hij eerder al de Nakoersen Sprintbokaal won. Voor rijder André Bakker was de winst dubbel zo leuk.

De Diamanten Stakes werd gewonnen door de zich in sneltreinvaart ontwikkelende Umberto Newport, die nu met de achter hem debuterende André Bakker naar de winst snelde. De ruin boekte zijn vijfde winst op rij, nadat hij recentelijk al opzien baarde met zijn snelle winst in de Nakoersen Sprintbokaal. De favoriet volgde leiders Uschi Rich en Super Keller steeds attent, om in de slotfase op knappe wijze toe te slaan. Vrijwel al zijn prijzengeld verdiende de winnaar in mooi gedoteerde Stakeskoersen, zoals vorig jaar de Euro Sire Stakes.

Eigenlijk voldeed alleen een uitstapje naar Vincennes niet aan de verwachtingen. Voor André Bakker was het zijn eerste zege in ons land dit jaar, nadat hij vooral in Duitsland al uiterst succesvol was.

Hugo Langeweg jr werd tweede in deze Stakeskoers met Uschi Rich. Hij was het weekeinde eerder al voortvarend begonnen met een zege van de Zweedse merrie Fuchsia Dag, die door Jan-Ede Kuipers toch vooral met het oog op zijn activiteiten als fokker naar ons land zal zijn gehaald. Het was echter al de tweede maal dat de Defi d’Aunou-dochter in ons land wist te winnen.
Ook met Velma Medraz sloeg de voormalige Europese leerlingenkampioen toe. De merrie pakte na wat ereplaatsen de draad weer op met een ouderwets aandoende zege.

Streekgenoot Patrick de Haan was de tweede winnaar van de dag. Hij reed Indian Boy naar de bloemen. De hengst is weliswaar Duits geregistreerd en was daar ook regelmatig succesvol, maar kent een puur Nederlandse moederlijn waaruit vaderlandse toppaarden als Mistral Nora en Zmanza Princess afkomstig waren. De combinatie moest de winst overigens delen met de na lange rust weer excellerende Sjon Steenwijk (Arend de Wrede), hetgeen de aankomst wel heel opvallend maakte, want ook de nummers drie en vier gingen zonder waarneembaar verschil over de meet en zorgden daarmee misschien wel voor een unicum in de vaderlandse drafsporthistorie.

Het gaat met de Duitse drafsport momenteel heel pover, dat is een understatement zelfs, steeds vaker zien we dus Duitse dravers richting ons land komen. Rapa Nui was zaterdag succesvol met de Duitse toppikeur Michael Schmid, die het daar niet bij zou laten. “Ik rijd de paarden van Age Posthumus, zowel in Duitsland als in Nederland.” Posthumus verhuist binnenkort van Ottmarsbocholt naar Koekange, waar Tjalco de Witte een fraai complex voor zijn Dragon-dravers heeft opgetrokken.

In de Supertriodraverij haalde Schmid uit met een van de pupillen van De Witte, Unreal Dragon. De ruin verbetert zich met de week en won nu twee keer op rij. Deze draverij verdiende overigens allerminst de schoonheidsprijs. Chiel Wildhagen werd met een van de favorieten, Sugar Melon, de balustrade ingereden door een van zijn tegenstrevers, waardoor het koersverloop ernstig werd ontregeld.
De meest opvallende zege boekte Schmid met Olympic As, die optimaal profiteerde van zijn positie in het eerste band. “Hij snapte er weinig van. Hij had na de start meteen de kop, terwijl hij altijd als allerlaatste begint”, grijnsde de rijder uit Essen. Schmid was in deze koers met het halfbroertje van de markante Goofy Boshoeve actief voor de in Spanje verblijvende Arnold Mollema.

Er zijn dravers die nauwelijks uit de voeten kunnen op de bodem van Wolvega, er zijn er ook die zich er uitstekend thuisvoelen. Tepee River begon zijn loopbaan weliswaar niet onverdienstelijk op Duindigt, maar is pas nadat hij de overstap maakte naar Friesland echt aan het winnen geslagen. Eigenaar Piet Solleveld smaakte nu het genoegen voor de eerste keer zelf met de ruin te mogen winnen.

Marcel Hauber brengt momenteel in hoog tempo enkele talentvolle jonge dravers aan de start, zoals Willynilly Quick. De na een degelijke kwalificatie even gespaarde merrie is volgens de in Deurze actieve trainer een van zijn mogelijke troeven voor het komende klassieke seizoen bij de driejarigen. Robin Bakker bevestigde met een winnende rit die veronderstelling.

Voor Tom Kooyman was er in het Friese ook nog een zege weggelegd. De nummer drie van het pikeursklassement won verrassend met de debuterende Jaelle Grolloo.