Unique Boko treedt steeds meer in de voetsporen van haar oma

DUINDIGT, ZONDAG
eerste start, 13.30 uur

Met acht koersen heeft Duindigt een relatief bedaard programma te bieden. In Wassenaar wordt nog drie zondagen gekoerst, alvorens men tot 11 maart met winterreces gaat. Op 10 december wordt met een vrij entree-meeting het jaar uitgeluid.

Herst Stakes

Het hoofdnummer is zondag zonder twijfel de zevende koers, waarin elf dravers vertrekken op jacht naar de met bijna acht mille gedoteerde Herfst Stakes. Het is moeilijk hierin een echte favoriet aan te wijzen, want veel van de deelnemers komen voor de eerste maal in hun loopbaan tegen elkaar in actie.
Een van de kanshebbers is zonder meer Unique Boko, de kleindochter van Speedy Volita die aan de start komt met Hugo Langeweg. De merrie is de laatste tijd goed op dreef en dook op de mijl al twee keer onder de 1.15, een tijd die de andere deelnemers nog niet in de benen hebben getoond. De afstand is nu weliswaar iets langer, maar dat zal geen probleem zijn voor de crack van Peter ter Borgh uit Amsterdam, die onlangs nog investeerde in fraai drafmateriaal uit Amerika.
Concurrentie komt er zeker van Utah Starlake die met Langeweg junior aan de start komt. De regerende kampioenspikeur boekte al enkele mooie successen met de draver van Starnmeerder Ton de Groot. Van de dertien keer dat hij plaatsnam achter de ruin won hij er acht, waaronder laatst nog een Zilveren Stakes in Alkmaar.

In grote vorm steekt natuurlijk ook Ulriek Ravestein, die onlangs zelfs de klassieke Van Wickevoort Crommelin Memoriaal won. De laatste keer dat de door Ronald de Beer te rijden merrie overigens Unique Boko trof, werd die confrontatie met ruim verschil in het voordeel van laatstgenoemde beslist.
De vierde echt grote kandidaat voor de winst is oud-seriewinnaar Tears of Fire met Rob de Vlieger. De Zwaanshoeker treft met het halfbroertje van Derbywinnaar Rise and Shine echter voor hem zware tegenstand.

Andere mogelijkhe zegekandidaten zijn de de laatste keer op de ‘kleine piste’ winnende Chanou (Kurt Roeges) of misschien zelfs wel Umana met Ruud Pools. De merrie is eigendom van Ad Bos, die als lijsttrekker van zijn Ad Bos Collectief eerder deze week geen politieke zetel kon bemachtigen.

De openingskoers is voorbehouden aan de amateurrijders, waarbij de regerende en aanstaande kampioen Fred Handelaar met Victory Hollow A een outsider in handen heeft. Meer kansen lijken er weggelegd voor de Zandvoortse Annemiek Beekman, die nog een klein kansje heeft op de nationale titel bij de amatrices. Ze komt in actie met Utana Promise, die pas één koers won in haar loopbaan, maar met drie tweede plaatsen op rij wel steeds heel dicht bij een tweede zege was. In dit veldje zou het er wel eens van kunnen komen.

Dat de koersen naar vermaarde Franse banen zijn vernoemd, komt in de tweede koers mooi uit. Dan vertrekken namelijk twee Franse paarden als vermoedelijke favorieten in de Cagnes-sur-Mer-prijs. Hugo Langeweg jr komt aan de start met Pacific Ocean, een draver die als aanbeveling meeneemt dat hij ooit in training stond bij de levende Franse legende Jean Pierre Dubois, en Tom Kooyman lijkt met Nice and Easy eveneens een kanshebber te bezitten.
Een koersje later komt Langeweg jr in actie met de debuterende Velvet Boko, die destijds door Cees de Groot tijdens een ‘Elitauktion’ in Zweden als goedkoopste Boko van die dag werd binnengehaald. Haar snelle moeder Strawberryblond (record 1.15) werd een jaar later in ons land tijdens een Boko-veiling overigens ook verkocht.
De vierde koers zou naar Reine Vryenesse kunnen gaan, een merrie die onlangs een bijzonder knappe zege behaalde met Tom Kooyman in de Bertus Leeuwenkamp Trofee. Hier treft hij de runner up van die koers, Super ML Limburgia met Ronald Hauber, opnieuw.

Simmie Rider is natuurlijk nog de onaantastbare zegerecordhouder, maar Cees de Ruijter is met zijn Mac Myra aardig op weg een aanval te doen op de lange reeks van de tegenwoordig in Frankrijk actieve ruin. De eerste vier koersen won de 69 jaar oude Heemskerker zelf met zijn merrie, die nu de baan op wordt gestuurd met Hilda Hofstra. De tegenstand wordt voor Mac Myra natuurlijks steeds zwaarder, maar in handen van de nationale amatricekampioene moet ook zege nummer vijf binnengehaald kunnen worden. Dan heeft de merrie er overigens nog altijd twaalf voor de boeg, wil ze mederecordhoudster worden…

Afsluiter van de meeting is een koers waarin sterke dravers als Ryan G Boko en Lobys Tex starten. Net als een dag eerder in Wolvega is ook hier het Maltezer duo Mark Tanti en Shaun Formosa aanwezig. Hun dravers Lancaster en King of the Mon komen zonder aansprekende recente prestaties naar ons land, maar Lancaster was eerder dit jaar nog even seizoenrecordhouder bij de oudere paarden op de baan van Boden in Zweden, de ruin is dus beslist nog niet oud en versleten.