Commotie om ‘schaakpaard’

WOLVEGA

Het Remco Heite schaaktoernooi is de laatste dagen onderwerp van verhitte discussie. Het evenement wenst de winnaar naast een geldprijs ook nog een draver als hoofdprijs cadeau te doen.
Het weggeven van een paard als prijs is bij Wet verboden zo heeft de AID het stichtingsbestuur van het toernooi gemeld. Het bestuur wil op korte termijn overleg hebben met de Inspectiedienst.
Het bestuur heeft reeds nagedacht over een aantal voorwaarden waaraan de winnende schaker moet voldoen, wil deze de draver echt naar huis kunnen nemen. De bedoeling is dat deze voorwaarden met de AID worden besproken.
Het toernooi wordt van 24 tot en met 26 november gehouden en heeft bekende deelnemers als Jan Timman, Loek van Wely, Jan Werle, Artur Joesoepov, Vlastimil Hort en Robert Hübner.
De commotie omtrent het paard doet wat bizar aan, aangezien het in de sportwereld heel gebruikelijk is dat sporters een vaak symbolische prijs krijgen die doorgaans vrij snel weer wordt verkocht aan een liefhebber. Ooit leverde Peter Post als ploegleider van de Raleigh ploeg zelfs hoogstpersoonlijk een koe af bij Henk Lubberding, nadat deze een verdienstelijk wielerseizoen had afgewerkt. Hier zou een draver ook best op zijn plaats zijn geweest, want de vierbenige Peter Post was ook een bovenmodale haververdiener.