Uriah Boko wint, maar werpt meteen ook vraagtekens op…

WOLVEGA/ZATERDAG

De zege van Uriah Boko in de Stakeskoers voor vierjarige hengsten en ruins kon moeilijk een verrassing genoemd worden. De seriewinnaar uit de stal van Hugo Langeweg won in een fraaie tijd, maar oogde na de koers niet helemaal ‘rad’.

Uriah Boko wint
Of een nieuwe start voor de jaargangtopper er dit jaar nog inzit, is dus hoogst twijfelachtig. De hengst zou na een zware knieblessure klaargestoomd worden voor een lucratieve Franse campagne, maar die plannen zijn inmiddels wankel geworden. Toch had gastrijder Robin Bakker een lekker koersje gereden. “Mooi dat ik hem nu eens in de koers mocht rijden. Toen ik nog bij Langeweg werkte, verzorgde ik hem altijd als jong paard”, aldus Bakker na afloop voor hij aan zijn moeizaam ogende ereronde begon.
Bij de versie voor merries was er het heroptreden van Derbywinnares Until the End, die met Michael Schmid echter niet verder kwam dan een vierde plek. “Ze heeft nog tijd nodig om op haar oude niveau terug te komen”, meldde de uit Essen afkomstige rijder, die destijds ook verantwoordelijk was voor de belangrijkste zege uit de loopbaan van Until the End. De koers werd gewonnen door Ushi Elegance met Jeroen Engwerda, die op de meet afrekende met de lang leidende Topass Medo en Cees Kamminga.
De stal van Kamminga krijgt vorm en dat toonde de Willemsoorder meteen in de openingskoers al aan met Veerle Wollem. De merrie heeft in Tsjechië nog een halfbroertje rondlopen. Al zullen niet veel mensen dat weten, omdat deze Udo Wollem inmiddels als Blesky Bay (overigens zeer succesvol) door het leven gaat.
De tweede zege van Kamminga was aanzienlijk verrassender. Met de onlangs van rust weergekeerde Teun Schermer won hij een koers met bandenstart. De ruin was destijds een ‘koopje’ op de veiling en dat werd achteraf goed ingeschat door eigenaar Bas van Duivenbode.
Ook met Jeroen Engwerda gaat het crescendo, want direct na de zege van Ushi Elegance was het Ronald de Beer die voor de stal Tepee River naar de bloemen reed. De oud-leerlingenkampioen is aan een sterk jaar bezig en boekte dit jaar al meer dan 25 zeges. Vorig jaar was hij uitsluitend in Duitsland succesvol.
Siem Hartman liet eerder al weten dat de door hem uit België gehaalde Vibraye Star een toppertje in de dop was, die predictie kwam zaterdag in Wolvega voor de tweede keer in één week uit. Dit keer mocht Lissette de Munnik de hengst voorrijden. De leerlingpikeur blijft met licht voordeel in een verhitte strijd gewikkeld met Wim van der Mespel om de nationale titel in hun categorie.

Verrassend was de winst van Patriot Meadow, die met Luut Dooper onlangs weliswaar zijn record fraai scherper had gesteld, maar op de baan van Wolvega al meer dan drie jaar niet kon winnen. Zijn laatste vier zeges kwamen alle tot stand op de piste van Alkmaar.
Renegate B is nogal wisselend als het om haar prestaties gaat, maar de door Nico Leeuwenkamp uit het Noord-Hollandse Bergen gefokte merrie haalt soms heel sterk uit. Dit keer was het weer met mede-eigenaar Martin Blankendaal dat ze de bloemen mocht ophalen.
Dat de aankomst van de tweede kwartetkoers niet geraden werd was vooral te danken aan de tweede plaats van Time to Play met Frans Gorter. De zege ging echter naar Unreal Dragon en Michael Schmid. Eigenaar Tjalco de Witte uit Jutrijp meldde dat met ingang van het komende jaar de koersen in Wolvega niet meer om vier uur, maar reeds om twee uur zullen beginnen. “Dan lopen we beter in lijn met het aanbod van de wedkantoren”, aldus De Witte, die tevens meldde dat de televisieplannen weliswaar zijn uitgesteld, maar zeker niet zijn afgeblazen. Als het wedden op internet aan het einde van dit jaar door SGR (Scientific Games Racing) is gefaciliteerd, zal ook het project van Wolvega-bestuursleden De Witte en Hofstra vermoedelijk een aanvang kunnen nemen.