Derbywinnares én Uriah Boko mooie blikvangers in Wolvega

WOLVEGA, ZATERDAG eerste start, 16.00 uur

Een meeting met de Derbywinnares Until the End én het lang verwachte heroptreden van Uriah Boko, er zijn redenen genoeg uit te zien naar de zaterdagse meeting op de baan van Wolvega, waar negen koersen worden afgewerkt.

Rentree Uriah Boko

Zowel voor de vier- en vijfjarige merries als voor hun mannelijke tegenvoeters staat een koers op het programma. De etiquette volgende, kijken we eerst naar de merries, waar Derbywinnares Until the End in actie komt met Michael Schmid. De koningin van de klassiekers blijft een toonbeeld van onregelmatigheid en zal hier ondanks haar status zeker niet als onaangevochten favoriete vertrekken. Daarvoor is haar prestatiecurve veel te onregelmatig. Sterker nog, de winst in de Derby van 2005 (augustus 2005) was haar laatste echte wapenfeit. Inmiddels is ze weer terug bij haar eerste trainer, Arnold Mollema, die met haar de klassieke Jofferprijs won. Concurrentie komt er met name van Topass Medo, Ushi Elegance en Tabora D.

En dan is het natuurlijk wachten op het heroptreden van het fenomeen Uriah Boko. Het verhaal van de lang met fysieke problemen kampende topdraver is bekend. Hij won al zijn koersen tot dusverre en meestal met speels gemak, met uitzondering van die belangrijkste draverij: de Derby. Daarin werd hij als winnaar teruggesteld wegens hinder. Zijn herkwalificatie onlangs was dermate overtuigend dat aan het volledige herstel en een logische favorietenrol van de Langeweg-pupil (nu gereden door Robin Bakker) niet behoeft te worden getwijfeld in de Stakes voor hengsten en ruins. Al was met name het recente optreden van Urban Beuckenwyk eveneens opvallend.

De meeting komt, eerlijk is eerlijk, wat langzaam op gang met enkele kwantitatief minder fors bezette koersen. Natuurlijk zijn er wel opvallende dravers, zoals in de openingskoers Vlijtig Liesje, ooit nog een kandidate voor de Derby, maar de laatste tijd weinig betrouwbaar in de koers. Snelheid heeft de door Jos Oorthuijsen te rijden merrie echter volop, ze is niet voor niets een volle zus van Pin Up die ooit in het Noorse Bjerke nog een jaargangrecord neerzette.
meer… 

Een koersje later komt de recente seriewinnaar Usigny Metjo in actie. Na zeges in Groningen en Alkmaar zal hij hier echter zijn record moeten aanscherpen om Vibraye Star, Volene Dragon (met de Duitse toppikeur Michael Schmid) of de heel snelle Velocity M, die in haar recordrace al eens heel dicht bij de zege was, voor te blijven.

Via een koers voor de subtoppers plus een sterk bezette amateurkoers (duel tussen Samaranch en Fast?) en de gememoreerde Merrie Stakes wordt de Supertriokoers bereikt. Daarin mag een boeiende strijd worden verwacht tussen Ursel Jet, Terry H, Liberte Toujours en Tepee River, terwijl Robin Wood uit Duitsland komt met een hele rij zeges achter zijn naam. De door Robin Bakker te rijden hengst is een halfbroertje van de bij onze oosterburen populaire dekhengst Kaliman, die de laatste maanden ook in Nederland opvallend grossiert in winnende kinderen.

In een koers ‘vanuit de banden’ lijkt Urania Stardust de belangrijkste kandidate voor de winst. Het halfzusje van Nigel Stardust won haar laatste vier opdrachten op rij op deze baan. Maar misschien moet rijder Ruud Pools wel oppassen voor de sterk verbeterde Rejoy Cartouche. Kan eigenaar Rob Amse uit Baarn wederom voor een stunt zorgen?

De voorlaatste koers is een kwartetdraverij met elf paarden. Dravers die met grote regelmaat winnen, zitten er niet tussen en dat maakt het voorspellen van deze rit niet eenvoudig.