Zilveren Stakes trekken toppers naar Alkmaar

ALKMAAR – Op de drafbaan van Alkmaar worden maandagavond wederom elf koersen verreden, waarbij de beide kwartetkoersen met een dozijn paarden uitstekend bezet zijn. Daarnaast vragen de beide versies van de goed gedoteerde Zilveren Stakes de aandacht.

De eerste kwartetdraverij is voorbehouden aan de amateurrijders. Hier springt Verde Landerije van Schagenaar Joop Schouten er met kop en schouders bovenuit als het gaat om zijn recente prestaties. De ruin wordt gereden door de Zandvoortse Annemiek Beekman, die samen met Hilda Hofstra in een felle strijd om de nationale titel is verwikkeld. Overigens heeft Schouten in de koers voor de beginnersklasse met Vito Landerije nog een ander talent aan de start staan. Deze pupil van oud-Barsingerhorner Siem Hartman wordt gereden door Lissette de Munnik, op haar beurt met Wim van der Mespel in de slag om het kampioenschap bij de leerlingpikeurs. Getuige de beide zeges die de stal van Hartman vorige week boekte, zijn de paarden in Lelystad momenteel in uitstekende vorm.

Op het programma staat ook de Zilveren Stakes, waarin verdeeld over twee afdelingen bijna vier mille aan prijzengeld valt te verdelen. Hierin komen enkele paarden in actie die we eigenlijk zelden in Alkmaar zien, maar op de grotere banen al hun visitekaartje afgaven. Lars Charming (Ruud Pools) werd destijds door Tuitjenhorner Fabian Bakker naar ons land gehaald en die bleek de kwaliteiten van de Zweed goed in te hebben geschat. Hij won inmiddels al tien keer in ons land. Er is echter concurrentie te geef, met Twilight River (Kurt Roeges) en Utah Starlake (Hugo Langeweg jr) eveneens als snelle deelnemers.

Omdat de belangstelling voor deze koers groot was, moesten er twee afdelingen gemaakt worden. In de tweede serie komt Unique Boko in actie. De ouderen zullen ongetwijfeld haar grootmoeder nog kennen, al heeft de naam van Speedy Volita ook bij de drafsportleken nog een bekende klank. Ze debuteert op deze baan en treft met Hugo Langeweg jr een hele serie niet te onderschatten tegenstanders.

De topklassers komen in de zevende draverij in actie. Hierin start niet alleen grasbaanspecialist Sauvette, maar komen ook erkende baanspecialisten als Roy Burgerheide (Ruud Pools), Otto Boko (Tom Kooyman) en de snelle Panky Neyenrode (Robin Bakker) in actie. Vanuit Duitsland komt Gordon’s over, een paard dat bij onze oosterburen tot uitstekende tijden kwam.

In de openingskoers start slechts één paard dat al eens eerder heeft gewonnen, maar deze Ulrieke Norg zou volgens trainer Hubert Schoonhoven best een aardig koerspaard kunnen worden. De merrie is een halfzusje van Topshot Norg, eerder dit jaar nog de verrassende winnaar van het Kampioenschap Nederlandse Paarden.

In de tweede koers komt ook een familielid van een oud-winnaar van het Kampioenschap Nederlandse Paarden in actie. King Arthur is een halfbroertje van Floris Bos, die destijds tot en met de Derby ongeslagen wist te blijven. De hengst zette onlangs een snelle tijd neer op de baan van Wolvega en leek ook op deze baan wel uit de voeten te kunnen.

Zoals gewoonlijk tijdens de wintermaanden kunnen ook de kortebaners hun hart ophalen tijdens de koersen over 1100 meter. Dat dergelijke draverijen over iets meer dan één rondje nog heel spannend kunnen zijn, bleek vorig jaar al eens toen de stalgenoten Kevin de Bloomerd en Sheba Boko in een ‘dead heat’ over de meet kwamen. Beide paarden zijn ook nu aanwezig. Sheba Boko met de binnenkort naar Zweden vertrekkende Hans Crébas en Kevin de Bloomerd met zijn oom (en voor even voormalige werkgever) Bas Crébas. Laatstgenoemde combinatie krijgt op basis van de zege van vorige week hier de voorkeur, al zijn ook Newest Explosive (met Tom Kooyman een ongunstig startnummer toebedeeld gekregen) en de kortebaantoppers van Aad Pools Tubbe BE en Adonis Guard voorin te verwachten. Een opvallende deelnemer is Romeo Beemd, de schimmelruin die het ook over de stayersafstand zo goed doet.

In de negende koers gaat Zaankanter Maurits van der Wardt met Omega W op jacht naar de zege. De snelle starter zal het in een veld van tien paarden niet makkelijk krijgen om zijn faam waar te maken.

De eerste koers is maandag om 18.20 uur. De toegang voor de jeugd is gratis.