Bonte mengelmoes aan paarden op elf koersen grote meeting

Moest men op de baan van Duindigt ’n jaar geleden op dit tijdstip van het jaar vaak uitwijken naar een vroeger aanvangsuur, tegenwoordig is dat niet meer nodig vanwege de lichtinstallatie die men in Wassenaar rijk is. En met elf koersen zouden de lampen best eens nodig kunnen blijken…

In een jaar dat Duindigt haar eeuwfeest viert, keert men ook bij de draverijen weer even terug naar een ondergrond die in het verleden heel gangbaar was: het gras. Vanaf 1906 tot 1943 werden alle koersen op de Wassenaarse piste op gras verreden, dus de montédraverij die zondag op de rol staat, is niet zo heel verwonderlijk. Ongetwijfeld wordt het een duel tussen de beide specialisten Procol Harum (Angelique de Heer) en Orkan Sund met Wendy Willems. Er staan nogal wat nieuwkomers in het genre aan de start, een verrassing is dus niet helemaal uitgesloten.

Hoofdnummer van de dag is de koers om de Gouden Stakes, waarbij onder meer de winnaar van het Kampioenschap Nederlandse Paarden aan de start verschijnt. Topshot Norg is echter geen vaste bezoeker van Duindigt, dus Stefan Schoonhoven zal op voorhand een slag om de arm houden voor wat betreft zijn kansen. Met Urban Hanover, Tennessie Forest en Satchmo of John treft de hengst bovendien paarden die recentelijk lieten zien uitstekend in vorm te zijn.

Het programma opent met een draverij voor amateurrijders, waarna enkele paarden die aan het begin van hun loopbaan staan aan het vertrek komen. Na een ren over 1900 meter is het Duindigt Topkwartet de eerste klapper van de dag. Dertien paarden gaan van start, waarbij twee driejarige dravers die de laatste tijd aardig aan de weg timmeren. Vertigo opende met Frans van der Blonk zijn loopbaan met twee knappe zeges. Hij is eigendom van Henk Schavemaker, de Assendelver die destijds ook de moeder van de hengst in bezit had. Deze Karla Pluto was op haar beurt ook weer de moeder van Wanda Pluto, de merrie waarmee Maria Poort destijds zo heel veel succes had. Qua afstamming mag Vertigo dus niet klagen.

Toch zal het spelend publiek vermoedelijk de voorkeur hebben voor Varenna. Die liep onlangs na drie zeges op rij tegen haar eerste nederlaag aan, maar zette toen in handen van de Fransman Louis Baudron een snel record neer. Ze treft nu de nationale kampioen Hugo Langeweg jr achter zich. De Schagerbrugger had gehoopt begin volgend jaar reeds op het WK in Nieuw-Zeeland in actie te kunnen komen, maar inmiddels is duidelijk dat die titelstrijd pas in november 2007 zal worden verreden. Op basis van haar record is Varenna hier de favoriete.

Ook de tweede kwartetkoers is uitstekend bezet, waarbij Tiara Groenhof (Caroline Aalbers) waarschijnlijk de te kloppen draver is. De merrie laat de laatste weken imponerende prestaties zien, die de indruk wekken dat ze dit najaar nog wel wat in petto heeft.

Bij de volbloeds wordt de opvolger van de voormalige Futurity Cup, een ren voor driejarige Arabische volbloeds, verreden. Vorig jaar werd deze ren een prooi voor Mandarin des Cedres met Raymond Chang. Laatstgenoemde behoort nu met Somra weer tot de kanshebbers. Ook in de Najaarsprijs is voor de volbloeds een interessante uitdaging.