DRIEJARIGE MERRIES OVER DE MIJLSAFSTAND

Op de drafbaan van Wolvega worden zaterdag tien goede draverijen verreden, waarbij het zwaartepunt ligt bij de Sprint Stakes voor driejarige paarden. Bij de hengsten en ruins komen dertien combinaties aan de start, uitgesloten zijn paarden die dit jaar meer dan zes mille verdienden. Dat geldt ook voor de merries, waar acht combinaties overbleven door die restrictie. De klassieke toppers blijven dus aan de kant, maar enkele 'laatbloeiers' kunnen juist nu hun kans grijpen. Eerst laten we het licht schijnen over de 'dames'.

Bijna tien mille prijzengeld [] Zofier loopt voortdurend goede tijden en zette in handen van vaste rijder en trainer Jeroen Engwerda ook het rapste record neer van de deelnemers uit het eerste band. Het seizoen is voor de merrie al behoorlijk lang geweest, met onder meer een vierde plek in de Merrie Derby als meest lucratieve prestatie. De door liefhebber Antoon Conijn zelf gefokte draver komt voor de eerste keer over de mijl in actie, misschien kan ze dus zelfs wat sneller dan de 1.17,4 die ze eind oktober in Wolvega liet zien.
Dat is een tijd die ook Zowie Butcher in de benen heeft. De merrie komt uit de stal van Marcel Hauber, die de laatste weken aan de lopende band zeges scoort, zowel in eigen land als in Duitsland. Zowie Butcher was eigenlijk een potentiële kandidate voor de Derby, maar haalde door wat fysieke ongemakken (onder meer een schouderblessure) die topkoers niet. In handen van Hugo Langeweg Jr liet ze onlangs zien wel degelijk een talent te zijn. De Schagerbrugse gastrijder meldde zijn oom naderhand dat de merrie nog wel iets sneller had gekund.
Een van de favorieten zal ook stalgenote Zandina Boshoeve zijn. De merrie die zich uiteindelijk in de Zweedse klassiekers zal moeten manifesteren, won drie keer op rij in Duitsland. Daarbij werden haar werkelijke mogelijkheden nog niet getest, want veel meer dan een 'spaziergang' hoefde de troef van de 64-jarige fokker Wiebe Landman uit St. Nicolaasga niet te laten zien. Roland Hülskath komt vanuit Mönchengladbach naar Friesland om zijn successen met de merrie voort te zetten.
Zwetlana's Wish draait ook al enige tijd mee binnen de top van haar jaargang. De door Hans Bot getrainde merrie is een halfzusje van Winners Wish, eerder deze week nog winnaar op de baan van Charlottenlund in Kopenhagen. Zwetlana's Wish won eerder al een serie van de Productenselectie en werd knap vijfde in de Jofferprijs. De laatste maanden presteert ze echter minder opvallend.

meer ▼

Zaida River is een nieuwe exponent uit de fokkerij van Schiedammer Aad van Schie, die met zijn River-familie al talloze klassieke paarden voortbracht. Hij wacht echter nog altijd op een eerste Derbywinst, hetgeen ook met Zaida River niet meer zal lukken. De merrie kwalificeerde zich onlangs heel gemakkelijk in Duitsland en is een dochter van de geweldige fokmerrie Glamorous Yankee. Die bracht met Unbounded Rover al een tonwinnaar, maar ook Tennessee River en Wichita River behoren tot de betere paarden van hun jaargang. Op haar kwalificatie afgaande, 1.18,6 op een dag dat de baan van Gelsenkirchen overigens zeer snel was, gaat dat ook gelden voor Zaida River. Ze wordt gereden door trainer Jan van Dooyeweerd.
Een kandidaat voor een topklassering is ook Zenith Rapida, wiens prestaties vanuit het Zweedse Ostra Karup door fokker en eigenaar Jan Bierma nauwlettend worden gevolgd. Bierma was ook de fokker van de moeder van de merrie, Rhonda Boko. Die op jonge leeftijd uit de kluiten gewassen draver won als tweejarige reeds de Productendraverij, maar verspeelde haar driejarigenseizoen helaas grotendeels vanwege een virusziekte. Ook zij werd getraind door Jeroen Engwerda, die Zenith Rapida laat rijden door de talentvolle André Bakker.
Tot de outsiders behoort Zanneke Flevo met Cees Imming. De op Flevofarm door de familie Iwema gefokte merrie won weliswaar al in Duitsland en op Duindigt, maar dat gebeurde in tijden die hier niet toereikend zullen zijn om een rol te spelen. Bovendien is de tegenstand beduidend zwaarder. Ook Zentra Field (Frans van der Blonk) krijgt het moeilijk. De merrie was als tweejarige goed in de Breeders Crown, maar kon de laatste keren geen echte vuist maken.
De eerste start in Wolvega is om 16.00 uur, maar voorafgaande aan het programma worden al enkele kwalificatieproeven verreden.