MOOIE KOERSDAG ONDER PARAPLU VAN DER WIEL

De Van der Wiel-dag is al meerdere jaren een van de belangrijkste koersdagen op de baan van Wolvega, vooral omdat de directie van de onderneming de publicitaire waarde van de sport hoog inschat. Jaarlijks biedt de koersdag wat extra, zo combineerde men de meeting vorig jaar met allerlei activiteiten rond de tv-soap Bit, een jaar eerder werd een onderdeel van de Breeders Crown afgewerkt. Een dergelijke koers ontbreekt nu weliswaar, maar inclusief kwalificaties komen er toch ruim 120 dravers naar de fraaie Friese baan.

Baanmanager [] De Van der Wiel-Groep heeft – uiteraard op voorspraak van directielid Wiebe Hofstra – nauwe banden met de drafbaan, waar dezelfde Hofstra al jarenlang een belangrijke en stimulerende rol vervult. Dat dateert al uit de tijd dat het aloude Lindetrek nog op donderdag koerste. Als manager maakte hij de overgang mee naar de huidige baan en de zaterdag als wekelijkse koersdag. In die periode snoepte hij door slim onderhandelen ook vele klassieke koersen af van andere banen. Ook in periode van grote bestuurlijke turbulentie, meerdere keren leek het einde van Wolvega nabij zoals in de periode dat een nieuwe baan in Almere een kwestie van tijd scheen, bleef Hofstra onwrikbaar op de barricaden staan voor 'zijn' Wolvega. Daarbij schuwde hij de confrontatie niet met bestuurderen die schijnbaar conflicterende belangen hadden. Ook toen enkele jaren geleden de man die zich met Hofstra inzette voor een televisieprogramma bij SBS6, Tjalco de Witte, als bestuurder afhaakte, ging Hofstra onverdroten verder. Dat zijn bedrijf Van der Wiel juist nu een koersdag steunt, is lovenswaardig.
Hoofdnummer – in kwalitatief opzicht – is zaterdag een koers over de mijl, met aansprekende paarden als de in Duitsland uiterst succesvolle Quick du Vivier, de sterke Wout Wielinga en de alleskunner Tennessie Forest, die als klassiek paard zijn sporen al ruimschoots verdiende en de laatste tijd in het montégenre ook al aan de weg timmerde. In een koers over de mijl zijn records natuurlijk een aardige vingerwijzing en wat dat betreft staat Uruguay River er het beste voor. Maar uitgerekend die ruin worstelt wat met zijn vorm.
Aan de relingzijde vertrekt Wodka Volo, die de naam deels heeft te danken aan de gewezen likeurhandelaar Casper Veldink uit Hoorn. Zijn dekhengst Spendic is immers de vader van de ruin. Eigenaar Appie Zwaan kocht hem ooit tijdens een veiling en meldde na enkele zeges optimistisch een Europese crack in handen te hebben. Zo ver is het nog niet gekomen. Sterker nog, rijder Robin Bakker zal een hels karwei hebben om zijn paard bij de top-drie te brengen.
meer ▼
Over de vorm van Quick du Vivier bestaat geen twijfel. De hengst uit de stal van Tom Kooyman, even uitgerangeerd geweest vanwege een berisping van het NDR, is de laatste tijd vooral op Duitse bodem niet te beschieten. De draver blijft een verhaal op zich, want op de veilingen was er nauwelijks enige aandacht voor hem. Inmiddels is hij seriewinnaar in zowel Nederland als Duitsland.
The Black Pimp liet zich vooral zien op de grasbanen. Recentelijk werd de pupil van de Oosterwoldese Mieke van der Meer geklopt door kanonnen als Ryan G Boko, Sybes Pride en Un Gamin Impuls. Veel lichter staat de zoon van Keetje Tippel echter nu ook weer niet ingeschaald. Zijn omgeving zal blij zijn met een mooie ereplaats, want de laatste zege in ons land dateert alweer van een gelegenheidsdraverij vorig jaar.
Ook van Glory Lady mogen geen grootse prestaties in deze koers worden verwacht. Eigenaar en trainer Johannes Kramer uit het Friese Buitenpost zag zijn merrie – als tienjarige 'vrouw' sowieso al een opvallende verschijning in koersverband – de laatste tijd vooral in montédraverijen figureren. Anders ligt het met de kansen van Wout Wielinga, wiens winsom al aardig richting de veertig mille gaat. Een fors deel van dat prijzengeld liep hij bijeen in 2007, toen de ruin onder meer de Grote Unitrotprijs op zijn conto schreef. Dit jaar kwam hij nog maar mondjesmaat in actie, maar de manier waarop hij in Duitsland met Hilda Hofstra – inderdaad, dochter van de initiatiefnemer van de dag van vandaag – wist te winnen, toont aan dat de ruin nog tot grote dingen in staat is. Aan Ruud Pools is zo'n karwei wel toevertrouwd.
Sterre Kesbo komt in actie met Ronald de Beer, die dit jaar een opvallende rentree beleefde in de drafsport. De negen jaar oude ruin koestert een voorliefde voor de afstand, zo won hij ooit de Nakoersen Sprintbokaal. In Groningen klopte hij onlangs nog tot ieders verrassing Un Gamin Impuls, die in die stad eigenlijk nauwelijks te verslaan is. Overigens werden de rollen vorige week in Wolvega alweer omgedraaid. Eigenaar Gé den Dubbelden uit Steenwijk zal hier echter wel op een ereplaats rekenen.
Tennessie Forest is een paard dat bij de liefhebbers een warm plekje heeft gekregen. De hengst overwon meerdere blessures en is al vanaf zijn tweede levensjaar het favoriete paard van trainster Caroline Aalbers. De hengst zegevierde in Duitsland en België en toonde met twee recente zeges onder het zadel aan ook in die discipline geweldig uit de voeten te kunnen. Overigens was Aalbers, die het rijden in montékoersen tegenwoordig aan anderen overlaat, zelf in haar jonge jaren ook een begenadigde montérijdster.