'WICKEVOORT' KLASSIEKER MET MOOIE HISTORIE

Op de draf- en renbaan van Duindigt wordt zondag onder meer de klassieke Henri van Wickevoort Crommelin Memoriaal afgewerkt. Helaas dit jaar zonder deelname van vijf jaar oude deelnemers, zodat slechts drie- en vierjarige dravers met elkaar de strijd aanbinden. Vorig jaar werd deze koers gewonnen door de inmiddels tot dekhengst gepromoveerde Virgill Boko, zodat er nu wederom een nieuwe naam op de erelijst verschijnt.

Grondlegger [] Dravers in de leeftijdscategorie van drie, vier en vijf jaar komen elkaar normaliter niet vaak tegen in topkoersen. De meeste klassiekers voor die leeftijden zijn immers voorbehouden aan deelnemers van dezelfde jaargang. Een uitzondering is het H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal. De koers is sinds enkele jaren weer terug op Duindigt, nadat deze in 1947 voor de eerste maal in Wassenaar werd gelopen. Jarenlang was de draverij de winteropening van de Hilversumse drafpiste en na het teloorgaan van die baan week men enige tijd uit naar Wolvega.
Naamgever Hendrik van Wickevoort Crommelin kan worden gezien als de grondlegger van de vaderlandse draverfokkerij. Om de naam van die in 1901 overleden grondlegger te eren, werd in 1942 een klassieke draverij naar hem vernoemd. Daarmee is de koers meteen één van de oudste klassiekers in haar soort. In de loop der jaren wisten de driejarigen in het generatieconflict de meeste overwinningen te boeken, gevolgd door de vierjarigen.
De vijfjarigen overwonnen hun handicap in het verleden slechts moeizaam. Roland was lange tijd de enige draver in de historie die de koers drie keer op zijn naam wist te schrijven. Hij won in 1953, 1954 en 1955 in handen van Piet Strooper. Een niet te overtreffen en hooguit te evenaren prestatie. Dat gebeurde enkele jaren geleden, toen Starfighter LM in 2005 met Hugo Langeweg jr voor de derde keer op rij won. Hij bracht toen het koersrecord tot 1.15,5.
Dubbele zeges waren er in deze klassieker overigens ook nog voor de allereerste winnaar Freddy Scott V (1942 en 1943 met Bonne de Jong), de geweldige Henri Buitenzorg (1968 en 1970 met Jan Wagenaar) en diens latere 'eeuwige' rivaal Jojo Buitenzorg (1971 en 1972 met Jan van Dooyeweerd). Meer recent was er de 'dubbel' van Koos van Camstra, die in 1997 en 1998 de sterkste was.
Bij de rijders zijn dit jaar twee oud-winnaars actief. Hugo Langeweg Jr won zoals gememoreerd in 2005 met Starfighter LM. Hij komt nu in actie met Ziti di Soprano van eigenaar Van Nierop. De hengst gaat voor de eerste maal de confrontatie aan met de sterkere klasse en eerdere zeges in de troostversies van de Fokkers Trofee en de Breeders Crown rechtvaardigen die uitdaging uiteraard. Rijder Langeweg Jr startte zeven keer met de hengst en won daarvan vier keer. meer ▼
Ook Bas Crébas won deze klassieker al eens, al was dat in een grijs verleden. Voor die triomf moeten we namelijk alweer terug naar 1991, toen hij met Fanatic Wish de sterkste was. Die winst was een belangrijke opsteker voor Crébas in die jaren, want niet lang daarvoor was de oud-assistent van Tjitse Smeding als zelfstandig trainer aan de slag gegaan. Het succes leverde destijds nog een hoog Italiaans bod op de merrie op, een bod dat door de eigenaren toen werd afgeslagen. Opvallend genoeg vertrok Crébas enkele dagen later zelf naar Italië, waar hij met Gert Steenwijk (deels in Italiaanse handen) in de laars van Europa zou rijden. Het was een buitengewoon goed jaar voor de Bantemer, want naast Sweepstakes-winnares Fanatic Wish timmerde ook Exito Frisiana in binnen- en buitenland opvallend aan de weg. Nu trekt hij met Zeus Oldeson ten strijde. De hengst maakte in de Derby een fout, maar werd veertien dagen later in de revanchekoers knap derde achter Zander. Hij was eerder ook derde in de Productendraverij achter Zjanti River.
Stalgenoot Zie Zo Medo wordt gereden door vaste stuurman Rick Ebbinge uit Eext. Net als Zeus Oldeson is de Super Arnie-zoon eigendom van Brennels Racing BV, één van de grote steunpilaren onder het huidige succes van Crébas. In juli boekte de nauw aan Derbywinnares Elionora Oldeson verwante draver zijn eerste – en tot dusverre enige – zege.
Drie paarden van drie jaar op 210 meter; vier paarden van vier jaar op 2120 meter. Op papier zijn ze in staat die nadelige marge van twintig meter op de 'jonkies' wel weg te werken. Yankee Butcher uit de stal van rijder Rob de Vlieger werd de laatste keer in een koers met bandenstart vijfde. Dat was in de Stayers Prijs, die werd gewonnen door de winnaar 'het Wickevoort' van 2007 Venividivici Joe, eigenlijk het maximaal haalbare.
Yco Wollem is een fenomeen op zich. De hengst won in zijn loopbaan slechts één keer in achttien starts, maar voegde daar in een polonaise van klassieke koersen nog een hele serie ereplaatsen aan toe. Inmiddels verdiende hij daarmee meer dan driekwart ton, hetgeen op zich natuurlijk al opzienbarend is. Hij werd in zijn laatste vijf starts slechts geklopt door drie paarden: Yeovani Boko, Yason Boko en Ybanos. Hij eindigde nog nooit buiten de eerste vier en pas een keer hoefde men hem niet in het trio 'mee te nemen'. Een ideaal 'bankpaard', maar kan hij ook uit de banden starten?
In de zomermaanden oogde Yordi va Camstra (de 'n' is bewust weggevallen vanwege het maximale letteraantal dat een naam mag hebben) niet helemaal top, zelden streed hij mee om de zege en dat gebeurde in eerdere periodes wel voortdurend. Hij moet bij zijn rentree dus even afgewacht worden. Hij zou bij een succes wel in de voetsporen kunnen treden van een halfbroer, want Koos van Camstra won deze koers twee maal op rij in handen van Hans Bot. De rijder uit Otterlo was daarmee na Piet Strooper en Jan Wagenaar de derde pikeur die deze koers drie keer in successie wist te winnen. Voor de rijder van Yordi va Camstra, Robin Bakker, een mooi droombeeld.
Voor menigeen zal You've got mail het te kloppen paard zijn. De merrie van Henk Schavemaker won echter nog nooit een koers over deze afstand. Haar successen vierde ze over de mijl of honderd metertjes langer. De laatste twee keer was Yco Wollem de winnares van de Productendraverij bijvoorbeeld te snel af over iets langere afstand. Aan de andere kant is Frans van der Blonk een ervaren kortebaner. Als de combinatie de kop krijgt (maar staat Ziti di Soprano dat toe?) dan moet Yco Wollem maar zien of hij er nog langs kan komen. Met andere woorden: klein veldje (overigens al groter dan vorig jaar), maar met een moeilijk voorspelbaar koersverloop. De eerste koers is zondag om 13.30 uur. Voorafgaande aan het programma werkt onder meer Zoran Lobell – onze Derbywinnaar – een tijdproef af.