WIE WORDEN DIT JAAR JONKER EN JOFFER?

Tot de oudste klassiekers in ons land behoren de Jonker- en Jofferprijs. De koersen voor tweejarige talenten vormen een goede graadmeter voor de krachtsverhoudingen binnen een jaargang. John F Boko, Kelsea Boko, Until the End en Nigel Stardust waren stuk voor stuk paarden die, voordat ze de Derby wonnen, ook al deze klassieker op hun palmares bijschreven. De grote favorieten voor dit jaar zijn Adonis Boko en Aphrodite Boko.

JONKER- EN JOFFERPRIJS [] Het aanwijzen van een favoriet is bij tweejarigen allerminst eenvoudig. Vaak zijn winnaars van deze klassieker trouwens vrij rap aan het einde van hun loopbaan, hoewel er ook uitzonderingen zijn, zoals John F Boko en Nigel Stardust, die tot op hoge leeftijd doorkoersten. Die twee troefden niet alleen de concurrentie af in de Jonkerprijs, maar wonnen later ook de Derby. De winnaars van de laatste edities, Zaskia Fortuna en Zjanti River daarentegen proberen momenteel uit de lappenmand te geraken.
Ladies First, dus eerst een rondgang langs de kandidates voor de Jofferprijs, waarin twaalf tweejarige merries aantreden. Voor een fors deel zijn dit dravers die nog niet vaak aan de start zijn verschenen, maar Aphrodite Boko en Amarrianne Frejo springen er tot dusverre toch wat bovenuit. Aphrodite Boko won haar eerste twee koersen en dat ging beide keren dermate soepel, dat ze in dit veld ook vermoedelijk als favoriete van start gaat. Al na haar eerste winst wist vaste rijder Frans van der Blonk te melden dat zowel de Jofferprijs als de Productendraverij (in oktober) de mikpunten zullen worden van dit jaar. De stal uit Assendelft heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om deze koers. Van der Blonk zou de Jofferprijs zelfs drie keer op rij kunnen winnen, na zijn zeges van vorig jaar (Zaskia Fortuna) en in 2007 (You've got mail). Als rijder was hij trouwens al in 1997 winnaar met Ma At Frisia voor trainer Tjitse Smeding. De tegenwoordig in Frankrijk succesvolle Fries is met vier zeges op rij als rijder (1985 tot en met 1988) echter nog buiten schot als recordhouder.
Amarrianne Frejo (met Jolanda van Strien) verbaasde vriend en vijand enkele weken geleden met een succes op Duindigt, waar de onklopbaar geachte Adonis Boko op de knieën werd gekregen. “Voor mij zelfs wat onverwacht”, aldus trainer Fred de Zoete, “Al was ze in het werk op de baan van Utrecht al heel erg goed. Op een mooie klassering had ik wel gerekend, maar winnen was buiten verwachting. Wel leuk om de hele dag felicitaties te ontvangen”, aldus de in Soest woonachtige amateurrijder.

meer ▼
Amy Greenacre begon haar loopbaan heel voorbeeldig, met twee knappe derde plaatsen. Ze heeft een duidelijke stempel opgedrukt gekregen van de Emmeloordse familie Verhulst, die zowel de vader (Tim Greenacre) als de moeder (Nicole Greenacre) fokte. Tim Greenacre was als jong paard ook al bijzonder rap. Zo zette hij in Duitsland als driejarige al een tijd neer van 1.15,3.
Amicha Chip is fraai gefokt (de moederlijn leverde Derbywinnares Kelsea Boko af), maar de door Ruud Pools te rijden merrie scoorde tot dusverre nog geen podiumplaatsen. De stal van trainer Appie Bosscha maakt echter een puik seizoen door en misschien kan Amicha Chip daar een succes aan toevoegen. Naast haar neemt Anni Friesinger plaats achter de startauto. Ook die begon haar loopbaan met enkele ereplaatsen in goed bezette Stakeskoersen. Haar drie jaar oudere broertje Wicky de Viking was destijds met Rick Wester winnaar van de Jonkerprijs.
Uiteraard zijn er in dit veld paarden die – gezien hun korte loopbaan – moeilijk zijn in te schatten. Another Wish werd door Hans Bot een maand geleden al gekwalificeerd en zal ongetwijfeld nog wat meer tempo in de benen hebben. Stalgenote Ada Wielinga zette goede tijden neer, maar bleef bij die gelegenheden wel redelijk ver achter enkele kanspaarden in deze koers, zoals Amarianne Frejo en Amy Greenacre. Ze wordt gestuurd door Johnny Westenbrink. De stal van Hans Bot brengt overigens een hele veewagen vol met deelnemers aan deze koers naar Wolvega. Ook Astrid B Butcher (met Robbin Bot) en Adream Wish (een gastrit van Robin Bakker) krijgen hun dagelijkse portie arbeid in Otterlo.
Tom Kooyman treedt aan met Alysses M, die in Oosterwolde wordt getraind door Mieke van der Meer. De merrie liet vorige week een opvallend snelle proef zien in handen van de gastrijder. Dat gold een week eerder ook voor Alert Oldeson, die met Rick Wester nu haar eerste officiële start gaat maken. Wester (van 13 april 1985) boekte op jonge leeftijd drie jaar geleden al een zege in de Jonkerprijs met dank aan de reeds gememoreerde winst met Wicky de Viking. De door Arnold Mollema gefokte Angel Eyes maakt op haar trainingsbaan eveneens haar opwachting. Ze wordt gereden door Thomas Panschow, de Duitser die uiteraard niet zonder aspiraties de grens oversteekt.

De Jonkerprijs
Bij de hengsten en de ruins lijken de kaarten wat beter geschud. Het zou daar best op een match á deux tussen Adonis Boko en Andriy Fortuna uit kunnen draaien. Eerstgenoemde was met vaste rijder Hugo Langeweg laatst niet in staat om Amarianne Frejo terug te wijzen, mogelijk was toen een fysiek ongemak de oorzaak van de op het eerste gezicht mindere prestatie van de hengst. Die verdiende inmiddels wel al een fors deel van zijn veilingbedrag (bijna veertig mille) terug. De teller staat al op bijna éénvijfde van het aankoopbedrag.
De naam van een Fortuna-draver ontbreekt nog op de erelijst van de klassieker, een lijst die begint met de namen van King Charles (Jonkerprijs) en Kitty Zora (Jofferprijs) die in 1945 deze koersen wonnen. Met de fraaie verschijning van Andriy Fortuna zou daar echter verandering in kunnen komen, want de hengst liet al mooie dingen zien, zonder overigens al te kunnen winnen. Peter Strooper is de rijder van dienst. De naam van Fortuna en die van de familie Schoonderwoerd heeft een historische klank in de sport, sinds Joop Schoonderwoerd ooit in 1943 een aandeeltje in een draver nam. De toenmalige slagersknecht die later directeur werd van een grote importfirma, legde de basis van een succesvol fokkersimperium.

Ook bij de mannelijke viervoeters is een hele cavalerie van Hans Bot aanwezig. Zo treedt Johnny Westenbrink aan met de fraai gefokte Alfons Migliore, die dezelfde voornaam draagt als fokker en eigenaar Ravelli uit Hoofddorp. De hengst zette tot dusverre goede tijden neer. Hans Bot komt zelf uit Otterlo om met Alltime Stardust zijn kansen te verdedigen. De naam van fokker Jan Scheffer komt al meerdere malen voor op de lange erelijst. Bij de Joffers was zijn Best of All, de grootmoeder van Alltime Stardust, al in 1986 de sterkste. Een zoon van Best of All, Nigel Stardust, zorgde in 1998 dat de winst in de Jonkerprijs de opmaat was voor zijn emotionele Derbyzege een jaar later. Alltime Stardust is eigendom van Casper Veldink, die deze week ook een ambitieus maar prachtig plan het licht laat zien. Een van de vele initiatieven die de laatste tijd van de grond komen om de sport weer te laten opbloeien. Adraline is de derde vertegenwoordiger van stal Bot. Robbin Bot komt in actie met de debuterende hengst. Opvallend is trouwens dat net als een jaar geleden onder de deelnemers geen enkele ruin plaats heeft genomen.
Bas Crébas heeft met Avenir C eindelijk weer een tweejarige waarmee hij op het klassieke toneel een hoofdrol kan spelen. Hij is een zoon van Oprah Victory en dat is een merrie waarmee Crébas in 1999 voor de tweede keer de Jofferprijs won. Zes jaar eerder was hij reeds succesvol geweest met Iris van Leeuwen, later een opvallende verschijning op de kortebanen. Ook Rick Wester mag in de Jonkerprijs op jacht naar een nieuwe triomf in de koers, na zijn eerdere succes met Wicky de Viking drie jaar geleden. Arjan Dakota bleef de laatste keer vrijwel op één lijn met Avenir C en ook Adonis Boko was niet ver weg. Als de hengst van Teus Vlot zijn progressie voortzet, zou hij hier best voorin kunnen eindigen.
Jeroen Engwerda beleeft vanuit Biddinghuizen een klassiek topjaar, met natuurlijk de winst in de Derby via Zoran Lobell als hoogtepunt. In de Jonkerprijs gaat hij via Antoine le Blanc en rijder André Bakker op jacht naar een nieuwe parel aan de kroon. De draver is gefokt door Voorhouter Dolf Rieken, die daarbij haast traditioneel gebruik maakte van de eigen hengst Sundown Yankee en de eveneens door hem gefokte merrie Lily le Blanc. Als hij zijn op Duindigt gelopen kwalificatietijd kan bevestigen, zijn er mogelijkheden.
Een opvallende verschijning is de 'halve Fransman' Amour d'Occagnes van eigenaar Joyeux, die vaker actief is in ons land. De hengst mag in de Jonkerprijs reclame voor zichzelf maken, omdat men van zins is hem in oktober tijdens een veiling op Vincennes te verkopen. Pikeur Erwin Guiblais komt over om voor die promotie te zorgen.
Henk Hamming komt aan de start met Alwaysontherun, geheel in stijl door fokker Leusink vernoemd naar een voormalig muzikaal hoogtepunt. In dit geval Always on the Run van de gitaarvirtuoos Lenny Kravitz – vermoeden we – en omdat de naam van een paard maar zestien letters (inclusief spaties) mag bevatten is die samengeperst tot de huidige versie. Als Hamming goedgemutst is, is dat een teken dat de mede onder zijn leiding gehouden eerste veilingavond van Unitrot vrijdagavond een geslaagde sessie heeft beleefd. Er komt in ieder geval fantastisch materiaal onder de hamer van veilingmeester Hans Sinnige.
Veel simpeler van naamgeving is Aktie, die voor oud cafébaas Frans Sleutel uit Heiloo successen moet verzorgen. Rob de Vlieger weet in ieder geval dat de hengst een zoon is van Elionora Oldeson, de klasserijke Derbywinnares van 1990. Of hij bij zijn debuut meteen een rol kan spelen, moet worden afgewacht al timmert De Vlieger de laatste tijd ook met jong materiaal opvallend aan de weg. Zijn reputatie werd vooralsnog gevestigd door de lange en succesvolle staat van dienst van de paarden die bij hem werden gestationeerd. Voor After Midnight met Mieke van der Meer zal een topklassering moeilijk zijn, al zal de hengst zijn naam heus niet waarmaken. De eerste koers in Wolvega begint namelijk om 16.00 uur. Tijd genoeg dus voor de hengst om voor middernacht over de meet te komen.