DERBYKANDIDATEN MOETEN NU ECHT AAN DE BAK

Voor eigenaren, fokkers, trainers en rijders wordt het zondag 'met de billen knijpen’ als de Derbyselecties op de baan van Duindigt worden verreden. Een klein foutje kan nu voldoende zijn om de route naar eeuwige roem de blokkeren. Slechts een plekje bij de eerste aankomenden verschaft zekerheid omtrent deelname over twee weken in dé belangrijkste klassieker voor driejarige dravers. In liefst vijf series krijgen de deelnemers de kans zich te kwalificeren voor de uiteindelijk Derby, die op de tweede zondag van augustus zal worden verreden op de baan van Duindigt.

Derby wordt straks open strijd [] De Derbyselecties vormen de eerste stap op weg naar eeuwige roem. Of feitelijk een volgende stap, want veel van de kandidaten hebben in de eerste klassiekers voor hun jaargang al het neus aan het venster mogen drukken. Die 'race naar de Derby' begon vorig jaar september met de eerste grote klassiekers voor de Z-jaargang, waarbij Zjanti River met Hugo Langeweg Jr de Jonkerprijs won en Zaskia Fortuna de sterkste bleek bij de merries in de Jofferprijs. Laatstgenoemde is er nu niet bij, terwijl Zjanti River in de tweede selectiekoers wel zijn opwachting maakt. Het betreft de rentree van de hengst, die zijn klassieke triomfmars na de Jonkerprijs vervolgde met winst in de Productendraverij. Onlangs kon hij in een herkwalificatie de vraagtekens achter zijn huidige vorm nog niet wegnemen. Toch zal hij zich met Roland Hülskath normaliter wel van voren laten zien. Ook stalgenoot Zeppos Vrijthout met Hugo Langeweg Jr moet kwalificatie kunnen halen, net als Zorba Oldeson (Rob de Vlieger) hoog wordt ingeschat door de insiders.
Eind november sloot de Z-jaargang het klassieke seizoen af met de beide afdelingen om de Breeders Crown. Bij de mannelijke viervoeters was het opnieuw Zjanti River die regeerde met Langeweg Jr. Daarmee was de hengst als tweejarige duidelijk de beste van de klas. Bij de merries boekte Zabatinitranss R met Cees Kamminga haar eerste klassieke triomf. Het toeval wil dat ze nu ook weer opduikt in de al gememoreerde serie met onder meer Zjanti River. In voetbaljargon zou men dan spreken over de 'poule des doods', want veek uiteindelijke kandidaten zijn in deze serie verzameld en de poort naar de eindstrijd gaat slechts open voor de eerste aankomenden.
In mei van dit jaar traden de klassieke troeven vervolgens weer aan in het Driejarigen Criterium, dat een prooi werd voor Zar As met Roland Hülskath. Die deklasseerde het veld in deze draverij, de opvolger van het voormalige Sprintkampioenschap. Voor de Nederlandse Derby speelt de hengst geen enkele rol, want zijn piekmoment moet een week eerder liggen in Berlijn tijdens de Duitse Derby. meer ▼
Daar is hij de grote hoop van de Helmondse familie Gerrits. Tweede in het Criterium werd Zeus Oldeson, die daarmee toch nog zo'n kleine tien mille binnenhaalde. De troef van Brennels Racing en huistrainer Bas Crébas komt zondag in de eerste serie uit. Op papier zijn er drie paarden die in deze serie de boventoon kunnen voeren: Zoran Lobell (Jeroen Engwerda), Zecile Boko (Hugo Langeweg) en Zorroh ST met Michael Schmid. Laatstgenoemde hengst is afkomstig uit het entrainement van de in Zweden actieve Lutfi Kolgjini. Dat maakt hem moeilijk in te schatten, maar zijn proef – noodzakelijk om een startbewijs te kunnen verwerven voor de Derbyselecties – zei eigenlijk al genoeg. Spelenderwijze liep hij in Wolvega naar een tijd van 1.18,0. Is hij de grote Derbyhoop van het duo Ger Visser en Jetse Steensma, die de laatste jaren zoveel hebben geïnvesteerd in goede dravers? Eerder dit jaar wonnen ze reeds de Oostenrijkse Derby met hun Striking Actions.
Traditioneel zijn de beide versies van de Sweepstakes de laatste klassieke vingerwijzingen aan de vooravond van de Derby. Niet zelden herbergt deze klassieker ook de winnaar van een maand later, zoals vorig jaar met Yucca Boko nog het geval was. Bij de hengsten en ruins troefde Zander de al gememoreerde Zoran Lobell af. Als beloning voor haar succes met de ruin uit 't Zand, mag Lindsey Pegram ook nu de draver van Ton en Piet de Wit rijden. Hij treft overigens wel een stalgenoot, want Hugo Langeweg Jr gaat in deze (derde) serie van start met de nog altijd ongeslagen Zidane. Opvallend genoeg nu eens geen veilingaankoop van de familie Gerrits uit Helmond, maar hoogstpersoonlijk gefokt door Leendert Gerrits zelf. Een interessante deelnemer is hier ook Zycknit met Robin Bakker, die zich tegen de top van zijn jaargang ook al weerde.
De Sweepstakes bij de merries werd enkele weken geleden een prooi voor Zuper Queen Pine. Deze heeft echter de route van de Merrie Derby gekozen en treft in haar serie opnieuw Ziezo Buitenzorg met Dion Tesselaar. Die combinatie eindigde in de Sweepstakes als tweede. In de eerste selectie voor de Merrie Derby komt een gelijkwaardig ogend veld aan de start, waarbij alle twaalf combinaties wel aanspraak mogen maken op een uiteindelijke finaleplaats. Overigens is het niet ondenkbaar dat er ook uit de reguliere Derbyselecties nog merries zullen uitwijken naar bijvoorbeeld de Troostversie.
Het programma op Duindigt wordt afgesloten met de twee laatste Derbyselecties. Koersen waarin klassieke winnaars ontbreken, maar dat neemt niet weg dat er wel paarden in staan die begin augustus een rol kunnen spelen in de Derby. Het wordt – dat staat bijna vast – voor stal Langeweg straks in ieder geval weer puzzelen welke rijders achter welke paarden worden ingezet, want Hugo Jr rijdt zowel de favoriet in de voorlaatste serie (Zirko Boko) als in de laatste schifting, Zagreb. Zirko Boko werd in de Sweepstakes Trials nog geklopt door stalgenoot Zander, in de uiteindelijke Sweepstakes gooide materiaalpech in de vorm van een afgeworpen ijzer roet in het eten. In zijn selectie is hij normaliter het sterkste paard. Zagreb heeft een wat mindere status, maar zijn laatste optreden in het Duitse Gelsenkirchen was imponerend genoeg om hem hier ook als het te kloppen paard in te schatten. Traditioneel heeft Peter Strooper echter ook altijd wel minstens één Derbytroef in handen. Dat zou dan de in deze afsluiter startende Zizou Limburgia kunnen zijn. De hengst werd derde in de door Zander gewonnen Sweepstakes. Dat gebeurde op korte afstand, maar aangetekend moet worden dat Zander toen de start een beetje verknoeide. Toch moet de ruin van fokker Wolter uit Venlo hier een plaatsje in de eindstrijd kunnen verwerven.
Naast deze zeven Derbyselecties staat ook de Vierjarigen Merrie Zomerstakes op het programma. Een koers waarin voor de winnaar 1750 euro valt te verdienen. Voor fokker Wolter ook een interessante koers, want liefst drie Limburgia-dravers zijn present. Onder hen Yalisa Limburgia, de winnares van de Merrie Derby. Ze treft Yamira Limburgia en Ylja Limburgia, maar ook Yellow Moon die zich in dergelijke koersen altijd van voren weet te handhaven