RYAN G BOKO ZAL INSPANNING MOETEN LEVEREN

De Nutsbaan in Joure zal vrijdag weer spektakel bieden als de kilometervreters onder de dravers van start gaan in de Fjouwer fan e Jouwer. Een koers die in het verleden nogal eens van lengte wisselde en in de rijke historie befaamde winnaars kende. Dé grasspecialist van dit moment, de onstuitbare Ryan G Boko, wordt ook nu weer als grote kandidaat voor de winst in stelling gebracht door Sjoerd van der Galien uit Appelscha.

Fjouwer Fan e Jouwer [] De Fjouwer Fan e Jouwer over liefst vier kilometer werd in 2007 weer in ere hersteld. De koers heeft een welhaast klassieke klank in de omgeving en verleidde Abe Brouwer zelfs tot het schrijven van een streekroman met de gelijkluidende naam. Dezelfde Brouwer was trouwens ook de auteur van De Gouden Swipe en ook die koers staat vrijdag op het programma. Sybes Pride won beide klassiekers al eens en is er nu weer bij in de Fjouer. Vorig jaar ging de winst naar Oscar Boshoeve met Wim van der Mespel. Ook die combinatie is in het ijzersterke veld nu weer aanwezig. In het verleden werd ook wel een kortere versie verreden. Zo won Cees Kamminga in 2001 de Lytse Fjouwer fan e Jouwer met Mack The Butcher, een paard dat destijds net van een beenblessure was hersteld.
De versie van een jaar later zal veehandelaar Eelke Kruis uit Terband ook niet licht vergeten. Hij was er zo van overtuigd dat hij de koers zou winnen, dat hij al voor de meet de zweep juichend in de lucht stak. Dat kwam hem duur te staan, omdat Gold Arrow met Ruud Pools nog langszij wist te komen. “Ik heb hem nooit gezien”, klonk het uit de mond van de verbijsterde Kruis, die zijn misrekening maakte voor zo'n drieduizend toeschouwers.
De deelnemers zijn verdeeld in liefst vier banden, waarbij de voorste paarden een voordelig gat van 75 meter hebben ten opzichte van de achterblijvers. In het eerste band vertrekken onder meer Vanilla Ice (Frans van der Blonk) en Tarzan Weber met Caroline Aalbers. Eerstgenoemde werd in het Flevofarm Stayerskampioenschap te Eenrum eerder dit jaar al tweede, maar dat was onder loodzware omstandigheden. Tarzan Weber debuteerde op deze baan in 2006 al met een zege en zou als kortebaner best lang het tempo kunnen dicteren. Maar het is de vraag of de ruin de afstand aankan. Vorige week won hij nog sterk in Emmeloord, waar de stal van Aalbers overigens excelleerde.

meer ▼
In het tweede band staat met Sybes Pride dus een oud-winnaar. De hengst wordt nu gereden door Rick Ebbinge en die weet dat hij een paard heeft dat ieder jaar wel een koers weet te winnen in de Friese plaats. Vanaf 2003 en 2004 (beide keren met Hans Crébas), via 2006 en 2007 (steeds met trainer Bas Crébas) tot vorig jaar met Hiltje Tjalsma in de Gouden Swipe. In 2005 moest de Keller Lobell-zoon afrekenen met blessureleed en kon hij dus niet van de partij zijn. Ook Racing Dragon mag hier niet worden uitgevlakt. Hij staat bekend als een grasspecialist pur sang en is er ook al vele jaren bij. In 2003 won hij al eens in Joure met Jeroen Engwerda, de Biddinghuizer die nog altijd trainer is van de ruin. Valentino Viola (Rob van Toor) won op de doorweekte baan van Eenrum het eerste grote stayersnummer van het jaar. Toen bleef hij vóór Vanilla Ice en Racing Dragon. Die prestatie kon hij later op drogere grasbanen echter nog niet bevestigen, maar juist voor die pistes wordt hij nog in training gehouden.
Eenzaam en alleen vertrekt in het voorlaatste band Rowan Diepnow met Rob de Vlieger. De tien jaar oude hengst eindigde twee jaar geleden in deze koers als tweede achter Sybes Pride. De oude krijger van de familie Veken krijgt het uiteraard langzaam maar zeker wat zwaarder, maar blijft een niet te onderschatten tegenstander. Wel heeft hij zijn terrein langzaam maar zeker verlegd. Enkele jaren terug nog deelnemer in klassieke koersen als de Gouden Zweep, via gelegenheidsdraverijen en montékoersen ook op de grasbanen beland. Op leeftijdgenoot Ryan G Boko na heeft hij hier het snelste record van het veld.
Dezelfde Ryan G Boko is hier normaliter de favoriet. Afgelopen zondag won hij met Sjoerd van der Galien nog in het Duitse Garrel en omdat hij het werken niet schuwt, zal hij er ook nu wel weer bij zitten. De ruin won in ons land zijn laatste vier starts op gras vrijwel allemaal, maar werd bij zijn laatste optreden in Emmeloord geklopt door Sybes Pride. Ook Oscar Boshoeve moet helemaal vanuit de achterhoede beginnen. Dat is ook hij wel gewend, maar vorig jaar had hij voor zijn zege in de Fjouer ook al een zege op Duindigt laten zien. Dergelijke aanwijzingen vinden we nu niet terug tussen de meest recente prestaties van deze stayer pur sang.
De harddraverij- en renvereniging Joure zag al in 1885 het levenslicht, maar pas in 1928 werden er officiële koersen verreden in de Friese plaats. Ruim tachtig jaar later zijn de koersdagen er nog onverminderd populair en ook vrijdag, wanneer het publiek vrij entree heeft, zal het weer bomvol zijn op de sfeervolle Nutsbaan. In de loop der jaren zijn de koersen uiteraard wel van aangezicht veranderd. In de jaren twintig van de vorige eeuw had starter Schat uit Franeker het soms al moeilijk genoeg om de drie deelnemende paarden 'fen e ein' te laten gaan. Tegenwoordig komen er heel wat meer paarden aan het vertrek, zoals in de Fjouer fan e Jouer ook het geval is met dertien deelnemers. Het verzoek om meer koersen per jaar te houden aan de Hurddraversdijk, wordt echter wijselijk afgewezen. Twee piekmomenten per jaar, het is al mooi genoeg…