BRONZEN STAKES STERK BEZET IN WOLVEGA

Op de baan van Wolvega wordt komende zaterdag een programma verreden met meerdere interessante aspecten. Zo is er de entree van het paard Ziggy AM in een echte koers. De merrie wordt al twee jaar op de voet gevolgd door journalist en mede-eigenaar Bram Hulzebos in het magazine draaf. Een meer dan boeiend feuilleton waarin de sport vaak met een knipoog wordt gevolgd.

Lollo opnieuw top? [] Ziggy AM is nog niet bepaald een troef voor de klassiekers, zo lijkt het voorlopig, hoewel jonge paarden soms plotse vormstijgingen laten zien. Paarden als Zambucco Boko, Zorreguieta of Zan Pellegrino zullen zaterdag in dat opzicht echter meer de aandacht trekken. Het betreft hier driejarige paarden die misschien net nog op tijd in actie komen om zich straks in het Derbygeweld te storten. Voor veel eigenaren is de maand juli in ieder geval een spannende periode, want vaak wordt hier het verschil gemaakt tussen eeuwige roem of tijdelijke vergetelheid.
Hoofdnummer in Wolvega is echter in financieel opzicht de strijd om de Bronzen Stakes. Daarin vertrekken twaalf combinaties om een prijzenpot van bijna acht mille. Daarvan is overigens een fors deel opgehoest door de eigenaren van de startende paarden zelf.
Neemt niet weg dat een boeiende koers in het verschiet ligt. Lollo Axe is bijvoorbeeld een paard dat onlangs geweldige indruk maakte in het Criterium der Vierjarigen op de baan van Mönchengladbach. De Italiaanse hengst van Carlo Forte boekte zijn derde seizoenzege, maar dit was na twee successen in Dinslaken wel de belangrijkste. Bovendien zette de door Henk Grift getrainde hengst een nieuwe recordtijd (1,15,6) neer, waarmee hij meteen de snelste deelnemer van dit veld is. Met vaste rijder Roland Hülskath mag de koers dus met vertrouwen tegemoet worden gezien. De Europese kampioen staat bekend als één van de vaardigste stuurmannen in Europa. Overigens herkende zijn vorige rijder Ruud Pools ook al de klasse van de draver toen deze nog in training stond bij Jan van Dooyeweerd. “Hij moet als driejarige nog wat groeien, dan zullen zijn kwaliteiten beslist te zien zijn”, klonk het bijna een jaar geleden uit de mond van de man die nu met York Baldwin aantreedt. De hengst beviel vorige week op Duindigt. Misschien kan hij in de voetsporen treden van zijn moeder, de eveneens door de 58-jarige Albert Ebbinge uit Eext gefokte Safari Baldwin. Die merrie won destijds de eerste versie van de Merrie Derby en schopte het zelfs tot de merrieversie van de Orsi Mangelli in Italië, een leeftijdskoers met veel aanzien in Europa.

meer ▼

De naam Ebbinge komen we ook tegen achter Winston Har. Rick Ebbinge, een zoon van de fokker van ‘concurrent’ York Baldwin, rijdt een paard waarmee hij eind 2008 de ene na de andere koers in Wolvega won. Eigenaar Antoon van der Belt uit De Bilt zal de prestaties van de ruin zaterdag belangrijker vinden dan de uit zijn woonplaats afkomstige weersberichten.
Ook een Franse starter is present, in de vorm van Quelpo Villetot, de ruin die met Patrick van Ooyen weliswaar een rijder in vorm achter zich aantreft, maar die vorm zelf momenteel ontbeert. Aan de andere kant zullen de vaste bezoekers van Wolvega nog niet vergeten zijn hoe de draver eind vorig jaar met trainer Simon Woudstra bijzonder veel indruk maakte en diverse keren won.
Yorick Stardust had tussen vier zeges een keer een dissonant, hoewel een onopvallend optreden in een serie van het Criterium der Vierjarigen in dit veld van komende zaterdag niet veel hoeft te betekenen. De hengst stuitte laatst immers op paarden als Yason Boko en Yco Wollem, paarden die het station waar Yorick Stardust nu instapt reeds lang gepasseerd zijn.
Paarden die geweldig zouden verrassen (maar gezien de inschrijvingen denken eigenaren en trainers daar terecht heel anders over) zijn Yos d’Almere met Robin Bakker die zich recentelijk vooral op de grasbanen en onder het zadel allerminst onverdienstelijk weerde. Remarqable ST draagt in de ‘achternaam’ de eerste letters mee van fokker Steenge. De ruin kon dit jaar nog zelden imponeren. Trainer Dion Tesselaar stuurt met Yolie Tart BN nog een tweede troef op pad. Ze wordt gereden door Maiko Korsman. De merrie won hier in februari een koers, maar krijgt nu te maken met tegenstand van veel zwaarder kaliber.
You cant be me oogt dus gevaarlijker, met recente zeges op banen als Dinslaken en Alkmaar. Die zijn niet vergelijkbaar met de Friese piste, maar in april wist rijder Niels Jongejans ook al eens te winnen met de draver in Wolvega. De regerende leerlingenkampioen handhaaft zich ook in zijn nieuw status als beroepspikeur moeiteloos bij de tien meest winnende rijders in ons land.
De eerste koers is zaterdag om 16.00 uur.