NOORSE FENOMEEN JETSTILE OP DUINDIGT

Soms komt een absolute crack zomaar eens opduiken binnen het Nederlandse koerswezen. Zelf hebben we natuurlijk al internationale toppers als Virgill Boko, Russel November, Unforgettable en Unico Limburgia – naast nog vele andere – toch is de komst van de Noorse draver Jetstile zondag naar de baan van Duindigt een opvallende gebeurtenis. De zoon van Coktail Jet en Classical Stile is in zijn geboorteland al een fenomeen sinds 2004, toen hij met Geir Vegard Gundersen als vierjarige de Noorse Derby op zijn naam schreef.

Hengst van grote naam [] Jetstile benaderde toen met een tijd van 1.14,7 het staande koersrecord van Thai Tanic, dat ook nu nog met 1.14,3 in de boeken staat. Een jaar eerder was hij trouwens ook al winnaar geworden van het Noorse Kriterium.
Jetstile bleek echter allerminst een eendagsvlieg. In 2007 klopte hij immers genoemde Thai Tanic in het Forus Open, een Grand Circuit-koers die toevalligerwijze ook zondag weer wordt verreden. Met 1.11,3 liep de hengst toen wél een koersrecord, dat nog niet is verbeterd.
Wie in Noorwegen de naam van Jetstile uitspreekt, krijgt vrijwel meteen een hele erelijst als repliek. Als driejarige was hij niet alleen winnaar van het Kriterium, maar won hij ook andere klassieke koersen als de Big Noon-Pokalen (twee jaar na de half-Nederlandse Pegasus Boko) en de Prinsessan Märtha Louises Pokallöp, waarin hij de opvolger werd van zijn rivaal Thai Tanic.
In 2005 schreef hij naast de Noorse Derby in Zweden ook nog de Rommechansen op zijn naam, een koers waarin hij onder meer Turbo Sund klopte. In de vierjarigen-Stjernen werd hij maar weer eens de opvolger van Thai Tanic en in de Axel Jensens Minneslopp schreef hij zijn naam bij op een erelijst waarop we ook onze Derbywinnaar Milo Windspiel aantreffen. Die won die koers met Peter Strooper in 1999.
Ook als vijfjarige bleef de Noor domineren. In het Europese Kampioenschap voor vijfjarigen werd hij de voorganger van Offshore Dream. Met nog altijd Gundersen in de sulky klopte hij in het Zweedse Halmstad Niky. Ook in deze klassieker speelden Nederlandse toppaarden jarenlang een geweldige rol van betekenis. Henri Buitenzorg won met de nog altijd in de sport actieve Jan Wagenaar die titelstrijd al in 1971. Ook paarden als Jojo Buitenzorg (tweede in 1973), Manza Buitenzorg (derde in 1976 op Duindigt), Prizefighter (tweede in 1979), uiteraard Action Skoatter (tweede in 1988) en Carisma Darby (tweede in 1990, toen nog met Gerard van Eykelenborg) gaven de erelijst een oranje kleur. Ze geven ook de kracht van onze sport een extra dimensie.
meer ▼
Ook de halve Nederlander Abano As treffen we trouwens nog aan als winnaar op die lijst. Terug naar Duindigt-ganger Jetstile, die in zijn vijfde levensjaar ook de Prins Carl Philips Jubileumspokal op zijn palmares bijschreef. Deze koers over iets meer dan de mijl is bij ons vrij onbekend, maar wie de (nog korte) erelijst bekijkt, weet dat ook hier sprake is van een koers met aanzien. We treffen onder meer Opal Viking, From Above, Egon Lavec en Gidde Palema aan in de annalen van deze in het Zweedse Färjestad afgewerkte koers. Dat jaar (2006) won hij ook voor de eerste keer de Karsten Bauers Loppet in een nog altijd bestaand koersrecord van 1.13,6 over 2100 meter. Een jaar later zou de hengst met Gundersen nogmaals de sterkste zijn. In Zweden zette hij een soortgelijk huzarenstukje neer in de Midsommarloppet, door in 2006 te winnen met Johnny Takter en in 2007 met Jürgen Sjunesson. De eerste keer deed hij dat met een evenaring van het koersrecord van Running Sea (1998, 1.12,5). In de Hugo Abergs Memorial werd hij als vijfjarige maar net geklopt door Citation.
In 2007 was er getuige zijn al gememoreerde zeges in het Forus Open, de Midsommarloppet en de Karsten Bauers Pokallöp van slijtage nog geen sprake. Hij voegde daar nog een zege aan toe in het Norskt Mästerskap, een koers waarvan hij – het wordt eentonig – nog altijd recordhouder is. Daarna werd het stiller rond de hengst, die in Rättvik nog wel in 2008 zijn besttijd naar 1.11,1 bracht. Dat jaar verhuisde hij naar België, waar hij onder de vleugels kwam van Vincent en Christophe Martens. Daar maakte hij pas onlangs zijn heroptreden in een weliswaar onbeduidende tijd, maar hij hoefde zich nauwelijks in te spannen om een koers te winnen.
Zondag loopt dus misschien wel niet het beste paard in de Grote Prijs der Lage Landen, maar in het Stolk Recycling Sprintkampioenschap. Maar zelfs een goede Jetstile is te kloppen, zoals in 2007 ‘onze’ Speedy Renka bewees op Jarlsberg. Bovendien staat er zondag over de mijl tegenover de Noorse vedette nogal wat geweld met bijvoorbeeld onze Derbywinnaar Willem W Boko met Hugo Langeweg Jr en trouwe haververdieners als Utah Alki, Super Keller en alleskunner Swiebertje Kes. Misschien kan ook Sir Hajo zich namens hoofdsponsor Michel ‘Merwestaal’ de Bruin in de debatten mengen. Met liefst vier paarden met een tijd in de benen die sneller is dan het baanrecord van Genny di Jesolo (1.12,3) – zoals de Canades Ro Lo uit de stal van Henk Grift – gaan de sintels smelten op Duindigt. Het zal voor Studio Sport nog een hele toer worden te moeten kiezen tussen het scala aan hoofdnummers…