PRACHTIGE BUCK LEEMAN-DAG OP DUINDIGT

Als iedere week de programma's op de draf- en renbaan zo mooi zouden zijn als komende zondag te Wassenaar, zou de sport er een stuk florissanter uitzien. Liefst dertien koersen worden er verreden, mede door de geweldige inspanningen van trainer Bert Leeman, die een Vrienden van Duindigt-dag in het leven heeft geroepen. Een van de vele hoogtepunten is in dat verband natuurlijk de Buck Leeman Memoriaal. De vader van initiatiefnemer Bert Leeman was jarenlang een van de bekendste trainers op Duindigt.

Leeman was een bekende naam [] Het is daarom goed dat een Memoriaal in het leven is geroepen ter herinnering aan de man die in 1991 op 58-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleed. De jonge Buck Leeman was in zijn tijd vooral een begenadigd montérijder, met dank aan Sador B uit de stal van trainer Voorhaar. De combinatie was onder het zadel vrijwel niet te kloppen. In 1959 was Leeman zelfs nationaal kampioen in het genre, een titel die hij vermoedelijk vaker zou hebben veroverd als de montésport niet lange tijd uit de gratie was geraakt. Veel van zijn zestien zeges in het montérijden boekte Leeman met dank aan de genoemde Sador B. Leeman liet ook niet na te melden dat die successen toch vooral de verdiensten van het paard waren.
Buck Leeman werkte zijn leven lang in de entourage van Duindigt. Zijn laatste jaren als actief trainer deed hij een stapje terug om ruimte te maken voor zijn zoon Bert, die nog altijd werkzaam is in de sport en met onder meer Uniek Buitenzorg en Udo Siebar de laatste jaren seriewinnaars afleverde. Leeman senior was overigens ook één van de leermeesters van Hugo Langeweg sr, die zich twee jaar geleden in het magazine draaf nog lovend uitliet over de trainer, die mede de basis legde voor zijn latere successen. “Onder Leeman kreeg ik volop kansen om als rijder aan de slag te gaan en heb ik als leerling de meeste koersen gewonnen. Het was ook een heel plezierige man om voor te werken. In die zin was hij meer een collega dan een baas.”
Langeweg leverde zijn werkgever destijds zelfs bijna een Derbywinnaar op, toen hij met Urioca S van eigenaar Weerdenburg bijna Uranis ter Lune op de knieën kreeg met een fabelachtig eindschot. Maar ook met Parioca S, Joke (samen met Jojo Buitenzorg nog actief in een interland tegen België op Sterrebeek), Guam, Ghia en Hino Contessa vierde Leeman vele triomfen. Meerdere koersen van zondag zijn vernoemd naar de bekendste dravers van de trainer.

meer ▼
Uiteraard is er ook een Buck Leeman Memoriaal. Hierin komen meerdere bekende namen aan de start, zoals Willem van der Pijl die ooit tot de sportieve tegenstrevers van Leeman behoorde. Bijvoorbeeld in de Sweepstakes van 1974, waarbij Van der Pijl aantrad met Mientje P en Leeman Mila G stuurde. Het duo speelde overigens geen rol van betekenis in die door Myrly Terraise gewonnen klassieker. Anno 2009 is Van der Pijl nog altijd werkzaam op Duindigt en treedt nu aan met de degelijke Tepee River. De ruin won in januari voor het laatst op deze baan.
Uiteraard komt ook de naam van Langeweg weer terug in de koers. 'Hugo Junior' rijdt Voltreffer, een ruin die eigendom is van Arend-Jan Harmsen. Ook die naam is nauw verweven met het Wassenaarse Duindigt. Voltreffer dankt zijn laatste zege aan de 25-jarige Schagerbrugger, die met de gewezen Derby-deelnemer eigenlijk niet weet wat verliezen is.
Royal Justina komt in actie met Bert Leeman zelf. Dat is opmerkelijk, want de Hagenaar klimt in koersverband nog maar zelden op de kar. Voor deze Memoriaal maakt hij graag een uitzondering met de destijds op een veiling in Berlijn aangekochte merrie. De laatste winst van de de draver dateert van november vorig jaar, toen Freek van den Berg succesvol met haar was in Duitsland. In dit soort koersen komen bij paard en rijder vaak onvoorziene krachten vrij, dus kansloos is de combinatie zeker niet. De stal van Leeman heeft met de Zweedse ruin Lars Charming nog een tweede kandidaat in de koers staan. John de Leeuw fungeert als piloot achter de tien jaar oude Zweed. Leeman heeft bij zijn ongeveer twintig paarden in training trouwens momenteel vooral veel jong materiaal.
Verder staat er veel geweld in de koers. Wim Wielinga is een klassieke hengst die met Ruud Pools aan de lopende band weet te winnen en Wodka Volo van Appie Zwaan stuitte drie keer op rij op het Italiaanse fenomeen Light my fire Bi. Warrior Boko was afgelopen week nog winnaar in Duitsland, na een mislukte trip in Zweden. Zijn klasse bewees hij vorig jaar al met een tweede plek achter Derbywinnaar Virgill Boko in de Van Wickevoort Crommelin Memoriaal.
Utah Alki is een andere kandidate voor de zege. De oud-winnares van de semiklassieke Action Skoatter Bokaal won vijf van de zes laatste koersen dat ze werd gereden door Rob de Vlieger. De keer dat het mis ging was in de Willem H Geersen Prijs. Als oud-kortebaner heeft ze een geweldige start in de benen. De negende deelnemer in dit mooie veld is Wim Robel (de tweede troef ook van Lisserbroeker Koos Minck, ook gedeeld eigenaar van Wim Wielinga), de voormalige Derby-deelnemer maakt hier zijn rentree na een uitstekende herkwalificatie. Het veld overziende is één ding op voorhand al zeker: de Buck Leeman Memoriaal krijgt een fantastische winnaar.