WILLEM W BOKO OPVOLGER VAN BROER?

Het Kampioenschap Nederlandse Paarden is komende zaterdag het hoofdnummer op de drafbaan van Wolvega. Hoewel het prijzengeld ten opzichte van een jaar geleden bijna is gehalveerd, is er uiteindelijk toch een mooi veld gecreëerd, waarvan de sterkste een eerste prijs van drie mille mag opeisen. Stal Langeweg stuurt net als wel eerder de favoriet naar Friesland. Is Willem W Boko straks de opvolger van eerdere Langeweg-winnaars als Virgill Boko, Starfighter LM, Patara Vrijthout, Koko Dijkhoeve, Kim Wielinga, Eibert Vryenesse en Udo Quick?

Koers met lange historie [] Laatstgenoemde won in 1985 als zevenjarige. Het Kampioenschap Nederlandse Paarden gaat echter terug tot ver voor 1940, een jaar waarin Barones Spencer met de legendarische Willem Geersen zegevierde. In die jaren werd de koers nog in heats verreden en de troef van Geersen’s Stal Hollandia uit Naarden liep destijds 1.25,9 in de derde en beslissende heat. De koers werd toen nog verlopen op wisselende locaties (zoals Duindigt, Groningen en het Utrechtse Mereveld). In al die jaren heeft de klassieker een meer dan mooie erelijst opgebouwd met namen als Quicksilver S, Theo Messidor, het Buitenzorg-trio Henri, Manza en Monty, Kees Verkerk, Yzeren Hein en Herbie W. Quicksilver S is de oudste winnaar ooit: in 1966 was hij bij zijn vierde titel reeds zeventien jaar oud. De jongste winnaars waren de vierjarigen Illustre Hanover met Willem Geersen in 1945 en Floris Bos, die in 1992 met Hennie Grift won.
De favoriet voor dit jaar mag duidelijk zijn. Aan de vorm van Willem W Boko hoeft na zijn zege in de Paasprijs op Duindigt niet te worden getwijfeld. De hengst die onder meer de Sweepstakes en uiteraard de Derby op zijn naam schreef, toonde daarmee aan de malheur van een wat onwillige bilspier achter zich te hebben gelaten. Voor rijder Hugo Langeweg Jr kan het de derde keer worden dat hij de klassieker op zijn naam schrijft, hetgeen voor een pas 25-jarige pikeur natuurlijk een unieke prestatie zou zijn. Nog een aanbeveling is de conduitestaat van de hengst op deze baan. Willem W Boko werd in Wolvega pas één keer verslagen, in 2007 in een Stakeskoers door Wonderful Idzarda.
Maar de favoriet zal de titel zeker niet cadeau krijgen. Tempo Boy Worthy (Ronald de Beer) won zijn laatste twee koersen in Wolvega en daarbij bevond zich ook het semiklassieke Gouden Paard. De hengst keerde toen verrassend sterk terug na lang blessureleed. De zege markeerde ook de rentree van De Beer als rijder. De oud-leerlingenkampioen uit Joure was dit seizoen in een beperkt aantal ritten toch alweer vijf keer succesvol.
meer ▼

Vriend Vryenesse is altijd een paard om in de gaten te houden, niet voor niets won de ruin precies de helft van zijn veertig starts in zijn carrière. Tom Kooyman kan lezen en schrijven met de laatste zoon van Eibert Vryenesse, een hengst die in 1994 deze koers op zijn naam schreef. Fokker (en eigenaar) van beide paarden was Adriaan Uit de Bosch uit Bodegraven. De slager in ruste werd onlangs 65 jaar oud, maar is nog altijd een hartstochtelijk beoefenaar van zijn geliefde sport.
Wahinie Stardust (Hans Bot) kreeg laatst een onfortuinlijk parcours voor de kiezen op Duindigt en maakte een galoppade. De merrie heeft soms uitschieters, maar staat dit jaar nog droog, ook al zet ze goede tijden neer. Haar meest opvallende prestatie was een tweede plaats in de Merrie Derby achter Wichita River.
Tennessie Forest doet het de laatste tijd juist uitstekend. De hengst won drie van zijn laatste vijf koersen, steeds in handen van Caroline Aalbers. Ook zonder die prestaties zou de combinatie al veel sympathie hebben gehad bij het publiek. De draver overwon immers (zelfs meerdere keren) een peesblessure, de rijdster kwam enkele jaren geleden weer terug na een dubbele beenbreuk. De oud-Nootdorpse is al sinds zijn debuut in 2004 verantwoordelijk voor de prestaties van de Kaliman-zoon.
Speedy Aresy werd vorig jaar derde in deze koers, maar was met Jan van Dooyeweerd ook al eens winnaar van het op Duindigt afgewerkte Kampioenschap van Nederland, de laatste jaren vernoemd naar wijlen Van Dooyeweerd sr. De winst in 2007 was misschien wel de meest emotionele uit de loopbaan van de Hoofddorper, die verder met de merrie vooral het internationale geweld opzoekt. Zo koerste de troef van Stal Aresy dit jaar al in Frankrijk (waar ze vorig jaar in harde competitie al meerdere keren won) en België. Voor de toeschouwers die een gokje willen wagen, is de merrie doorgaans moeilijk in te schatten: grilligheid geeft haar loopbaan kleur, al is ze al veel trouwer dan aan het begin van haar carrière.
Twee zonen van hengst Keller Lobell completeren het veld. Sterre Kesbo wordt dit keer gereden door John de Leeuw, die overigens eerder ook al vaak won met de ruin van Gé den Dubbelden uit Steenwijk. Sterre Kesbo zou hier weleens de snelste vertrekker kunnen zijn, niet voor niets won hij twee jaar geleden nog de Nakoersen Sprintbokaal. Super Keller staat in training bij Hubert Schoonhoven en die heeft een reputatie als het deze koers betreft. In 2006 won zoon Stefan Schoonhoven volkomen verrassend met Topshot Norg, een editie die destijds éénmalig werd afgewerkt met bandenstart, hetgeen de uitslag mogelijk beïnvloedde. Eerder was ook Herbie W voor stal Schoonhoven al op de erelijst verschenen. De eerste keer met de trainer zelf, de tweede maal met Ruud Pools in de sulky.
De koersen in Wolvega beginnen om 16.00 uur. Het Kampioenschap Nederlandse Paarden staat als achtste draverij van de meeting gepland.