PRACHTVELD IN VIERJARIGENSTAKES OP WOLVEGA

WOLVEGA – Wat een prachtig veld heeft Wolvega's Vierjarigen Hengsten en Ruins Lente Stakes getrokken! Een fors aantal paarden uit de top van die lichting is aanwezig om te strijden voor een prijzengeld van ruim zeven mille, waarvan 3450 euro voor de winnaar. Het veld oogt extreem aan elkaar gewaagd, met dertien combinaties die stuk voor stuk iets hebben laten zien om het predikaat 'kansrijk' opgespeld te krijgen.

Uitstekend bezette Stakeskoers [] Een sigaar uit eigen doos, worden dergelijke stakesdraverijen weleens genoemd. Dit omdat eigenaren van de deelnemende paarden een fors deel van het prijzengeld zelf ophoesten. Het systeem levert echter wel vaak mooie velden op, zeker bij jongere paarden waarvan de krachtsverhoudingen nog niet duidelijk zijn en iedereen nog kansen ziet. De koers van zaterdag valt daar eigenlijk niet geheel onder, maar gelukkig biedt deze Y-jaargang – aangevuld met enkele buitenlandse cracks – meerdere uitstekende paarden.
Als we in volgorde van startnummer langs het veld lopen, wordt dat duidelijk. Freek van den Berg – hij won dit jaar de helft van de koersen waarin hij vertrok – komt in actie met Emperador (1). De zoon van de Deense merrie Ozo Lojberg kwam nog maar zelden in ons land in actie, al won hij al eens in Wolvega. Zijn beste prestatie leverde hij echter in een serie van de Duitse Derby, toen hij vijfde werd achter de latere eindwinnaar Nu Pagadi.
De komst van Striking Actions (2) naar ons land is eigenlijk sensationeel, ook al is de hengst eigendom van de Nederlandse Stal Vibelzee JDS Racing. Hij won al meer dan een halve ton, maar is bij ons relatief onbekend omdat hij met name in Oostenrijk en Duitsland in actie kwam. In Oostenrijk won hij de in Ebreichsdorf de met 60.000 euro gedoteerde Derby en in Duitsland zegevierde hij in Gelsenkirchen in twee relatief eenvoudige koersen. Net als bij zijn belangrijkste overwinning treft hij ook nu de Duitser Michael Schmid achter zich.
Peter Strooper heeft twee troeven ingeschreven. Yann the Mailman (3) is de draver die Koos Minck misschien wel het meeste na aan het hart ligt, als zoon van zijn voormalige kortebaancrack Mr Postman. Op 'Derby Day' kon de door Jan de Ridder uit Heiloo gefokte hengst uiteindelijk geen rol spelen, maar in zijn overige koersen klampte hij makkelijk aan bij de jaargangtop. Hij won twee keer in zijn loopbaan en Callantsoger Peter Strooper zag hem bij zijn laatste optreden zegevieren voor stalgenoot Ygold van Ranum.

meer ▼

Dat hij de hengst verkiest boven Yourie Teb (13) is natuurlijk een indicatie van de krachtsverhoudingen, al zal de keuze best moeilijk zijn geweest. Yourie Teb werd op aanraden van Strooper aangekocht door keukenimporteur Jan Groot uit Schagen en lijkt per koers te verbeteren: achtereenvolgens scoorde hij twee derde plaatsen, vier tweede plekken en een zege bij zijn laatste start.
Yeovani Boko (4) is als broertje van Willem W Boko en Virgill Boko erfelijk belast, maar de kapitaal gefokte hengst – die dus ook voor een navenant bedrag werd geveild – schraapte inmiddels toch al veertig mille bijeen. Bovendien leek hij bij zijn herkwalificatie veel beter in orde dan vorig jaar, toen hij vijfde werd in de Derby. Hij wordt dit keer gereden door Rob van Toor, omdat vaste rijder Hugo Langeweg Jr in Frankrijk actief is met Russel November. Van Toor was echter al eens eerder achter de rug van de hengst te vinden.
Rob de Vlieger komt net als Strooper met twee paarden naar Duindigt. De trainer uit Zwaanshoek staat erom bekend dat zijn dravers zich gedragen als goede wijn, en naarmate het klimmen der jaren steeds beter worden. Sir Hajo (5) was er daarentegen al vroeg bij in de Duitse klassiekers. Als tweejarige acteerde hij met succes in de Duitse klassiekers, een jaar later werd hij derde in de Duitse Derby na een serie te hebben gewonnen. Daarmee verdiende hij op één dag zo'n 40.000 euro voor zijn omgeving. Vaak wordt het daarna moeilijk de verwachtingen waar te maken, maar kansloos is de hengst in dit veld zeker niet. Yordi van Camstra (8) is de tweede exponent uit de Zwaanshoekse stal. De ruin debuteerde al als tweejarige in de Productendraverij en heeft zich vervolgens gehandhaafd. Zijn eerste zege boekte hij in december in een Stakerskoers op deze baan, maar die draverij was aanmerkelijk minder sterk bezet.
Hannie van der Leeden beproeft haar geluk vooral in Duitsland, zo was ze met Youtrecht al succesvol en ook haar fokproduct Hannieball (6) doet het uitstekend. De ruin is onafgebroken in de prijzen te vinden en het enige dat nog ontbreekt is een zege. Dat zal er nu ook niet inzitten voor rijder Johnny Westenbrink jr, maar gezien zijn recente prestaties mag startnummer zes zeker niet op de tickets voor het triospel mogen ontbreken. De laatste drie starts werd de zoon van Santana Boko op deze baan zelfs tweede en trainer Hans Bot piekt wel vaker met zijn paarden in dergelijke koersen.
Arnold Mollema is momenteel herstellende van een heupoperatie, de trainer volgt de progressie van zijn stal natuurlijk op de voet. Hij heeft op zijn thuisbaan twee kandidaten aan de start, onder wie Yankee Elmo (7) met wie hij in een serie van de Duitse Derby derde werd achter de nu ook aanwezige Yango Boko. In de eindstrijd speelde hij geen rol van betekenis, maar toen verkoos Mollema ook een ritje achter Yardley Rich in de eindstrijd, terwijl Yankee Elmo met Heinz Wewering op pad werd gestuurd. Sidney van den Brande is de getalenteerde rijder achter Yankee Elmo, overigens een driekwart broertje van de Duitse Derbywinnaar Unforgettable. Yardley Rich (9) is er nu ook weer bij. Hij werd tweede in de Duitse Derby (net als in de serie achter Nu Pagadi) en was in januari nog snel op de baan van Vincennes, zonder overigens in de prijzen te lopen. Hij wordt gereden door Thomas Panschow, één van de beste rijder bij onze oosterburen.
Paul Hagoort heeft voortdurend goede jonge paarden op stal staan en Yangon Boko (10) was vorig jaar zelfs even voorbestemd om de Duitse Derby te winnen. Dat ging vanwege een blessure niet door – hij werd vijfde – maar won nog wel een van de series. Bij zijn rentree maakte de hengst onlangs een galoppade, zodat niet duidelijk is hoe hij zich zou hebben verhouden tegen de toen winnende Yeovani Boko. Met Roland Hülskath, Europees kampioen bij de beroepsrijders, treft hij in ieder geval één van de beste rijders van dit moment achter zich.
Yos JE (11) komt in actie met zijn eigenaar Eelke Kruis, die in het verleden natuurlijk geweldige hoogtijdagen beleefde met paarden als Action Skoatter en Gazeau Skoatter. In dit geweld zal Yos JE, trouwens wel al seriewinnaar op deze baan, het niet alleen kwalitatief zwaar krijgen. Ook zijn startpositie spreekt niet in het voordeel van de ruin.
Yendi Boko (12) was de derde aankomende van onze eigen Derby, nadat hij op jeugdige leeftijd knap herstelde van een keeloperatie. Niet veel later won hij reeds de Sweepstakes Trials. Ook de hengst, een zoon van de merrie Janice Jet Boko die als dochter van de geweldige Speedy Volita nauwlettend gevolgd wordt, gaat gezien zijn herkwalificatie hier een prominente rol spelen.

De koers is zaterdag de achtste draverij van de middag. De eerste koers wordt om 16.00 uur verreden.