‘VALENTINO’ NIEUW TALENT TWENTY FIVE STABLE?

Op de drafbaan van het Friese Wolvega zijn zaterdag weer talloze dravers te zien die mogelijk de sport de komende tijd zullen bepalen. In de kwalificatiekoersen, met bijna dertig startende paarden, is al duidelijk dat het voorjaar nadert. Een goed teken voor de bezetting van de koersen gedurende de komende maanden.

Mooie koers voor topklasse [] Het wemelt van de recente winnaars op de baan van Wolvega, waar in de openingskoers bijvoorbeeld Yorki River aantreedt. Het halfbroertje van grootverdiener Optimistic liet twee weken geleden met een rappe zege zijn ware aard zien. Twee koersen later vraagt de Franse hengst Rameau du Goutier de aandacht. De zoon van Goetmals Wood kwalificeerde zich in Frankrijk in een rappe 1.17,6 en verspeelde bij zijn debuut in La Capelle een hoge klassering doordat hij met rijder Paul Hagoort voor de wielen werd gereden. Vermoedelijk komt hij nu enkele koersen in Nederland aan de start om winsom te vergaren. Opvallend zijn de rijderskleuren van eigenaar Patrick Davidson: de buis is een doorslag van het Ajax-shirt, met een verticale rode baan in het midden.
In de vijfde koers maakt Marco di Jesolo zijn opwachting. De Italiaanse hengst werkte in december vorig jaar spelenderwijze zijn eerste koersen af en maakte ook tijdens zijn proeven een uitstekende indruk. Normaliter is hij hier het te kloppen paard, al zullen de klassieke optredens in Italië het uiteindelijke mikpunt zijn. Langeweg Jr rijdt een koers later met Zecile Boko eveneens een kanspaard. De merrie won bij haar heroptreden op Duindigt al eenvoudig, nadat ze vorig jaar in een Stakeskoers reeds haar klasse toonde. Leeftijdgenoot Zirko Boko oogt als het te kloppen paard in de slotkoers. Moeder Krizia November bracht van de hengst General November eerder al zeer snelle paarden als Rodrigo November en Saskia November.
De Jaap Wolbrink-Prijs is voorbehouden aan de topklasse, waarin de momenteel in topvorm stekende Pacific Valley van zich kan laten horen. De oertrouwe pupil van Rob de Vlieger – zeven jaar geleden (!) al de grote tegenstrever van dravers als Paul W Boko, Poemba Paniek en Passing Renka – zal zoch vooral moeten weren tegen de Schoonhoven-brigade. Vader Hubert treedt aan met Roesjha Dear, zoon Stefan moet met de snelle Super Keller net als Pacific Valley twintig meter geven op de starters in het eerste band.
In de vierde koers treedt met Valentino Star N een seriewinnaar aan. Volgens Freek van den Berg, die vanwege een schorsing van Cees Kamminga de ruin onlangs mocht rijden, is hier sprake van een drafmachine die loopt als een klok.

meer ▼

Dat zal de eigenaren van Twenty Five Stable deugd doen, want de groep van zo’n dertig eigenaren moest na het afscheid van hun toppers Hayo Oldeson en Mack the Butcher enige tijd wachten op nieuwe successen. Maar geduld heeft de eigenarengroep al vanaf het begin gehad.
De eerste aankoop van de voorloper van de vriendengroep (Faith X) was immers geen groot succes. Vervolgens besloot men de geweldige Hayo Oldeson te kopen, een belofte die echter het lieve sommetje van 50.000 toenmalige guldens – we schrijven begin jaren negentig – moest kosten. Om het geld bijeen te krijgen moest men een groep met de grootte van 25 man hebben. Met wat geduld van fokker Joop Dragt lukte dat, het werden er zelfs 27, en de naam Twenty Five Stable was geboren. Van die groep hadden zo’n tien leden nog nooit een draver van nabij gezien vóór hun investering.
Hayo Oldeson was natuurlijk een geweldige aankoop die triomfen vierde in klassieke koersen, 23 overwinningen boekte en zo’n 50.000 euro verdiende. Hij zou later ook als dekhengst actief zijn. De volgende aankoop van de stal was zo mogelijk een nog beter paard: Mack the Butcher die zelfs één van de favorieten was in de Derby, waarin hij met huistrainer Cees Kamminga vierde werd. Het paard werd gefokt door slager Jan de Vries uit Grou, die vanwege zijn professie de paarden van de achternaam Butcher voorzag. Ook Mack the Butcher zou veel verdienen voor de verstokte liefhebbers, die misschien nog wel het meeste genoten toen hun Mack in zijn nadagen op de grasbanen de zeges aaneen reeg. Het bood de groep tijdelijk zelfs de mogelijkheid meer dan twee dravers in bezit te hebben.
Vorig jaar bezat men slechts Vive la Liberte, die echter niet kon doorbreken. Met Valentino Star N heeft de groep bij wie vooral gezelligheid hoog in het vaandel staat mogelijk een nieuwe crack. Met een leeftijd van zes jaar en elf zeges op de teller is de ruin weliswaar te oud voor het verwezenlijken van klassieke dromen, maar dat staat bij de eigenaren toch al niet voorop. ‘Als we verliezen, hebben we ook een hoop na te praten’, is het credo. Amateur Joop Bolt mag zaterdag proberen te zorgen voor positieve napraat, hetgeen hem getuige zijn overwinning twee weken geleden wel is toevertrouwd. Hij won in een beperkt aantal starts al drie koersen.