POSTHUUM HULDEBLIJK AAN DIAMOND WAY?

De meest succesvolle dekhengst uit de historie van de Duitse drafsport, is overleden. Op 27-jarige leeftijd werd Diamond Way deze week levenloos in zijn box op het complex van de oud-Olympische kampioen Alwin Schockemöhle in Mühlen Oldenburg aangetroffen. Zaterdag zijn er op de baan van Wolvega nog zo’n tien kinderen van hem actief, daarnaast komen er in Friesland nog talloze kleinkinderen in de baan. Onder meer nakomelingen van zijn zonen Pink Diamond, Kaliman (zelf helaas ook al overleden) en Freiherr As.

Hommage aan tophengst [] Als actief koerspaard was Diamond Way zelf ook al een grootheid. Als driejarige won hij zo’n 600.000 euro. Opgeteld draafden zijn ongeveer 2500 kinderen reeds zestig miljoen euro bijeen! Vermoedelijk is hartfalen de oorzaak van de dood van de hengst, die al enige tijd slechts kunstmatig bevruchtte. Door de voorraad ingevroren sperma kan de hengst na zijn overlijden nog zo’n twee jaar voor dekdiensten worden ingezet.
Als tweejarige werd Diamond Way door de oud-kampioen Heinz Wevering reeds verkocht aan de ondernemer Heinz Hagemeister. Iets later werd Alwin Schockemöhle, die inmiddels van de springsport de overstap had gemaakt naar de draverfokkerij, mede-eigenaar van de latere dekhengst. Al als driejarige werd hij, in 1985, met een winsom van bijna 1,2 miljoen Mark de meest winnende Duitse draver ooit. Hij won de Derby, de GP Orsi Mangelli en het Europees Kampioenschap der Driejarigen.
In de fokkerij zou hij echter vooral onsterfelijk worden, met nakomelingen over de gehele wereld. Zijn successen zorgden ervoor dat zijn dekgeld tijdelijk opliep tot zo’n 6000 euro. Onder zijn kinderen bevinden zich meerdere Derbywinnaars, waarvan enkele in eigen land, maar ook in Italië. Van 1992 tot 2008 was hij zeventien maal het leidende vaderpaard in Duitsland, mondiaal gezien een unieke prestatie. Er waren jaren dat hij zo’n driehonderd merries per jaar dekte.
Ook in ons land boekten kinderen van hem klassiek succes. Paarden als Kaliman, Ohio Limburgia en Campo Express vinden we terug op de erelijsten. Een lijst waarop, gezien zijn enorme productie, ongetwijfeld ook diverse kleinkinderen in de toekomst nog een plek krijgen. Het zou best kunnen dat zaterdag meer dan de helft van de negen koersen wordt gewonnen door een draver met de naam van Diamond Way in zijn of haar pedigree. Het zou een mooie hommage zijn aan een paard dat van grote betekenis is geweest voor de drafsport.