YOUNG GIRL MACK IN DE GEEST VAN HAAR VADER

In het programma van zaterdag op de baan van Wolvega vallen ondanks de geringe inschrijvingen toch enkele paarden op. Zoals Young Girl Mack, de jonge stalcrack van de familie Van der Zwaan uit Ter Idzard. De merrie die vorig jaar regelmatig in de jaargangklassiekers te zien was, heeft haar juiste vorm te pakken, getuige de vier zeges in haar laatste vijf starts. Alleen in de Breeders Crown Merries (vijfde achter Yamira Limburgia) was ze niet op het hoogste schavot te vinden.

Hommage [] Ondanks haar dadendrang heeft de merrie amper drie mille verdiend, zodat ze nog altijd in een relatief licht veld van start kan gaan. Daarmee kan ze haar palmares van vijf overwinningen zeker nog uitbreiden. En dat is een hommage aan haar vader Noble Mack, die al vroeg na het begin van zijn loopbaan als dekhengst in Ter Idzard kwam te overlijden. Geen wonder ook dat Wil en Wilma van der Zwaan in de door Jan van der Wal uit het Friese Marum gefokte merrie één van hun troetelkinderen zien. Als tweede kind van Noble Mack mag ze immers de status van hun voormalige topdraver proberen te bevestigen.
Want Noble Mack was een in ons land misschien wel onderschatte draver, omdat een deel van zijn successen op afstand werden behaald: Italië en Duitsland. In zijn tweede start evenaarde de door Ab Zaman uit Heiloo gefokte hengst destijds het uit 1986 stammende record van de geweldige Action Skoatter (1.15,1) en werd ermee even de snelste driejarige hengst op vaderlandse bodem. Vervolgens toonde hij zijn klasse in meerdere Stakeskoersen en won hij de Sweepstakes Trials in Groningen. In de uiteindelijke Sweepstakes werd hij in handen van Peter Strooper derde achter Nepal Dan Boko, de latere nummer twee van de Derby van Nigel Stardust.
Later zou Noble Mack ook op de kortebaan een crack blijken. Zo schreef hij in zowel Stompwijk als Amsterdam-Noord met Cees Imming in de sulky een versie van het sprintwerk op zijn naam. We zullen nooit weten wat hij als dekhengst had kunnen betekenen voor de sport, omdat hij enkele jaren geleden na een fatale koliekaanval overleed. Voor de 56-jarige Wil van der Zwaan en echtgenote Wilma – de 44-jarige zet zich ook bijzonder in voor de ponykoersen in Wolvega – zijn kinderen als Young Girl Mack nog het tastbare bewijs van Noble Mack’s klasse. Het duo bestiert in hun woonplaats een bureau voor civieltechnische diensten.

meer ▼
Opvallend zijn er ook de ‘managementtrainingen’ die met behulp van duosulky’s achter dravers worden gegeven. Blijkbaar slaan die trainingen ook aan bij zoontje Daan, die gedurende de zomermaanden als een ware ondernemer langs de kant van de weg was te vinden. Vriezer in een bakfiets – met toestemming van de gemeente – en ijsjes verkopen…
Vaste rijder Kurt Roeges is ook zaterdag weer de stuurman achter Young Girl Mack, die normaliter haar vierde winst op rij boekt. De Belg is alweer langere tijd in Nederland actief na omzwervingen in Amerika, Italië en Frankrijk. Inmiddels is hij met vriendin Hilda Hofstra in Ureterp verantwoordelijk voor de training van meerdere dravers. Bij alle vijf zeges van Young Girl Mack zat hij als gastrijder in de kar. Zaterdag zijn in de derde koers twee paarden van zijn oud-werkgever Henk Hamming de voornaamste tegenstanders. Vampire L met Hamming zelf en Scot Noordlandia met diens rechterhand Niels Jongejans.