IS YELLOW EDEN BESTAND TEGEN OUDERE GARDE?

De laatste koers op de baan van Wolvega is zaterdagmiddag een bijzonder interessante. Niet in het minst vanwege de rentree van Derbydeelnemer Yellow Eden, die in augustus vierde werd in de belangrijkste koers voor driejarigen. De hengst neemt het nu voor de eerste keer op tegen de oudere garde. Een echte testcase voor de Duc du Bossis-zoon.

Opmerkelijke carrière [] Yellow Eden sloot het vorige jaar nog af met een geweldig huzarenstukje, door de Breeders Crown te winnen op de baan van Duindigt. Daarmee verbeterde hij zijn prestatie in die voor de fokkers belangrijke koers, want als tweejarige was hij al tweede geworden achter Yke Heikant. In 2008 schreef de hengst ook nog het Sprintkampioenschap op zijn naam, een beetje tegen de verwachting in van zijn vaste rijder Michael Schmid. De Duitser ziet in de draver eigenlijk meer een paard voor de wat langere afstand. Inmiddels bracht Yellow Eden met zijn klassieke prestaties zijn winsom ver voorbij de halve ton.
De prestaties van Yellow Eden zijn een geweldige opsteker voor fokker Jan van Marion, wiens fokproducten op de veilingen vaak voor hem tegenvallende prijzen opbrachten. Hoe bizar de ontwikkeling van Yellow Eden is, valt te lezen in de laatste uitgave van het fraaie magazine draaf. Van Marion nam de drachtige merrie Classy Valley over van Arnold Mollema uit Sonnega. Toen hij erachter kwam door welke hengst de merrie was gedekt, was hij aanvankelijk teleurgesteld. De Fransman Duc du Bossis had immers nog nauwelijks een reputatie en Van Marion vreesde een nieuwe veilingdeceptie. Onterecht, want uitgerekend Ger Visser – één van de belangrijkste eigenaren in ons land – viel voor het fraaie zwarte hengstje Yellow Eden. Een meevaller voor Van Marion als fokker, voor Mollema als hengstenhouder (de reputatie van Duc du Bossis krijgt een geweldige impuls) en naar nu blijkt ook voor investeerders Visser en zijn partner Jetse Steensma. Aan Yellow Eden nu te laten zien dat hij ook op langere termijn blijft presteren.
Door zijn dadendrang en gewonnen prijzengeld moet hij nu wel opboksen tegen paarden die reeds veel ouder zijn. En bovendien al het nodige hebben gepresteerd. Timeless Renka (Rob de Vlieger) is weer aardig op weg naar zijn vorm van de winter van 2005-2006, toen hij in Wolvega zeven keer op rij won. De Vlieger staat erom bekend zijn paarden tot op hoge leeftijd in vorm te houden, een teken van een behoedzame en weloverwogen aanpak. Her Way is ook aanwezig. Deze merrie wordt getraind door Maria Poort, de eerste vrouwelijke trainster in ons land ooit. Rijder is John de Leeuw, die met drie zeges tijdens de eerste koersweek van het jaar de meeste indruk maakte.
meer ▼

Arnold Mollema is in deze koers aanwezig met Ticket To Ride, een halfbroer van de topper Uncle Joe’s Jet. Ticket To Ride kwam nog maar zelden in ons land in actie, zijn laatste ‘Hollandse’ zege dateert alweer van 2005.
Ouderdomsdeken van het veld is de inmiddels elf jaar oude Patriot Meadow. De trouwe ruin wordt weer gereden door Luut Dooper, maar was er in 2003 al in belangrijke mate verantwoordelijk voor dat Ruud Pools met dank aan diverse succesvolle gastritjes zijn voorlopig laatste pikeurstitel veroverde.
Geen meeting in Wolvega zonder een Dragon-draver van Tjalco de Witte. In deze draverij geeft Seahawk Dragon acte de presence. De kleine hengst prefereert een hoog tempo en een bikkelharde koers, de strategie van rijder Age Posthumus zal daarop afgestemd zijn. Misschien kan Indecrottable dan van dat beulswerk profiteren. De Italiaanse hengst is in ons land nog ongeslagen en rijder Ruud Pools liet zich al vol lof uit over de kapitaal gefokte draver. Die belandde via de vermaarde Jos Verbeeck bij Jan van Dooyeweerd op stal. Kortom, een prachtige koers als afsluiter van een gedegen programma.