JACHT OP TITEL PARADEPAARD

ALKMAAR – Op de baan van Alkmaar wordt maandag een programma van acht koersen verreden. Misschien kunnen fokkers Ton de Wit (’t Zand) en vader Piet de Wit (Schagen) na Urania wederom op jacht naar de titel van Paradepaard. Maandag vertrekt immers de ook door dit duo gefokte Urana W. De met Annemiek Beekman in de vierde koers startende merrie is inmiddels eigendom van Gosse van der Veen uit Enkhuizen.
Het hart van de man die ooit zijn visgroothandel verkocht aan de Britse multinational Hazlewood zal de laatste weken open zijn gegaan. Van der Veen was in zijn jonge jaren meerdere malen schaatskampioen in zijn geboorteplaats op de kortebaan.
Ruim dertig jaar geleden stapte hij over naar de drafsport, toen hij in 1974 als amateurrijder aan de slag ging. Een jaar later won hij zijn eerste koers met Kwiek Volo en voegde daar voor wijlen Jan Hart uit Schellinkhout vervolgens talloze zeges aan toe met paarden als Katrien Axkit en – hoe toepasselijk voor de voormalige schaatser – Jaap Eden. Ook Important D was een dankbaar paard voor de man die zelfs in Boedapest en Palermo koersen won. Ooit leek hij zelfs de Gouden Zweep te gaan winnen met zijn door de Fries Aonne de Wrede gereden Nevada K, maar Robin Buitenzorg stak daar met Jan Wagenaar in 1981 nog net een stokje voor. Geen huldiging met Prins Bernhard dus voor de Westfries. De paarden die volgden in die editie van de Gouden Zweep gaven de zwaarte van die koers aan: Monty Buitenzorg, Pyreus Berkenhof en Nanouk: allemaal toppers in die jaren.
Van der Veen had na Nevada K nog wel meer goede paarden, waarvan Forever Kaminska vanwege zijn grote zegereeks de bekendste werd. Ook met de schimmel Gossiemijne en Wino Weber streed hij volop mee. Is Urana W de volgende topper?