GELD TE VERDIENEN OP DRAFBAAN WOLVEGA

WOLVEGA – Een week voordat de mooie meeting rond de klassieke Prijs der Giganten wordt verreden, valt er op de drafbaan van Wolvega ook al goed geld te verdienen. Zowel voor vierjarige hengsten en ruins als voor vier- en vijfjarige merries staat er een leuk gedoteerde Stakeskoers op het programma. De echte kanonnen blijven op stal, zij hebben dit jaar al te veel verdiend om mee te mogen doen. De tweede garnituur grijpt mogelijk zijn kans.

Boeiende Stakeskoersen [] Voor vierjarige hengsten en ruins valt zaterdagmiddag twee maal ruim 4500 euro op te halen. Paarden als Welmoed Landerye en Willem W Boko hebben te veel verdiend om hier mee te mogen doen, maar dat biedt andere paarden de kans nu toe te slaan. Wildkaiser Montana (Tom Kooyman) presteerde vooral in Duitsland opvallend en keert nu terug op de baan waar hij in 2006 als tweejarige zijn debuut ooit in winst omzette. Woody Boko (Robin Bakker) bleef in Wolvega zijn laatste drie starts ongeslagen en Winsome Bo Bo (John de Leeuw) weet wel raad met dit soort koersen. Hij won ooit al eens een vergelijkbare Stakeskoers, al was dat bij zijn vorige trainer. Met de vorm van de hengst is bij nieuwe leermeester Cees Hetteling ook niets mis en rijder John de Leeuw steekt eveneens in blakende vorm. De na een hakblessure ijzersterk teruggekeerde Wim Wielinga (Ruud Pools) is op zijn favoriete baan, net als stalgenoot Wico Toscana, eveneens een favoriet in dit negenkoppige veld.
De tweede versie is net zo sterk bezet met, in volgorde van startnummer, onder meer Wisconsin River (de nog zelden in de baan geweest zijnde halfbroer van Optimistic wordt gereden door Jeroen Engwerda), de nu de zwaardere tegenstand opzoekende Willem Zes HB (Mariska Huel) en de Italiaan Indecrottable. Deze verhuisde vanuit Italië, waar hij nog eigendom was van Jos Verbeeck, naar het entrainement van Jan van Dooyeweerd. Als hij zijn Italiaanse vorm kan benaderen, hij liep 1.13,9 in Milaan, is hij met Ruud Pools natuurlijk direct kansrijk. Warrior Victory (Frans van der Blonk) en Wouter Roodnoot (Jos Oorthuijsen) komen met puike prestaties, maar vestigden die niet op deze baan.
In de Stakeskoers voor vier- en vijfjarige merries ligt meer dan zevenduizend euro klaar voor de vijf prijswinnaars. Cees de Leeuw komt vanuit Frankrijk over met Wish You Where Here, een draver die in Duitsland aan de lopende band goede resultaten neerzet, maar in ons land nog nauwelijks een stuiver verdiende. De merrie stamt uit een geweldige moederlijn die grotendeels werd gefokt door de Overbergse familie Glimmerveen. Grootmoeder Astrid Marian was zelfs één van de eerste merries die onder de 1.15 wist te duiken. meer ▼
Hugo Langeweg Jr komt hier aan het vertrek met Wishful Starlake, die het met drie zeges op rij vooral goed deed in Alkmaar. Op deze baan startte ze nooit eerder, maar in Groningen wist ze ook al te winnen. De stal van Carel Roodenrijs stuurt vanuit Zuid-Holland met Vintage ook een kandidaat naar Friesland. De merrie wordt gesteund door Ruud Pools, die met zijn vele Duitse optredens de laatste maand een drukke agenda heeft.
Naast deze Stakesdraverijen komen er meer opvallende dravers aan de start. In de openingskoers vertrekt Leanne di Quattro, een Italiaanse merrie die in twee koersen met rijder Ruud Pools nog niet werd geklopt. Moeder Jade Groenhof bracht eerder al uitstekende paarden als Tiara Groenhof en Vioxx SR. Een koers later is Verde Landerije (Siem Hartman) een andere opvallende naam. De ruin was onlangs in Zweden een opvallende winnaar. Eigenaar Joop Schouten zal ook nu de eventuele huldiging weer geroutineerd ondergaan als de kleinzoon van Derbywinnares Elionora Oldeson eventueel mocht winnen. Als oud-ceremoniemeester van de Westfriese Folklore is de 'makelaar in ruste' wat commotie wel gewend. Overigens komt er naast Leanne di Quattro later op de middag nog een Italiaanse seriewinnares aan de start: Light my fire Bi. De laatste vijf starts werd de merrie die wordt gereden door Hugo Langeweg jr niet meer geklopt. Haar erelijst is degelijk: zeven zeges en twee tweede plaatsen in negen starts, dat moet in de vijfde koers een passend vervolg krijgen.
Kurt Roeges traint met partner Hilda Hofstra zo'n acht dravers in Ureterp, waar Yim Wielinga er één van is. De zoon van de geweldige merrie Kim Wielinga is de meest ervarene in een veld nieuwkomers. Misschien kan hij zijn eerste winst boeken. Een ander trainersduo (Rosalie Janssen en Luit de Vries uit Een) heeft in de vierde draverij met Wladimir een kanspaard. De ruin die al drie keer won prefereert misschien alleen iets kortere afstand dan de 2100 meter van zaterdag. Concurrent Wishmelucktoday won over deze afstand hier al eens eerder met John de Leeuw. Ze zette toen haar record neer van 1.16,8 en met een herhaling van die tijd zal ze hier beslist weer hoge ogen gooien.
De favoriet voor de zevende koers is ook niet moeilijk te vinden. Dante de Linde won acht van zijn elf starts voor eigenaar Karst Zwarteveen. Enige voorbehoud is dat de nooit buiten het trio eindigende ruin nu terugkeert na zeven maanden afwezigheid. Zijn vorm is daarmee een vraagteken, maar André Bakker zal zeker een rol van betekenis spelen in deze draverij waarin zijn werkgever Jeroen Engwerda met stalgenote Update Groenhof vertrekt. Bakker heeft in de negende koers met Volga River een nog ongeslagen paard voor de kar. De merrie kwam drie keer in de baan en won al haar koersen met overtuiging. Ze mag het nu met een bandenstart proberen, al zal dat voor de dochter van Yankee Mustang – die opvallende nakomelingen brengt in Duitsland en Zweden – geen probleem zijn.