STARFIGHTER LM BEZIENSWAARDIGHEID IN ALKMAAR

koersen 27 oktober 2008

ALKMAAR – Het is niet voor de eerste maal dat hij er actief is, maar natuurlijk is de mogelijke komst van een topper als Starfighter LM een bezienswaardigheid op zich in Alkmaar. De hengst komt in actie in een nummer met onder meer ook deelname van good old Pacific Valley en Swiebertje Kes, de ruin die dit jaar al liefst dertien maal wist te winnen! De meeste keren was dat in een montékoers 'onder het zadel', maar hij is ook voor de kar nog altijd een kordate tegenstander voor Starfighter LM.

Starfighter LM is natuurlijk een paard met een grote naam in ons land, maar ook in Frankrijk wist hij te winnen en de afgelopen winter was hij eveneens succesvol in Italië. In ons land won hij drie keer op rij de Van Wickevoort Crommelin Memoriaal, een prestatie waarmee hij de erelijst van Piet Strooper's Roland evenaarde. Ook grote koersen als het Gouden Paard en zelfs de Grote Prijs der Lage Landen prijken op zijn palmares. In Alkmaar won hij twee keer de Jan Hoejenbos Memoriaal, een koers ter nagedachtenis aan de markante trainer die jarenlang in Lynden werkzaam was. Beide keren vertrok Starfighter LM als de grote favoriet over dezelfde afstand als waarover hij maandag van start mag gaan, 2770 meter.
Met de deelname van Pacific Valley staat er een echte Alkmaar-topper in hetzelfde band. De ruin won vaker in de kaasstad dan hij er verloor en op zijn conduitestaat prijkt onder meer de Jan Leering Memoriaal, een hommage aan de man die jarenlang de horeca in Alkmaar voor zijn rekening nam. Swiebertje Kes behoeft nauwelijks enige introductie: de laatste nederlaag van de ruin in Alkmaar ligt al ver achter ons. Laatst vestigde hij zelfs een baanrecord onder het zadel.
Met elf koersen is het programma in Alkmaar lekker gevuld en gelukkig zijn de koersen ook over het algemeen goed bezet. In de openingskoers maakt kortebaner Vien H haar rentree op de langebaan. De merrie won vier kortebanen in haar loopbaan, zoals dit jaar nog de ouverture in Assendelft. Ze zette laatst een opvallende tijd neer in een kwalificatie en haar verrichtingen zullen met argusogen worden gevolgd. Ze wordt enkele dagen later namelijk geveild tijdens een Unitrot Mix-veiling. In de vierde koers zien we trouwens nog een nieuwe kortebaancrack met Willie Luciano. De pupil van Gerard de Ruijter (73 jaar) uit Akersloot kwam dit jaar twee keer in actie in het sprintwerk. De merrie werd eerste in Schagen en tweede in de afsluitende sessie te 't Zand. Op de langebaan kon ze nog niet winnen, maar ze toonde zeker wel aanleg en misschien kan ze – als ze de kop krijgt – doorzetten tot aan de meet.
Er zijn meerdere opvallende deelnemers zondag. In de montédraverij gaat Viking Furniture met Angelique de Heer normaliter zijn negende seizoenzege boeken. Al maakte de Belgische Ringo onlangs tijdens een 'werkje' een veelbelovende indruk onder het zadel. Met kampioene Susan Wiedijk mag ze niet zomaar worden vergeten.
Yke Starlake was begin augustus zelfs een deelnemer in de Derny Y, maar hij kon zijn rol van outsider door een fout niet waarmaken. Vervolgens viel de ruin van de familie De Groot en amateurrijder Martijn Gruppen wat tegen, maar in vijfde koers zijn er kansen. Met Yvory Queen (Matthijs Vergay) en vooral Vip van Jip (Martin Blankendaal) zijn er echter kapers op de kust. 'Vip' won inmiddels twee keer op rij met de slager uit Warmenhuizen, die na zijn eerste succes meteen maar een aandeeltje in het paard van Waarlander Jan Beemsterboer nam. De laatste winst was imponerend, ze sloeg voortdurend alle aanvallen af en verbeterde haar record met seconden! De tweede koers voor de amateurs belooft een boeiend duel tussen de baanspecialisten Scott O'Hara (Hiltje Tjalsma) en Roy Burgerheide met Wim Brouwer. Laatstgenoemde ruin is het huidige Paradepaard van Alkmaar en heeft nog een kleine kans op prolongatie van zijn titel. Bijna-koploper in het klassement Verona Heikant (Hugo Langeweg Jr) is overigens ook aanwezig. Zij start in de negende koers van de dag tegen Vincent Speed On. Die wordt gereden door Niels Jongejans, die ondanks zijn dertigste winst afgelopen week met Vasco in Duitsland hier nog het voordeel van zijn leerlingenstatus heeft. Ook met Wishful Starlake (voorlaatste draverij) heeft Langeweg Jr een kanspaard, terwijl in de afsluitende koers liefst elf combinaties vertrekken. Gaat Meiert Schouten met zijn drafmachine Wirona weer op herhaling en belanden de bloemen in het vissersdorpje Den Oever?
Nog één opvallende Alkmaar-ganger: Wild Bear (zesde koers) was deelnemer aan het Kampioenschap der Vierjarigen, waarin de hengst verdienstelijk opereerde. Hier moet hij het veld – ondanks de aanwezigheid van snelstarter Seth – in handen van Robbin Bot zijn wil op kunnen leggen.
De eerste koers is maandag om 18.20 uur. De jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.