OP ZOEK NAAR RECORDREEKS OP DUINDIGT

Voor de draf- en renbaan Duindigt is met het oog op de verre toekomst niet veel zeker, maar wel dat er komende zondag negen koersen worden verreden. Slechts één keer komen er volbloeds in de baan (voor de Sprinters-prijs), acht maal gaan de dravers het publiek vermaken. Seriewinnaar Victory My Way is normaliter één van hen.

Op jacht naar de zeventiende [] Victory My Way is nog altijd in de strijd om het record van Simmie Rider aan te pakken: laatstgenoemde won direct na zijn debuut zeventien starts op rij, zelfs bij zijn afsluitende zeges in ons land van die serie (Gouden Zweep, Hodij Stayersprijs) bleek hij onklopbaar. Dat hij in Frankrijk vervolgens tweede werd, was hem natuurlijk vergeven. Victory My Way heeft inmiddels zestien zeges op rij, maar heeft die in koersen van wat minder allooi behaald. Dat hij ondanks zijn zestien overwinningen pas twaalf mille heeft verdiend, zegt natuurlijk ook al iets over de koersen waarin hij aantrad. Maar: record is record, en in dit veld heeft hij op papier niet veel te vrezen. Alleen, hoe is de vorm, nadat hij onlangs werd geschrapt?
Toppers en subtoppers vinden we in de zevende koers, waarin Vriend Vryenesse (Tom Kooyman), Sir Groenhof (Jos Oorthuijsen) en Sunzi November (Hugo Langeweg Jr) aan de start komen. Met drie paarden van Tom Kooyman (Reine Vryenesse, Vriend Vryenesse en Sir Groenhof) kan die stal het koersverloop mogelijk bepalen. Sunzi November is in deze stayerskoers de benjamin en heeft eigenlijk alleen in Frankrijk ervaring opgedaan met de afstand van ruim 2600 meter. Op pure klasse oogt hij goed genoeg, al werd ook deze hengst laatst verrassend geklopt. Rijder Hugo Langeweg Jr lijkt van de achtste koers minder omhaal te hoeven maken. De Italiaanse Mara di Quattro is pas twee jaar oud, maar de merrie zou zelfs voor veel oudere paarden een zware kluif zijn. Laat staan voor haar leeftijdgenoten van zondag. Met Trotaholic Jet kan Langeweg jr vervolgens in de negende en laatste koers een dubbelslag slaan.
Net als in Wolvega een dag eerder staan er ook op Duindigt geen pure klassiekers op het programma. De namen van de paarden waarnaar de koers vernoemd zijn, doen dat trouwens wel vermoeden. Freddy Scott V, naamgever van de eerste koers, won bijvoorbeeld in 1942 en 1943 de Van Wickevoort Crommelin Memoriaal. Deze koers werd in 1942 ingesteld ter herdenking aan de grondlegger van de vaderlandse fokkerij. Deze klassieker staat binnenkort weer op het programma. In deze openingsdraverij is Exciting King met John de Leeuw op papier de snelste. De ruin van oud-profbokser Bas van Duivenbode won een week geleden nog in een rappe tijd. meer ▼
Hij moet wel de strijd aangaan met twee Langeweg-troeven: de voortreffelijke Yellow Shadow S (met Hugo jr) en de wisselvallige Ygor Victory met Langeweg sr. Junior heeft in de derde koers trouwens de favoriete voor de kar met de nog ongeslagen White Rose. Deze draverij is vernoemd naar Hanover's Pete en dat is in tegenstelling tot wat je zou denken geen hengst, maar een merrie. Ze werd geboren in 1940 en tot haar verre nakomelingen behoort onder meer de bekende draverhengst Donderstraal.
Zoon van David Guy was één van de snelste paarden uit de destijds in 1932 geboren jaargang, hoewel er toen nog maar weinig dravers werden geboren. In de naar hem vernoemde koers vertrekken nog lang geen jaargangtoppers. Yor de Landerije (Piet Solleveld) is natuurlijk wel uitstekend gefokt. Moeder Jenni Buitenzorg bracht voor de aan zijn herstel werkende fokker Durk Klopstra al meerdere goede koerspaarden. Misschien zit er in dit veldje beginners een eerste overwinning in.
De amateurrijders nemen de vijfde koers voor hun rekening. Hierin maakt Scott O'Hara met Hiltje Tjalsma zijn heroptreden. Het verhaal van de ruin is er een uit een sprookjesboek: nauwelijks de haver kunnen verdienen, daarna anderhalf jaar rustig in een manege zijn rondjes draaiende en vervolgens voor eigenaar Ruud van Buren van de ene naar de andere winst snellende. De Purmerender was er maar wat trots op. Nadat de prestaties wat minder werden, mocht hij even genieten van een kleine adempauze. Is hij meteen bestand tegen Scarlett Nevele met thuisrijder Robert Paardekooper? Een combinatie immers die op deze baan eveneens een reputatie heeft.
De volbloeds komen in actie in de DRN Sprintersprijs, niet te verwarren met de klassieke Grote Sprintersprijs. Naast de bekende namen – onder meer good old First D – onder de dravers zien we ook bij de jockeys opvallend participanten. Toon van den Troost uit België komt met Ask the Clerk. De Vlaming was in eigen land jarenlang één van de meest talentvolle endurance-rijders en kwam zelfs in Bahrein in die discipline in actie tijdens een Junioren-WK.