OPWARMER VOOR MOOIE WOLVEGA-KOERSEN

De Friese drafbaan van Wolvega beleeft zaterdag een koersmiddag van acht draverijen. De paarden worden inmiddels klaargestoomd voor drie grote meetings die hun prettig ogende schaduwen vooruit werpen. Op 25 oktober is er de Productendraverij, vervolgens op 1 november de traditionele Van der Wiel Dag, twee weken later staat de Prijs der Giganten op het programma. Deze week is het programma aanzienlijk bescheidener.

Zusje van Derbywinnaar [] Toch valt er genoeg te beleven op de baan, want omdat er vooral jonge onervaren dravers aan de start verschijnen, is de kans op een hoge uitbetaling op een weddenschapje aanwezig. Bovendien zijn deze dravers misschien wel de toppers van de toekomst. Kurt Roeges treedt bijvoorbeeld aan in de openingskoers. De Belgische rijder heeft Eau Rouge onlangs gekwalificeerd in een mooie tijd. De hengst is het eerste kind van de Duitse merrie Honey November dat daadwerkelijk de baan haalt. De eerste nazaten werden vernoemd naar grote volbloeds als Shergar (die zelfs werd ontvoerd en nooit meer werd gevonden) en Sindarr. De laatste was winnaar van onder meer de Epson Derby en de Arc de Triomphe, maar tot dergelijke prestaties als hun naamgenoten kwamen ze dus allerminst. Eau Rouge is overigens eveneens een volbloed.
In de tweede koers keert What a Sunday terug van een geslaagde missie op de grasbanen. Daar wist het zusje van Derbywinnaar Rise and Shine zich uitstekend te weren, met zeges in Emmeloord en Joure. Met Jos van Koolwijk probeert ze het nu vanuit het tweede band op een baan waar ze nog weinig succes kende tot dusverre.
Een koers later maakt Yamina Limburgia haar opwachting. De merrie speelde door een galoppade geen rol van betekenis in de Merrie Derby, maar in dit aan elkaar gewaagde veld zou ze best eens haar eerste zege kunnen boeken. Eigenaar Peter Aleman kende eerder deze week al een mooi succes, nadat zijn paard Apella Cane zich kroonde tot kortebaner van het jaar 2008.
In de vijfde koers komen paarden achter de startauto die nog niet al te vaak hebben gewonnen. Twee dravers van pure liefhebbers zijn met vier zeges het meest succesvol: de eerste is Sugar Melon van Frans Wildhagen, die wordt gereden door zoon Chiel Wildhagen. Laatstgenoemde heeft zich op karakter een plek verworven binnen de sport na veel gezondheidsproblemen. Jaap Zeeman uit Callantsoog is de tweede liefhebber pur sang die een paard naar Wolvega stuurt. Ulco Z zal nog heel wat meer moeten winnen om de herinnering aan Zeeman's succespaard Zeeboy Z hoog te houden. meer ▼
Een koers later mag Wilt Princehof (Cees Wortel) op jacht naar zijn eerste bos bloemen. De ruin was al heel vaak bij die eerste winst, eindigde ook meestal heel kort achter de winnaar, maar steeds lukte het net niet. De in vorm zijnde Dion Tesselaar heeft met Yildirim Lion eveneens een favoriet voor de kar staan.
De voorlaatste koers is – eerlijk is eerlijk – kwantitatief matig bezet, maar er staan wel degelijk goede paarden aan de start. De merrie Utah Alki is er zo een. Ze won zeven van haar laatste negen starts en neemt normaliter hier snel de kop. Dat heeft ze te danken aan haar startsnelheid, waarmee ze in 2006 van de ene naar de andere kortebaanwinst soleerde. In Voorschoten, Santpoort, Heemskerk, Lisse en Hillegom bleek ze destijds niet te beschieten voor de concurrentie. In de afsluitende draverij vertrekt de Italiaanse hengst Inalco als een geduchte zegekandidaat. Wie in Milaan kan winnen, kan dat ook in Wolvega en dat bewees de troef van Arnold Mollema in Wolvega al drie maal in snelle tijden. Begin dit jaar kwam hij over naar ons land.
De amateurs verschijnen in de vierde koers aan de start. Ook hier een mooi veld met seriewinnaars als Victory Hollow A (Willem Brouwer), Winston de Frise (Leonie Kalis), Wirona met Ewout Schouten en goede paarden als Wim Wielinga (Hilda Hofstra) en VIP Fortuna met Annemiek Beekman. Met name Wim Wielinga treft hier minder zware tegenstand dan hij recentelijk gewend was. Hij werd twee keer geklopt door de Italiaanse Light my fire Bi, één keer door Derbywinnaar Willem W Boko en onlangs in het Kampioenschap der Vierjarigen door Welmoed Landerye. Dit keer is de tegenstand net niet van dát kaliber voor de hengst, die indertijd via zwemtrainingen van een vervelende hakblessure genas.