ALKMAAR BIEDT MAANDAG PROGRAMMA VAN NEGEN KOERSEN

koersen 21 juli 2008

ALKMAAR – Op de Alkmaarse drafbaan worden komende maandag negen draverijen verreden. Dat is er één minder dan doorgaans het geval is, maar dat heeft alles te maken met de drukke kalender. Zo wordt maandag in Stompwijk ook nog een kortebaan afgewerkt en gaan de grasbaanspecialisten woensdagmiddag de strijd met elkaar aan in Emmeloord. Dat is een baan waar ook meerdere paarden actief zijn die we normaal in Alkmaar achter de startauto aantreffen.

Een echt hoofdnummer is er niet, maar in de zevende koers treden wel enkele nationale subtoppers plus gekende Alkmaar-cracks, zoals oud-Paradepaard Orsini Dragon aan. De fraaie steekloper Piccolino S (Ruud Pools), de voortdurend in topkoersen opererende Sir Groenhof (Tom Kooyman) en de trouwe Roesjha Dear met Hubert Schoonhoven zijn hier paarden om rekening mee te houden. De Nijeberkoper gaat er zelfs vanuit dat de hengst hier gaat winnen. De draver van Henk Hofstra uit Hoornsterzwaag kwam al een tijd niet meer op het ovaaltje in actie, maar zette zijn laatste optreden op deze baan nog wel in winst om.
Omdat de professionele pikeurs ook op de kortebaan van Stompwijk actief zijn, krijgen de amateurs in de eerste koersen vrij baan. Zodoende kunnen de cracks van het spurtwerk bijtijds in de kaasstad zijn voor hún ritjes. In de openingskoers brengt John Maurix uit Ylst zijn Warango Meadow naar Alkmaar, een locatie waar hij nog maar weinig actief was. Maar vorig jaar won hij hier al in handen van Luut Dooper, de trainer die destijds de ruin bij een veiling kocht voor net 400 euro. Dat hij vervolgens tien procent van zijn starts tot dusverre in winst omzette, valt dus in de categorie meevaller. Lokale favorieten als Wessel Dennehof (van Heemskerker Denneman) en de vorige week na behandeling van een 'paardeninternist' winnende Wesley W van Hensbroeker Piet Vlaar zullen samen met Wendy Wielinga ongetwijfeld voor boeiend weerwerk zorgen.
Laatstgenoemde wordt gereden door Hiltje Tjalsma, die in de tweede koers (ook nog voorbehouden aan de liefhebbers onder de pikeurs) start achter Timeless Renka. Dat To The Point van de Zandvoortse Annemiek Beekman de voorkeur heeft gekregen boven de ook meestal door haar gereden Syrene Promise (nu met Mariska Middelweerd) zal voor de wedders mogelijk eveneens een vingerwijzing zijn. To the Point won bij zijn vorige trainer al eens bij een van zijn zeldzame optredens op deze baan, die hem dus zeker ligt.
Rond de klok van zeven uur wordt verwacht dat de Stompwijk-deelnemers wel weer present zijn in Alkmaar. Ze openen met een koers in de beginnersklasse, waarbij Luut Dooper aantreedt met Yuni de Linde, die mogelijk in de voetsporen kan treden van haar Duitse broer Dante de Linde, die destijds zijn loopbaan imponerend begon. Yuni de Linde maakte reeds wat foutjes, maar toonde aan de andere kant ook veel snelheid.
Hugo Langeweg jr waagt zich niet aan de kortebaan. Hij zal dus zeker op tijd zijn om in de vierde koers Wishful Starlake naar de winst te voeren. De merrie won laatst in Groningen en kan een vervolg geven aan de successen die de dravers van de Starnmeerse familie De Groot vorige week behaalden, toen twee Starlake-paarden naar de winst snelden. Later rijdt de Schagerbrugger met Urania van Zandtemer Ton de Wit opnieuw een zegekandidaat. De merrie opende ooit haar loopbaan met drie zeges op rij, maar wacht nu alweer een jaar op nieuw succes. In dit veld zijn er voldoende mogelijkheden.
Uiteraard kunnen de twee Johanna's Hof kwartetkoersen weer lucratief zijn voor de wedders. Dat is zeker bij de eerste editie van de dag het geval. Via elf A deed het bij Ad Suykerbuyk in zijn eerste optredens dermate goed, dat de soms wat weerbarstige ruin van vader en dochter Timmer uit Heemskerk hier opnieuw kansen heeft. De koers staat vol met paarden die nogal makkelijk een foutje maken, zodat verrassingen niet uitgesloten zijn. Misschien kan de 77 lentes tellende Pieter-Jan Huizinga als rijder verrassen met zijn Venta, die laatst op deze baan indruk maakte. Ook de laatste koers wordt als kwartetdraverij verreden. Verona Heikant zou na een serie goede klasseringen weer eens kunnen winnen op Alkmaarse bodem. De merrie heeft nationaal kampioen Hugo Langeweg jr achter zich in de sulky zitten en treft een voordeligere startpositie dan haar belangrijkste concurrenten.
In de voorlaatste koers trekken drie zegekandidaten de aandacht: Vaudeville K (Hugo Langeweg jr), Wervelstorm C (Rick Ebbinge) en Viduka Boko, die met Ruud Pools voor de eerste maal in actie komt op de Alkmaarse piste. De ruin haalde op grotere banen als Wolvega en Duindigt al meerdere mooie zeges.