WEDDENOPPAARDEN TROFEE VERDER OP DUINDIGT

Op de Wassenaarse baan van Duindigt wordt zondag een programma van tien koersen afgewerkt, waarbij na de Derby voor volbloeds-meeting van een week eerder, de dravers dit keer domineren. Hoogtepunt is een nieuwe aflevering in de voorselectie van de strijd om de Weddenoppaarden Trofee, met deelname van enkele paarden uit de topklasse.

Weddenoppaarden Trofee [] De Weddenoppaarden Trofee wordt afgewerkt over diverse series, waarna de beste paarden zich kwalificeren voor de finale die mooi gedoteerd is. De cyclus is vooral ingesteld om goede paarden, waarvoor het moeilijk koersen vinden is, aan de start te krijgen. Daarin slaagt men uitstekend, want ook zondag staan er grootverdieners aan de start. Unbounded River komt met Ruud Pools in actie na een aantal gedeeltelijk geslaagde montékoersen in Frankrijk en ook Johan is van de partij. De elf jaar oude ruin rekende in de Grote Prijs der Lage Landen af met het vooroordeel dat hij afgeschreven zou zijn. Een vijfde plaats achter Antzinthepantz was boven verwachting. Als de ruin die lijn met Tom Kooyman doortrekt, valt er nog wat moois te verwachten van hem. Verder is er de rentree van Terminator, die voor eigenaartrainer Kees van Eijk vorig jaar de titel Duindigt-paard van het Jaar verdiende en weer door John de Leeuw wordt gereden. Uiteraard zijn ook Titus Renka (Jeroen Engwerda) en Venividivici Joe (Hugo Langeweg jr) paarden die bovenmodaal acteren. Een boeiende afsluiter die een bezoek aan Duindigt op zich al de moeite waard maakt!
Trotaholic Jet kan zich in de openingsdraverij op de kleinere Nootdorp-piste revancheren voor een minder laatste optreden. Daarvoor was de mede door oud-renamatrice Milou Korving getrainde hengst al twee keer succesvol, onder meer op deze baan. Misschien kan Gentle verrassen. De Tsjech die dit jaar naar ons land verhuisde, won maandag weliswaar in Alkmaar in een knappe tijd, maar net als de vorige keren was de draf nog niet altijd voorbeeldig. Aan Rob van Toor de moeilijke taak de gangen 'er onder' te houden.
Uiteraard zijn ook de amateurrijders weer present. Kampioen Fred Handelaar mag weer plaatsnemen achter de rug van Warwick R, die als zoon van Gidde Palema en de voormalige Gouden Zweep-winnares Koko Dijkhoeve natuurlijk een droomafstamming heeft. De ruin werd na zijn overstap naar het entrainement van Jan van Dooyeweerd slechts geklopt door Yellow Moon, een paard dat door haar eigenaren kansen wordt toegedicht in de Merrie Derby. Dat was dus allerminst een nederlaag waar Warwick R zich voor hoefde te schamen.

Trainer Van Dooyeweerd zou zelfs een dubbelslag voor eigenaar Jaap van Rijn kunnen slaan, wanneer hij zelf in de derde koers Ygor Victory naar de bloemen zou sturen in een koers waarin vader Hugo Langeweg (Yarban Starlake) en zoon Hugo jr (met nieuwkomer op stal Ybanos) zijn voornaamste concurrenten zijn. In ieder geval heeft junior een koers later vermoedelijk wel de favoriet voor de kar met Voltreffer. De ruin van Arend-Jan Harmsen won inmiddels vijf keer op rij, onder meer in een amateurinterland tegen België. De in Duitsland sterk optredende Verde Landerije (Siem Hartman) oogt als zijn zwaarste opponent.
In de vijfde koers, vernoemd naar de fenomenale wereldrecordhouder Greyhound die als schimmel een onuitwisbare indruk achterliet, rijdt Fred Handelaar wederom een zegekandidaat. De Heerenvener zit achter de rug van Oh Boy, die hier als gewezen seriewinnaar natuurlijk het te kloppen paard is. In het veld treft WK-ganger Handelaar ook Jan Onrust, nog altijd de enige Nederlandse pikeur die ooit wereldkampioen werd. Hij deed dat door in 1980 met het paard Nino een sensationele zege te boeken. Kan hij dat met Umberto ook?
In de zevende koers treden jonge talenten aan, zoals een vol broertje van de klassieke draver Tycho of Pass: Ygor of Pass. De ruin kwalificeerde in een knappe tijd met Ruud Pools. Vervolgens komt een koers later leeftijdgenote Abani W in actie. Is de merrie goed genoeg om straks met Hugo Langeweg jr in de Duitse klassiekers een rol van betekenis te spelen? Ze krijgt in ieder geval een mooie testcase met de snelle Lars Charming en het Kooyman-duo Reine Vryenesse en vooral Vriend Vryenesse als opponenten. Ygor of Pass is trouwens niet de enige draver met klassieke genen die aan de start komt zondag. In de voorlaatste draverij start een halfbroertje van Uriah Boko, de driejarige Yersin Boko van Henk Schavemaker die met You've got mail dit jaar een Derbykandidaat heeft. Frans van der Blonk gaat na enkele verdienstelijke optredens met Yersin Boko op jacht naar zijn eerste winst.
De enige ren van de dag is als zesde koers gepland. Een beperkt aantal amateurjockeys gaat de strijd aan met volbloeds die de laatste tijd niet in de winnaarsring werden gezien. Een moeilijk te voorspellen ren derhalve.