MINIKOERSEN PLUS TIEN DRAVERIJEN IN ALKMAAR

koersen 14 juli 2008

ALKMAAR – De maandagse koersavond in Alkmaar bestaat uit tien koersen. Daarnaast worden er ook weer minidraverijen verreden. Voor vakantievierend Noord-Holland een mooie vrijetijdsbesteding dus, hoewel in de maanden juli en augustus ook vele Duitse kustgangers de koersen in de kaasstad met een bezoekje vereren.

Alkmaar moet het doorgaans – de 'klassieke dagen' uitgezonderd – veelal stellen zonder de echte topdravers, maar dat doet aan de spanning van de koersen niets af. Vaak zijn de aankomsten ondanks de niet al te brede baan bijzonder spannend en zorgen ze voor veel spektakel.
Dat was bijvoorbeeld laatst het geval bij de montédraverij, die gewonnen werd door Rih Frisia. Rijdster Diana Palte uit Soest, al enkele jaren werkzaam voor Fred de Zoete, kwam aanvankelijk als derde over de meet, maar zag de tweede aankomende door 'het stek' gaan en de winnaar wegens hinder teruggesteld worden. Het betekende de eerste winst voor Palte, die natuurlijk graag wil aantonen dat dit niet alleen te danken was aan factoren waar zij part nog deel aan had. Ze krijgt in de montékoers van maandag de kans dat te laten zien, al stuit ze nu wederom op de vorige keer uitgeschakelde Shanity Fibber met Angeline Batist. Interessante deelnemers zijn verder Vechtjas met de Schagense Lianne van Vegten, Osman Somolli met de veelvoudig kampioene Angelique de Heer, de vorige keer lang kansrijke Teunie Boszorg met Susan Wiedijk en de schimmel Romeo Beemd. De negen jaar oude draver is thuis in alle disciplines en staat al op 25 zeges, een bovenmodaal aantal. Het zou echter verbazingwekkend zijn als hij ook dit métier ineens blijkt te beheersen.
De favoriet in de openingskoers is niet moeilijk te vinden. Yke Starlake deed het heel behoorlijk tegen jaargangtoppers en moest vervolgens even aan de zijkant toekijken. Zijn rentree is volgens een wel vaker door Hugo Langeweg beproefd recept, langzaam brengen via koersen in Alkmaar. In dit veld heeft de hengst van de Alkmaarse familie De Groot nauwelijks iets te vrezen, al kwalificeerde Wise Girl zich hier met Wim van der Mespel verbazingwekkend rap. Veel sympathie zal er uitgaan naar Wondergirl Z van Callantsoger Jaap Zeeman. Niet alleen is de eigenaartrainer populair bij het publiek rond het ovaaltje, dat geldt zeker voor zijn dorpsgenoot Chiel Wildhagen. De zoon van oud-proftrainer Frans Wildhagen heeft hard moeten knokken voor zijn status binnen de sport vanwege zijn fysieke problemen. Ondanks zijn meerdaagse bezoeken aan het ziekenhuis voor nierdialyse heeft hij zich na meerdere terugslagen steeds weer teruggeknokt, hetgeen binnen zijn omgeving en binnen de sport diep respect heeft afgedwongen. Dat hij in 2005 in Emmeloord zijn eerste koers met Rianne Prinzes won, is slechts een marginale zege vergeleken met de problemen die hij later diende te overwinnen.
Er zouden maandag wel eens meer Callantoger zeges kunnen volgen, want ook Wishbonechaperal ontwikkelt zich met Cees Imming uitstekend. In de vierde koers heeft de mede door Enkhuizer Gosse van der Veen getrainde draver goede kansen. In de zesde koers start Vicky Chaperal, een halfzusje van Wishbonechaperal. De merrie staat tegenwoordig bij eigenaartrainer Jacobs, die na lange tijd zijn rentree maakte in de sport. Het paard werd door Tom Kooyman recentelijk meteen naar de winst gevoerd. “Ik had haar al eerder zelf in training gehad, maar ik was verrast te zien hoe goed de merrie nu was”, aldus Kooyman na die zege. De Limmer heeft in de afsluitende draverij met Quick Du Vivier een nieuwe kandidaat. De Duitse hengst was ooit zelfs een kanshebber voor Derbydeelname bij onze oosterburen, hetgeen zijn debuut in Alkmaar toch wel bijzonder maakt. Met seriewinnares Whitelips Mari, leidster in de strijd om titel van Paradepaard, en de in vorm rakende Urania zijn er echter ook hier tegenstanders van formaat.
De eerste kwartetkoers, altijd lucratief voor de mensen die een 'wedje' willen wagen, brengt elf amateurs aan de start. Bestuurslid Fred de Zoete rijgt momenteel de zeges aaneen en heeft hier met Vos van Camstra een nieuwe zegekandidaat. Top Class Fortuna (met Loosdrechter Willem Goedhart) is echter het paard in vorm. Dicky Hof koerst de laatste tijd uiterst ongelukkig, maar aan die periode zou met Veronie Wollem best een einde kunnen komen. Ook in de tweede koers voor de amateurs heeft Goedhart met Vantheman een favoriet voor de kar. De startpositie aan de reling is echter niet makkelijk en de ruin moet zich nog maar bewijzen op deze voor hem vreemde baan.
Het nummer voor de subtop brengt de uit Zweden teruggekeerde Radja Jet aan de start. De ruin verhuisde even met eigenaar Thijs de Jong mee naar het noorden en maakte in Wolvega reeds een geslaagde rentree. Hij treft Vlam van de Leye met Siem Hartman, wiens stal momenteel in uitstekende vorm steekt, getuige onder meer een zege in Dinslaken eerder deze week met Verde Landerije. Eigenaar Joop Schouten mag misschien een tweede winst binnen een week vieren. De Schagenaar ziet in de negende koers immers Vito Landerije van start gaan met Hartman. De ruin zoekt nog altijd naar zijn vorm van vorig jaar, toen hij met de inmiddels voor zichzelf aan de slag zijnde Lissette de Munnik liefst vier keer won op het ovaaltje.
De eerste koers is om 18.20 uur en de jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.