GRASSEIZOEN KRIJGT VERVOLG IN EMMELOORD

Door het eerdere afgelasten van de meeting in Aduard vanwege zware regenval, is Emmeloord het tweede station dat de liefhebbers van de grasbanen aandoen. Op de baan die van oudsher een toevluchtsoord is geweest voor bekende trainers als oefenpiste, wordt ook dit jaar weer drie keer gekoerst. Woensdagmiddag prijken er tien fraaie koersen op het programma.

Opgeknapt Emmeloord [] Emmeloord is jaarlijks een vaste trekpleister op de koerskalender. Al vanaf 1959 wordt er gedraafd op de grasbaan, waar sinds jaar en dag mensen als de binnenkort vertrekkende Bas Crébas, de familie Verhulst en good old Dirk Bolwijn hun paarden trainen. Laatstgenoemde is wel heel nauw verweven met de piste, want al sinds 1962 was hij – met onderbrekingen – actief op de polderse baan.
Doordat alleen in Eenrum tot dusverre is gekoerst, is over het klassement van de Grastrofee nog maar weinig te zeggen. Vorig jaar ging deze immense bokaal naar Secretnora van eigenaar John Elzinga, die Valley Sund uiteindelijk ruim voorbleef. Beide paarden ontbreken hier. Misschien kan Sybes Pride, inmiddels acht jaar oud, dit jaar wederom een hoofdrol opeisen. Ze start in een goed bezette stayerskoers over 3100 meter. De merrie draait al jaren mee aan de top, ondanks een gemist jaar vanwege blessureleed. Vijf jaar geleden won de door Bas Crébas getrainde draver al eens twee keer op rij op zijn thuisbaan. Hij werd toen nog gereden door Hans Crébas, neef van, die nu met Terry H van Almeerder Roy Roy niet kansloos is. Racing Dragon (André Bakker) is op deze ondergrond altijd goed en ook Videx SR (Arend de Wrede) en Tarzan Weber (Caroline Aalbers) zijn hier in hun element.
Is het klassement voor de paarden nog ondoorzichtig, bij de rijders is er wel al enige tekening ontstaan. De gevestigde namen hebben zich reeds gemeld aan de kop van het klassement. Ruud Pools, Robin Bakker en Rob de Vlieger schreven in Eenrum ieder twee koersen op hun naam, zij domineren dan ook de stand. Pools komt in het nummer voor de hoogste winsomklasse uit met Piccolino S, die onlangs in Eenrum ouderwets uithaalde. De ruin van Jeroen Rampen, sportschoenenhandelaar uit Petten, boekte het merendeel van zijn 39 zeges op de baan van Alkmaar, maar lijkt na zijn succesvolle debuut juist op gras zijn veertigste triomf te kunnen boeken. Alleskunners als Pacific Valley (Rob de Vlieger) en Roesjha Dear (Stefan Schoonhoven) zullen zich hier ook wel weten te redden.

Met tien paarden in iedere koers is van een mooie bezetting sprake tijdens deze koersdag, die om 17.00 uur begint. Bij een zege zou Piccolino S meteen de kop pakken in de strijd om de grasbaantrofee, want veel meer winnaars van Eenrum zijn niet aanwezig. Met uitzondering van Vant d'Amerique, de merrie die met Groninger Roelof Maring na zijn succes op gras ook nog zegevierde in Alkmaar. De combinatie treft hier in de zesde koers onder meer Dancing Way, de sterk verbeterde ruin uit de stal van Jan van Dooyeweerd, die anderhalve week geleden nog zegevierde op de ruime grasbaan van Duindigt. Die is overigens minder egaal dan de Emmeloordse piste, die in de voorbije maanden nog eens extra onder handen is genomen.
In de zevende koers verliest mogelijk een paard zijn dit jaar op de grasbanen ongeslagen status: Toya Clover met Peter Petersen. Hij neemt het hier op tegen een specialist als Tauros Cup (Robin Bakker), een hengst die van fokker en eigenaar Cupido veel tijd heeft gekregen om zich te ontwikkelen. Op gras is hij zeldzaam betrouwbaar: in al zijn zes starts op de recreatieve pistes liep hij binnen het trio. Vorig jaar won de in Wedde opgegroeide draver nog in Eenrum.