WILLEM W BOKO OPVOLGER VAN BROER VIRGILL?

Een mooiere opwarmer voor de EK-wedstrijd Nederland-Rusland is nauwelijks denkbaar. Vanaf twee uur 's middags wordt zaterdag op de drafbaan van Wolvega een prachtig programma afgewerkt, waarbij de finale van het Criterium der Vierjarigen centraal staat. Een nieuw duel tussen jaargangheerser Willem W Boko en negen geweldig sterke opponenten staat op de rol. Wordt 'Willem W' de opvolger van broers Virgill Boko en Paul W Boko, die deze koers ook al wonnen?

Criterium der Vierjarigen [] Het Criterium heeft nog maar een beperkte historie, maar kent natuurlijk al enkele fantastische winnaars. Virgill Boko werd voorafgegaan door grote namen als onder meer Ufo Kievitshof, Tycho of Pass en Sholty Boko. Voor klein geweld is dus geen plaats in deze koers. Twee weken geleden vond de opmaat plaats met twee halve finales. De snelste van het hele stel was toen Willem W Boko, die met Hugo Langeweg jr de 2100 meter afraffelde in een tijd van 1.14,9. De achtervolgers Wim Robel (Tom Kooyman) en Warrior Boko (Hubert Schoonhoven) moesten toen alle zeilen bijzetten om zelfs maar in de buurt te blijven. Dit duo was echter nog wel weer sneller dan de winnaar van de andere schifting: de populaire Wennemars. Die toonde zich ouderwets op dreef en klopte met Kurt Roeges de opvallende Wies Buitenzorg (John de Leeuw) en Wahinie Stardust met Hans Bot. Wicky de Viking werd in die koers met Arnold Mollema vierde, nadat hij aanvankelijk veel kopwerk verzette. Nu rijdt de destijds in Berlijn actieve Rick Wester hem weer. Op papier lijkt er één vaste winnaar met zes kemphanen om de tweede plek daarachter. Maar ook het beste paard van stal struikelt weleens…
In de schaduw van de klassieker staat nog een aantal mooie, goed bezette en navenant gedoteerde koersen op het programma. De openingskoers telt geen echte favoriet, maar met Hannieball staat wel een interessant paard aan de start. De zoon van Santana Boko en de snelle merrie Kathleen Dragon (met een record van 1.13,9) is vernoemd naar fokster Hannie van der Leeden en zette in zwaar bezette koersen al mooie tijden neer. Van der Leeden kreeg van Kathleen Dragon ook al de snelle Youtrecht, die zich meldde in de Duitse klassiekers.
Koers twee levert met Yuca Rapida een ander talent op. De merrie acteerde tegen de jaargangtop al sterk, maar won uitgerekend in een koers toen rijder Ruud Pools haar niet optimaal vond presteren. De oud-kampioen voorspelt Yuca Rapida een mooie toekomst, maar moet het ritje in deze amateurdraverij overlaten aan Dicky Hof uit Luinjeberd.

Ook de vierde koers levert met liefst dertien paarden ongetwijfeld een mooi schouwspel op. Viking Neyenrode (Robin Bakker) is van trainer gewisseld. De ruin kwam vorig jaar beperkt aan de start, maar won – in drie starts – nog wel twee maal op de baan van Alkmaar. Hugo Langeweg jr komt in actie met More Diamonds. De door Klaas de Wrede gefokte merrie werd door Reinier Feelders al twee maal naar de winst gestuurd in Duitsland. Wladimir (Luit de Vries) is bijzonder wispelturig, hij zou op klasse kunnen verrassen, maar het paard van de koers is natuurlijk Armbro Embellish die met thuisrijder Arnold Mollema hier na drie zeges op rij verschijnt. Een koers later heeft de man uit Sonnega trouwens ook met Siem Schermer prima winstkansen. De ruin boekte inmiddels al twintig overwinningen in zijn loopbaan en bewees met een nieuwe recordtijd dat hij zijn oude vorm weer heeft hervonden.
De Supertriokoers levert de winnende combinatie een eerste prijs van 1450 euro op. Het wemelt van de zegekandidaten, zoals de trouwe Winston de Frise (Stefan Schoonhoven), de na zwemtraining van een blessure herstelde Wim Wielinga (Ruud Pools), de voor de eerste keer met Hugo Langeweg jr aantredende Virginia Dragon – die al twee keer op rij won – en Vigo Ricardo met John de Leeuw. Laatstgenoemde won twee van zijn laatste drie starts met de merrie uit de stal van Sinie de Glee uit De Knipe. Een boeiende koers!
In de aanloop naar het Criterium mag Yellow Moon – zevende koers – bewijzen dat haar debuutwinst geen uitschieter was. De draver van het trio Knipscheer/Davidson/Engwerda staat voor een leuke proeve van bekwaamheid in een voor de winsomklasse sterk veld. Vervolgens komen in de Bi(d)t-prijs twaalf paarden aan het vertrek, met Wildfire (met Cees Kamminga dit jaar in acht starts steeds eerste of tweede) en Winta Boko als opvallende deelnemers. Laatstgenoemde is een halfzusje van Succes Boko en start na bijna een half jaar absentie weer. Ze hoeft zich net niet te herkwalificeren.
De meeting wordt afgesloten in stijl met de Foppe Fonds-prijs. Valentino Rossi zit met Tom Kooyman dicht bij zijn eerste seizoenzege, Vlam van de Leye won twee keer op rij (waarbij overigens een keer door interventie van achter de groene tafel) en Jonkerprijs-winnaar Viking Charisma is met Frank Westerveld op deze baan maar zelden buiten het geld.