SWEEPSTAKES TRIALS MOOI AFFICHE IN GRONINGEN

De activiteiten van het nijvere Groningse baanbestuur werpen hun vruchten af, want steeds opnieuw zijn de koersen goed bezet. Vrijdag komt zelfs veel klassiek materiaal aan de start met onder meer de Sweepstakes Trials. Die koers kende in de recente jaren in de diverse afdelingen mooie winnaars als onder meer Sunzi November, Vina Boko en Victor Bas. Een jaar geleden stonden de Trials trouwens veel eerder op de kalender.
Sweepstakes Trials [] Met wat overdrijving zou je kunnen stellen dat de Trials zelfs beter bezet zijn dan de uiteindelijke Sweepstakes over twee weken. Vrijdag mag er immers ook buitenlands geweld aan de start komen, zodat ook meerderde Duits gefokte paarden hun opwachting maken in hun aanloop naar het klassieke seizoen.
In de middelste Trial komen de merries aan de start voor hun eerste prijs van bijna vijf mille. Hierin vertrekt onder meer You've got mail, de merrie die vorig jaar met Frans van der Blonk zo'n verpletterende indruk achterliet. De pupil van de Assendelftse transportondernemer Henk Schavemaker – die haar ook fokte – legt een onwaarschijnlijke regelmaat aan de dag als het gaat om de getoonde kilometertijden. Al haar vijf starts legde ze af in een tijd van 1.17 en een beetje en zelfs in twee van haar drie proefjes deed ze dat. Het 'machientje' dat vorig jaar al de Productendraverij won, wordt naar de Sweepstakes en de Derby toegewerkt.
Er lijken twee paarden in het veld te staan die haar kunnen bedreigen. Ten eerste de Amerikaanse Midnight Lace met Hugo Langeweg. De kapitaal gefokte merrie bleef de laatste maal op Duindigt ruim voor You've got mail, maar laatstgenoemde moest toen heel wat meters extra maken. Met Midnight Lace maakte men in Zweden en Noorwegen al jacht op de Europese jaargangtop, hetgeen onder meer een vierde plek opleverde in een snelle tijd. In Amerika was de merrie als tweejarige echter nóg rapper. Een interessante starter is Ycewater met Luit de Vries uit Een. Die legde laatst een rappe kwalificatie af, maar tegen de echte top moet ze haar kunnen nog altijd bewijzen. Voor het gros der deelnemers geldt dat ze geen ervaring hebben met de specifieke omstandigheden van de Groningse baan, alleen Yara Beuckenswyk (Kurt Roeges) kan haar winnende ervaring misschien ten gelde maken.
De hengsten en ruins hebben hun eigen Trials, iets wat in het verleden weleens anders was aangezien formule en datum nogal eens aan verandering onderhevig zijn geweest. De grote favoriet staat in de afsluitende koers vast: Yeovani Boko, het broertje van Derbywinnaars Virgill Boko en Willem W Boko. De hengst heeft het niet getroffen met startnummer één, maar mag hier op klasse natuurlijk best de favorietenrol toebedeeld krijgen. Onlangs klopte hij de Duitse Derbykandidaat Yankee Elmo (Arnold Mollema) met overtuiging.

Ook Yangon Boko mikt op klassieke koersen bij onze oosterburen, hij moet voor Karel Gerrits de opvolger worden van Lotis Photo die de 'Deutsche Traber-Derby' vorig jaar naar Helmond haalde. De hengst gaat hier kijken hoe de vorm is. Yco Wollem is een kandidaat mocht één van de favorieten verzaken. Tom Kooyman zou er de enthousiaste familie Van der Hurk een mooi succes mee kunnen bezorgen.
Eerder zijn er dan ook al Trial-hengsten en ruins in de baan geweest, waarbij Arnold Mollema met Yardley Rich een paard voor de kar heeft dat eerder Yeovani Boko wist voor te blijven. De paarden die de hengst, ook al een Hollandse kandidaat voor de Duitse Derby, voor wisten te blijven zijn nu afwezig of starten in de andere serie: Youp Lucswolle, Yco Wollem en Yangon Boko. Toch staat een derde winst lang niet vast. Rob van Toor heeft zijn paarden in supervorm en rijdt met Yke Heikant een snelle klassieke kandidaat, terwijl Yendi Boko met Robin Bakker ook al imponeerde. En als Peter Strooper deelneemt, staat er altijd een kanshebber voor de kar. Vasterbocheckpoint is er zo een. De Zweedse driejarige moest zich tegen Yardley Rich echter de laatste twee keer gewonnen geven.
Gelukkig zijn ook de overige koersen voorzien van extra prijzengeld. En her en der treffen we ook paarden aan die in de Trials niet zouden hebben misstaan, zoals in de openingsdraverij met Yoe Boko (Tom Kooyman), Yucca Boko (Hugo Langeweg jr) en Yolly Eden met Rob van Toor. Dit trio neemt het op tegen oudere paarden, waarbij Yucca Boko haar ongeslagen status verdedigen gaat. In de tweede koers is Ylena Beemd een interessante starter. De schimmelmerrie is immers een halfzusje van Romeo Beemd, momenteel één van de meest populaire dravers in ons land. Ylena Beemd lijkt echter, in tegenstelling tot haar halfbroer, ook in staat in de klassieke jaargang al een rol te spelen.
Voor Van Basten als voetbalcoach zijn het mooie tijden. Of zijn naamgenoot op vier benen in de derde koers een rol van betekenis gaat spelen, is moeilijk te voorspellen, maar de ruin van Henk Lammers doet het de laatste tijd voorbeeldig met een serie ereplaatsen op deze baan in handen van vaste stuurman Frans van der Blonk. Varenna Meadow (Mariska Huel) klopte hem laatst op de meet en oogt als de gevaarlijkste opponent.
Trainers zijn (soms) ook actief als fokker en Rob de Vlieger is er daar één van. De in de vierde koers uitkomende Yup Seebach dankt zijn achternaam aan de boerderij Seebach die door grootvader Arie de Vlieger al werd gebruikt als trainingsaccommodatie. Helaas niet lang, want Arie de Vlieger overleed al op veertigjarige leeftijd toen hij met zijn draver Zijne Excellentie tijdens een rit in de Ringvaart reed en jammerlijk verdronk. Rob de Vlieger is nu succesvol op datzelfde Seebach in Zwaanshoek, waar Yup Seebach overigens niet meer staat. Hij is verkocht en wordt door Simon Woudstra getraind.
In de vijfde koers start Visconti. De hengst veranderde onlangs van trainer en eigenaar, maar fokker Cees Vergay zal met successen onder de hoede van Tom Kooyman evengoed blij zijn. De man die onlangs zijn entrainement in Hippolytushoef onder de ‘slopershamer’ zag komen, vangt als fokker immers nog altijd tien procent van het verdiende prijzengeld van Visconti. De derde aankomende van de Troost Derby verbeterde bij zijn debuuut op deze baan zijn record onlangs opvallend.
Tussen de Sweepstakes Trials zitten nog twee goed bezette koersen ingeklemd. Good Luck Heldia stapt als seriewinnaar in Alkmaar nu over naar Groningen, waar hij met Hugo Langeweg jr ongetwijfeld zijn record gaat aanscherpen. Luit de Vries vierde hier met vriendin Rosalie Janssen al twee zeges op rij met La Champ Laurelton, mogelijk kan de 33-jarige De Vries hier een derde winst aan toevoegen. Tom Kooyman verdedigt in de negende koers zijn status als meest succesvolle rijder op de baan van Groningen. Met baanspecialist Vites Buitenzorg, die ook onder het zadel al opvallende dingen liet zien, vertrekt hij in ieder geval als de te kloppen man.