GOUDEN ZWEEP TREKPLEISTER OP DUINDIGT

Voor wie de draf- en rensport een warm hart toedraagt, is een bezoek aan Duindigt zondag eigenlijk een 'must'. Met de start van nationale toppers als Virgill Boko, Venividivici Joe en Simmie Rider in de Gouden Zweep, is een fors deel van de nationale top present op de lommerrijke Wassenaarse baan. Virgill Boko is favoriet, maar hij staat voor een geweldige uitdaging vanuit de banden!

Virgill Boko favoriet, maar.. [] Met een prachtig startveld – onder meer twee voormalige winnaars – wordt zondag op Duindigt de klassieke Gouden Zweep afgewerkt. De favoriet zal echter niet de winnaar van 2005 (Simmie Rider) of die van 2007 (Venividivici Joe) zijn, maar de recente winnaar van het Kampioenschap Nederlandse Paarden. Virgill Boko troefde in die koers twee weken geleden enkele tegenstanders af die hij vandaag ook weer tegenkomt, zoals Speedy Aresy (toen derde) en Tennessie Forest (vijfde). Er zijn echter drie elementen die anders zijn dan veertien dagen geleden: de baan (van Wolvega naar Duindigt), de startmethode (van achter de auto naar de banden) en de afstand (destijds 2100 meter, nu 2600 meter). Vooral het feit dat Virgill Boko een flink gat moet dichtlopen op de paarden uit de eerste banden, kan een fikse rol spelen. Krijgt Virgill Boko in de aanvangsfase de kans op te rukken naar de kop óf wordt het tempo zo hoog gehouden dat de oud-Derbywinnaar zijn koers volgens een hem vreemd recept moet zien te dicteren? Een boeiend vraagstuk met concurrenten als Vriend Vryenesse, Udo Siebar en Speedy Aresy, die baat zal hebben bij het laatste – lange – rechte einde in Wassenaar.
De Gouden Zweep is een klassieker die in haar huidige status is gecreëerd in 1955, maar de wortels heeft in een veel oudere traditie. Twee eeuwen geleden al werden talloze draverijen verreden met als ereprijs een door het oranjehuis uitgeloofde Gouden Zweep. Er zijn nog diverse exemplaren in omloop. De beroemdste is natuurlijk de originele, waarvan het spoor terugleidt naar een langebaandraverij op 28 juli 1883 in Bussum. Koning Willem III had destijds het exemplaar uitgeloofd. Verder zat aan de overwinning een premie vast van 750 gulden en een mand champagne.
Opvallendste detail aan de uitschrijving is dat de koers handelde om 'inlanders, ingespannen voor twee- of vierwielige rijtuigen'. De vastgestelde lengte van 3200 meter betrof de maximumafstand, waarvandaan een zekere Maarten van Rossem vertrok. De rest van het toen achttienkoppige veld kreeg voorgiften van zelfs 290 meter, getuige de afstand die de winnende Nelly moest afleggen.

De merrie, die eerder met de naam Marianne was gezegend, deed ruim zes minuten over de koers, hetgeen een nu belachelijk klinkende kilometertijd van 2.07,4 opleverde.
De originele Gouden Zweep kwam in de jaren vijftig van de vorige eeuw in het bezit van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport, waarna mede onder impuls van Prins Bernhard een moderne variant van de klassieker in het leven werd geroepen. De NDR gaf de zweep in bruikleen aan de Prins, die vervolgens het kleinood beschikbaar stelde als eeuwig durende wisselprijs. De zweep mag door de winnende rijder na de koers even worden vastgehouden, maar gaat vervolgens weer in de kluis. Prins Bernhard heeft de trofee liefst 37 maal uitgereikt, waarvan de laatste maal in 1994.
De eerste winnaar van de hedendaagse Gouden Zweep was in 1955 Piet Strooper met de vijfjarige Roland, destijds een van de vaderlandse toppaarden. De draver was eigendom van Cees Silver en won vrijwel alle grote vaderlandse koersen, zoals de Productendraverij, de Derby, drie keer de H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal en de Grote Prijs der Lage Landen. Op de erelijst van de Gouden Zweep prijken verder namen als vier maal Quicksilver S (1962-1965), Carlos Pluto (1966 en 1967), Henri Buitenzorg (1970), Jojo Buitenzorg (1974), Kameraad (1976 en 1977) en Yellowa die van 1989 tot 1991 regeerde.
In de openingskoers mag Prazer Bocain (Bas Crébas) zich herstellen van twee door galoppades min of meer mislukte koersen. De Fransman won daarvoor in ons land acht keer op rij. Tegenstand komt er van Walker Vrijthout (Tom Kooyman), die zich op de kleine Nootdorppiste thuisvoelt, en Viduka Boko met Ruud Pools. Laatstgenoemde heeft na zijn zegereeks in 2007 echter dit jaar nog niet gewonnen. Ook in de tweede koers rijdt Pools met Oh Boy een kanspaard, hij werd in ons land na zijn komst uit Frankrijk alleen maar geklopt door de Italiaanse topper Lacoste Bi. De zoon van Coktail Jet neemt het na drie zeges op rij onder meer op tegen de snelle Albert Cane, een Zweedse hengst uit de stal van de Belgische gast Arnold Harzé.
In de vierde koers start in de vorm van Yoe Boko een klassiekerkandidate uit de stal van Tom Kooyman. Het eerste kind van de over een geweldige moederlijn beschikkende Pocono Boko, neemt het op tegen de recentelijk ook overtuigend winnende Duitser Trotaholic Jet met Hugo Langeweg Jr. Laatstgenoemde komt in de zesde koers in actie met Yucca Boko, van wie een dermate grote lokroep uitging dat vele deelnemers aan het spelletje Toptrainer de merrie op hun lijstje wilde plaatsen. Helaas, de voor vele liefhebbers gedoodverfde winnares van de Merrie Derby ontbreekt op de lijst van ‘inzetbare’ paarden. Met Lapo Horse (Jos Verbeeck), Sir Louis (Peter Strooper) en de snel kwalificerende Vantheman (Willem Goedhart) is het in ieder geval zeker dat een aanstaande klassieke troef hier gaat opstaan.
Een klassieke kandidaat vertrekt ook in de negende koers: de pas één keer geklopte Yappar River met Jan van Dooyeweerd. De fraai gefokte hengst zal zijn record moeten aanscherpen wanneer hij Vintage met Carel Roodenrijs wil voorblijven. De merrie van Piet Barendse uit Rijswijk en Arie Abspoel uit Delfgauw zette laatst bij haar heroptreden een toptijd neer waar de overige deelnemers tot dusverre slechts van konden dromen…
De voorlaatste koers ontpopt zich mogelijk in een duel tussen Champions Trophy-winnaar Unknown Crafts (Johan Kloppenburg), die laatst geklopt werd door de hier ook aanwezige Siebren Jubilee, en Scott O'Hara. Laatstgenoemde ruin is echter al sinds zijn heroptreden in juni 2006 vrijwel onafgebroken succesvol aan de slag geweest, eens zal hij zijn scherpte toch eens verliezen. In de slotkoers is Golddigger na een lange reeks zeges met Peter Strooper het te kloppen paard.

Uiteraard is er ook volop plaats voor de volbloeds op Duindigt, zo staat de Kincsem-prijs op de agenda. Hierin verdedigt Touraia met Terry Cain haar titel, de merrie werd vorig jaar overigens nog door Bouhalem Hadjeb gereden. Eerdere winnaars waren in 2006 good old Starmie met Kevin Davies en in 2005 Blue Memory met Bouhalem Hadjeb. In 2004 was Turbo Blue met Daan Klomp de sterkste. Zeven merries gaan nu op jacht naar de eerste prijs van 2290 euro.
De Kincsemprijs gaat over 1800 meter en is opengesteld voor alle volbloedmerries van drie jaar en ouder. De koers is vernoemd naar de in 1874 in Hongarije geboren merrie Kincsem, die liefst 54 rennen op rij ongeslagen wist te blijven tussen 1876 en 1879. Vaak was er geen tegenstand voor haar te vinden. Ze leende haar naam onder meer aan de renbaan van Boedapest, die in 2000 grondig is gerenoveerd. De Hongaarse rensport kent een rijke traditie. Kisber, opgegroeid op de gelijknamige stoeterij, won in 1876 de klassieke Epsom Derby en de Grand Prix de Paris.