BUITENZORG-DAG KEERT TERUG OP DUINDIGT

Oude tijden herleven zondag op Duindigt. De ongeveer tien jaar van het podium verdwenen Buitenzorg-dag wordt door de huidige stoeterijhouder Jan Nas nieuw leven ingeblazen. Met de Henri Buitenzorg Memoriaal wordt een grote naam in de vaderlandse drafsport herdacht en met hem talloze achternaamgenoten, zoals Manza, Monty, Lido, Janky…

Henri Buitenzorg [] Want de gebroeders Snetselaar, later Wim Nas en vervolgens diens zoon Jan hebben een heel peloton Buitenzorg-dravers zien geboren worden. Op het moment dat Wim Nas eind jaren negentig de scepter overgaf aan zijn zoon waren dat er op de kop af precies vijfhonderd. Daarbij dus grote namen, van wie Henri natuurlijk de bekendste was. Een groot kampioen, lange tijd vaderlands recordhouder en de meest winnende draver…
De Grote Prijs van de Buitenzorgveiling was lange tijd een topnummer op de vaderlandse kalender. De laatste editie van die Grote Prijs werd verreden in 1998 en werd gewonnen door Jos van Koolwijk met Magic Buitenzorg. Op de erelijst prijken verder paarden als D'Abord Frisia, Elionora Oldeson, It's Buitenzorg, Justeone of Frisia, Kazan Buitenzorg en Laros Welderman. In de Henri Buitenzorg Memoriaal van dit jaar komen met Yron Buitenzorg en Ydel Buitenzorg twee paarden aan de start die de naam van hun fokker – en dekhengst Rapid Royalty – hoog kunnen houden. Twee paarden van fokker Wiebe Landman zijn de voornaamste concurrenten: Yewel Boshoeve en Yves Boshoeve, trouwens eigenaar van Stal Zorgen Buiten de Poort. 'Yves' was zelfs op het heilige Vincennes nog actief op de meeting van de Prix d'Amérique.
De openingskoers brengt Wahtamin aan de start. Een naam die wel degelijk connecties heeft met de stal uit Bemmel, want ooit kocht Wim Nas een Engels paard aan met de naam Wahtamin. Weliswaar geen draver, maar een volbloed. Misschien kan eigenaar Raj Shah even in de boeken duiken om zo, mocht zijn paard zondag winnen, wat achtergrondinformatie over de draver én de volbloed Wahtamin te kunnen geven aan baaninterviewer Rogier den Dekker. Winnen zal voor Ruud Pools nog niet eenvoudig zijn, want Udet Sunshine was met Wim van der Pijl laatst bijzonder snel en heeft van alle paarden nu ook verreweg het rapste record.
Ook de tweede koers biedt genoeg connecties met de legendarische naam, bijvoorbeeld de eigenarengroep van Yamira Limburgia: Stal Zorgen Buiten De Poort. De door Dion Tesselaar te rijden merrie opende haar loopbaan met een zege en treft onder meer Yos d'Almere. Niet alleen een zoon van Dante Buitenzorg, maar ook getraind door Jos van Koolwijk, één van de mensen die de stoeterij van Buitenzorg kleur en aanzien gaf. De derde koers doet herinneringen opleven aan de aloude interland tussen Nederland en België, waarin de beste dravers van beide landen tegen elkaar uitkwamen en drommen mensen de baan bezochten. De kleine Fideel en Elsie tegen Henri Buitenzorg… Met Belgische gasten als Lieve Jacobs, Piet van Pollaert, Johan Neels, Rik Wouters, de vaker in ons land koersende Gaby Hendrickx en Danny Mahieu zal er na afloop vast een pinteke gedronken worden (en dat is op Duindigt ook nog van Belgische makelij…). Enkele van de Belgische deelnemers komen later in de zesde koers ook aan de start in een veld van dertien combinaties. Deze koers kent in Royal Justina (Eus van den Berg) de vermoedelijke favoriet.
Ook in de fokkerij was de naam Buitenzorg van onschatbare waarde. Manza Buitenzorg was bijvoorbeeld jarenlang één van onze beste vaderpaarden en talloze grote dekhengsten werden door Wim Nas ingevoerd. Bijvoorbeeld Brogan, van wie in de vierde koers met de debuterende Yamira Beuckenswyk een nazaat start. De merrie is hier met André Bakker bij haar debuut meteen kansrijk. Brogan was trouwens niet de enige tophengst in Bemmel, ook de vaders van Henri Buitenzorg (Lullwater Victory) en Kees Verkerk (Star Performer) stonden er!
De favoriet van de vijfde koers is Quick Du Vivier, een hengst die zijn laatste vier starts op rij won. Rijder Tom Kooyman moet 'oom' zeggen tegen Jan Wagenaar, de man die verantwoordelijk was voor de grootste successen van Henri Buitenzorg en er na een memorabele week de Derby mee won. Wagenaar, wiens vader Jan sr overigens uitgerekend tijdens een koers van Henri Buitenzorg in Duitsland kwam te overlijden, kan nog prachtige en ontroerende verhalen opdiepen over dat succes!
In de laatste koers vertrekken twee paarden die – hoewel waarschijnlijk geen favoriet – wel heel nadrukkelijk op deze dag thuishoren. Reine Vryenesse (Tom Kooyman) en Remington Forest (Nico Knoll) zijn namelijk kinderen van Eibert Vryenesse, een winnaar van de grote Prijs der Lage Landen die op zijn beurt weer een zoon was van Toto Buitenzorg. En dat was weer een dochter van Dodo S, die ook de moeder werd van Jojo Buitenzorg. Waarmee waar is aangegeven dat de naam Buitenzorg een meer dan legendarische klank heeft in ons land.
De eerste koers is zondag om 13.30 uur.